Budú celoplošné displeje čoskoro realitou?

Tentokrát už nebude otázkou, ktoré riešenie výrezu v displejoch je najlepšie, prípadne ako veľká je dierka pre selfie kameru. Pravdepodobne najlepším riešením je, že do displeja nebude jednoducho nič zasahovať alebo z neho uberať. Nie je nič krajšie ako veľký a súmerný displej, než hociktorá alternatíva.

Pri neustálom a rýchlom vývoji bolo potrebné prejsť krátkym a intenzívnym obdobím veľkých výrezov, pričom už teraz sú na ústupe a začínajú sa čoraz viac objavovať smartfóny s vyskakovacími selfie kamerami, ktoré tiež nie sú ideálnym riešením. Okrem vyššej hmotnosti zariadenia im totiž uberajú aj IP rating, pretože sa do zariadenia otvára pomerne veľký otvor pre mechanizmus pop-up kamery.

Keďže sa začínajú čoraz viac využívať skenery odtlačkov prstov v displejoch, otvárajú sa aj nové možnosti integrácie ďalších „kúskov hardvéru“ pod displej.

Našťastie sa zdá, že čakanie na novú technológiu nebude príliš dlhé. Samsung už pracuje na riešení, ktoré skryje kameru pod displej. Informácie ohľadom príprav a použitia kamery v displeji potvrdila dávnejšie samotná spoločnosť a teraz ju potvrdili aj kórejské médiá.

Odvetvie smartfónov má rozpracovaných (aj reálne nasadených) niekoľko riešení na skrytie alebo jednoduché premiestnenie viacerých dôležitých hardvérových komponentov, ktoré sa tradične nachádzajú na prednej strane telefónov (slúchadlá, reproduktory a rôzne senzory). Predný fotoaparát je poslednou veľkou výzvou na ceste k skutočne „dokonalému celoobrazovkovému“ zariadeniu, kedy skutočne nebude prednú kameru vidieť a ani neovplyvní funkčnosť žiadneho komponentu.

Na finálne riešenie sme veľmi zvedaví a radi ho v budúcnosti privítame (postupne) v každom smartfóne. Plány na presné uvedenie na trh ešte nie sú známe, pričom predpokladáme, že nasadenie nebude trvať dlhšie ako dva roky.

Zdroj: GSMArena

Titulný obrázok: Gizmodo

Prečítajte si aj:

Prvým oficiálne predávaným 5G smartfónom v Európe je Oppo Reno

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.