Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Startupy z programu C-Lab získali na CES 2023 rekordných 29 cien za inovácie. V uplynulých piatich rokoch sa vďaka Samsungu zrodilo viac ako 500 startupov a samostatných projektov

Spoločnosť Samsung Electronics predstaví na veľtrhu CES 2023 nové inovatívne projekty vyvinuté v rámci programu C-Lab[1]. Návštevníci sa budú môcť zoznámiť so štyrmi projektmi z vnútrofiremného programu C-Lab Inside as ôsmimi startupmi, ktoré podporuje firemný akceleračný program C-Lab Outside.

Inovatívne projekty budú vystavené v dňoch 5. – 8. januára v Eureka Parku v Las Vegas. Táto výstavná plocha bude v rámci veľtrhu zasvätená startupom z celého sveta. Samsung predpokladá, že projekty z programu C-Lab vstúpia vďaka veľtrhu CES na globálny trh. Vďaka účasti na veľtrhu sa zvýši šanca projektov sa komerčne presadiť a ich autori sa môžu stretnúť s potenciálnymi investormi.

C-Lab Inside: Predstavujú sa projekty zamestnancov Samsungu zo skutočného aj virtuálneho sveta

Samsung vystavuje na veľtrhu CES svoje projekty z programu C-Lab Inside už od roku 2016. Chystané projekty na tohtoročný ročník už získali rad ocenení za inovácie, schopnosť presadiť sa na trhu aj kompletné prevedenie. Medzi najúspešnejšie patria nasledujúce projekty:

  • Meta-Running, platforma pre bežecký tréning v metaverze
  • Porkamix, ďalšia platforma v metaverze, tentoraz pre interaktívne prežívanie koncertov
  • Soom, nový spôsob meditácie so spätnou väzbou v reálnom čase
  • Falette, 3D digitálna transformácia pre domácu výrobu z textilu

C-Lab Outside: Startupy zamerané na robotiku, umelú inteligenciu a pod.

Akceleračný program C-Lab Outside vznikol v októbri 2018 s cieľom oživiť a podporiť kórejský startupový ekosystém. Startupové firmy, ktoré sa do programu prihlásia, môžu využívať kancelárske priestory Samsungu, odborný mentoring zo strany zamestnancov, digitálny marketing a finančné poradenstvo. Medzi ďalšie výhody patrí potenciálne partnerstvo so Samsungom a možnosť účasti na vplyvných IT výstavách, ku ktorým patrí práve CES alebo KES (Korea Electronics Show).

V uplynulom roku sa v rámci programu C-Lab Outside do podpory startupov zapojili spoločne so Samsungom aj organizácie Daegu Center a Gyeong-buk Center for Creative Economy & Innovation. Na účasť na CES 2023 bolo vybraných nasledujúcich osem startupov:

  • NdotLight, webové riešenie pre 3D dizajn
  • NEUBILITY, mestská donášková služba využívajúca samoriadiace roboty
  • 40FY, aplikácia pre digitálnu starostlivosť o duševné zdravie, od vyšetrenia po terapiu
  • CELLICO, bionické oko pre pacientov s chorobou sietnice
  • Plask, nástroj s umelou inteligenciou pre motion capture a animáciu v internetovom prehliadači
  • Wrn Technologies, služby pre výučbu tvorivého písania a pre tvorbu obsahu pomocou generatívnej umelej inteligencie
  • Catius, konverzačný spoločník pre deti s umelou inteligenciou
  • Erangtek, domáce zariadenie na báze IoT pre vylepšenie kvality hovorov

Startupy z programu C-Lab získali na CES 2023 rekordných 29 cien za inovácie

V novembri 2022 vyhlásilo združenie Consumer Technology Association (CTA) víťaza súťaže CES 2023 Innovation Awards v 28 produktových kategóriách, do ktorých patria aj najlepšie inovácie. Projekty z programu C-Lab získali dve ceny Best of Innovation a 27 čestných ocenení Innovation Awards Honorees. Program C-Lab tak celkovo získal 22 cien Innovation Awards za rok 2022 a ďalších 7 za rok 2023.

Je teda zrejmé, že Samsung startupom pomáha nielen uspieť v súťaži, ale aj pri vstupe na globálny trh.

„Máme veľkú radosť, že startupy z programu C-Lab preukázali svoje technologické kvality na svetovej scéne. Najlepšie o tom svedčí práve rekordný počet cien Innovation Awards na CES,“ vyhlásil Hark Kyu Park, prezident a finančný riaditeľ spoločnosti Samsung Electronics. „Dúfame, že projekty z C-Lab na globálnom trhu uspejú a celému svetu predvedú, aké vynikajúce startupy v Kórei máme.“

Vyzdvihnúť je možné napríklad startup Dot Inc., ktorý vyvíja zariadenie a softvér pre zrakovo postihnutých. Na CES 2022 získal cenu Best of Innovation Award v kategórii dostupnosti pre postihnutých, a okrem toho dve čestné ocenenia Innovation Awards Honorees. Podobný úspech si pripísal startup Verses so streamovacím systémom Meta Music Systém – ten získal na CES 2023 cenu Best of Innovation Award v kategórii Streaming.

Ceny za inovácie získalo aj osem startupov vystavujúcich svoje projekty na stánku C-Lab – NEUBILITY, 40FY, NdotLight, CELLICO, Plask, Catius a Wrtn Technologies.

Ďalšie dve ceny Best of Innovation Awards a 20 cien Innovation Awards si rozdelilo 7 startupov z programu C-Lab Inside a 11 bývalých startupov z C-Lab Outside.

Samsung dosiahol svoj cieľ a v uplynulých piatich rokoch podporil viac ako 500 startupov a projektov

V roku 2018 Samsung oznámil, že počas piatich rokov pomôže 300 kórejským startupom v programe C-Lab Outside a 200 projektom v programe C-Lab Inside. Doteraz sme podporili celkom 506 startupov a projektov (304 v C-Lab Outside a 202 v C-Lab Inside).

Nedávno Samsung spustil ďalší program C-Lab Family, profesijnú sieť, v ktorej môžu absolventské startupy pokračovať v spolupráci so Samsungom aj potom, čo svoju činnosť v programoch C-Lab Outside alebo C-Lab ukončia. Vznikol aj výbor C-Lab Scale-Up Committee. Do budúcnosti Samsung plánuje partnerstvo v rámci C-Lab Family postupne rozširovať a navyšovať potrebné investície.


[1]Program Samsung C-Lab Inside funguje od decembra 2012, jeho účelom je podporiť kreatívne nápady zamestnancov Samsungu a celkovo pomáhať kreatívnej firemnej kultúre. Najlepšie nápady buď realizujú samotné divízie Samsung, alebo sa z nich stanú vedľajšie projekty, ktoré firma podporuje.

Značky: