Najnovšie ohlásený rad QLED 8K Q900R zahŕňa 65 až 98-palcové modely a rady QLED 4K Q90/85/80/70/60R zahŕňajú 43 až 82-palcové modely.

Spoločnosť Samsung Electronics na Európskom fóre Samsung, ktoré sa konalo v Kongresovom centre Alfandega Porto v portugalskom Porte, predstavila svoj kompletný sortiment televízorov QLED pre rok 2019. Predstavenie úplného sortimentu televízorov QLED je predzvesťou komerčného uvedenia nových produktov na maloobchodné trhy v celej Európe plánované na budúci mesiac. Nové QLED televízory budú na Slovensku k dispozícii od polovice marca a nové 8K QLED TV (2019) začiatkom apríla.

Európske fórum Samsung navštívilo celkovo viac než 2 000 účastníkov vrátane európskych novinárov a kľúčových partnerov z celého regiónu. Táto trojdenná akcia účastníkom ponúka možnosť sa prakticky zoznámiť s kompletným sortimentom televízorov QLED pre rok 2019.

Medzi kľúčové produkty predstavené pre rok 2019 s QLED technológiou patria rady 8K a 4K televízorov, vrátane 8K Q900R s uhlopriečkami od 65 až 98 palcov, rovnako ako 4K Q90R, Q85R, Q80R, Q70R a Q60R s uhlopriečkami od 43 do 82 palcov. Rozšírený sortiment televízorov QLED pre rok 2019 obsahuje celkovo viac než 20 modelov a väčší počet televízorov s ultraveľkou obrazovkou.

Zaradenie väčšieho počtu ultraveľkoformátových televízorov je súčasťou širšej stratégie spoločnosti Samsung vyplývajúcej z meniacich sa požiadaviek zákazníkov. Podľa globálneho poskytovateľa obchodných informácií IHS Markit dosiahol v roku 2018 trh 75-palcových a väčších televízorov objem 2,1 miliónov prístrojov a očakáva sa, že tento rok vzrastie o 43 % na 3 milióny a do roku 2022* na 5,8 miliónov prístrojov.

„Hlbšie odtiene čiernej a skvelý zorný uhol“ – v tom televízory QLED vynikajú

V stávke na svoju technológiu QLED vybavila spoločnosť Samsung svoje televízory QLED pre rok 2019 priamym zadným podsvietením Direct-Full-Array a technológiou „Ultra Viewing Angle“. Vďaka týmto technológiám dokážu televízory Samsung QLED pre rok 2019 poskytovať hlbšie odtiene čiernej, sofistikovanejšie riadenie kontrastu a širšie zorné uhly.

Po prvotnom nasadení do modelov s rozlíšením 8K vybavuje Samsung aj nové modely QLED 4K svojim patentovaným „kvantovým procesorom“, ktorý je vybavený umelou inteligenciou a umožňuje tak televízorom QLED 4K reprodukovať akýkoľvek obsah v rôznych rozlíšeniach s lepším jasom, vyššou kvalitou obrazu a zvukom optimalizovaným pre každú scénu pomocou upscalingu podporovaného umelou inteligenciou.

Všetky televízory Samsung QLED pre rok 2019 podporujú štandard HDR10+, ktorý umožňuje špičkové spracovanie obrazu. Štandard HDR10+ vďaka optimalizácii kontrastu pre každú scénu rozjasňuje jasné scény a stmavuje tmavé scény, aby si užívatelia mohli vychutnať obraz do najmenších detailov. Televízory QLED 8K budú podporovať aj prenos zvuku a obrazu cez HDMI 2.1 (8K 60P) a vďaka upscalingu na rozlíšenie 8K podporovaného umelou inteligenciou si užívatelia budú môcť vychutnať špičkovú kvalitu obrazu aj u streamovaného obsahu.

„New Bixby“ s podporou umelej inteligencie a otvorená platforma

Funkcia „New Bixby“, ktorou sú vybavené modely televízorov QLED pre rok 2019, umožňuje užívateľom ovládať programového sprievodcu Universal Guide pomocou hlasových povelov, a jednoducho tak pristupovať k obsahu, ktorý je pre nich zaujímavý. Programový sprievodca taktiež sleduje chovanie a preferencie užívateľov a navrhuje im pri hľadaní programy, ktoré by ich mohli zaujať.

Smart televízory Samsung ponúknu taktiež rozšírené možnosti zábavy a funkcie postavené na otvorenej platforme. Najnovšie tak ponúknu službu iTunes Movies a podporujú aj Apple AirPlay 2. Vďaka novej aplikácii iTunes Movies môžu užívatelia pristupovať k svojej knižnici iTunes a prechádzať internetový obchod iTunes Store, kde si môžu zakúpiť alebo zapožičať obsah na sledovanie. Vďaka podpore štandardu Apple AirPlay 2 získajú zákazníci spoločnosti Samsung možnosť bez problémov prehrávať obsah zo zariadení Apple priamo na smart televízoroch Samsung.

Smart televízory Samsung pre rok 2019 prinášajú najnovšie aj podporu inteligentného asistenta Amazon Alexa, takže užívatelia môžu ovládať zapínanie a vypínanie televízora aj nastavenie hlasitosti jednoduchšie pomocou hlasových príkazov.

Režim Ambient ponúka ešte väčší výber umeleckých diel a dekoratívnych motívov

Prostredníctvom režimu Ambient môžu televízory QLED od spoločnosti Samsung poskytovať užitočné každodenné informácie, ako sú čas, počasie alebo najnovšie správy, prípadne zobrazovať ďalší obsah vrátane fotografií a reprodukcií umeleckých diel. Okrem toho je k dispozícii ešte širšia ponuka tém, vďaka ktorej si užívatelia môžu dotvoriť svoje domáce prostredie a atmosféru podľa vlastných predstáv. Pokiaľ užívatelia práve aktívne nesledujú televízor, môžu taktiež synchronizovať obrazovku prístroja s práve prehrávanou hudbou. Automatický senzor úrovne okolitého osvetlenia, ktorým je televízor vybavený, prispôsobí jas obrazovky automaticky svetelným podmienkam, a minimalizuje tak spotrebu energie.