V rámci čisto digitálnej výstavy CES Samsung predstavil nové typy televízorov. Predstavenie sa konalo pod názvom FirstLook.

Vieme o tom, že na CES 2021 predstaví svoje nové televízory aj Sony, LG, Panasonic aj TCL a je tak zaujímavé sledovať, s čím príde svetová jednotka v tejto oblasti.

Samsung tvrdí, že napriek pandémii dokázali vyvinúť zatiaľ najlepšie televízory doteraz. Sú jednotkou na trhu a to je tohto výrobcu aj veľký záväzok. Záväzok napr. v tom, že chcú používať pri výrobe zelené technológie a tiež znižovať spotrebu elektrickej energie pri prevádzke svojich televízorov. Ale pritom to nekončí. Z recyklovaného papieru obalu od televízora sa budú dať napr. vytvoriť hračky, podstavec pod TV alebo stolík.

Obal od Samsung televízora sa teraz dá zmeniť napr. na stolík alebo hračku

Obal od Samsung televízora sa teraz dá zmeniť napr. na stolík alebo hračku

Zmeny sa dotknú aj diaľkového ovládača, ktorý sa bude dať dobíjať solárne alebo aj od osvetlenia v obývačke. Nebudú sa teda používať alaklické batérie a takto by sa malo ušetriť až 99 miliónov kusov batérií. Planéta by tťeda mala byť zdravšia. Ďalší príspevok Samsungu sa týka ľudí s poruchou zraku alebo sluchu. Pre nich budú dostupné špeciálne voľby na výmenu zobrazovanýách farieb alebo na zvýšenie hlasitosti či zrozumiteľnosti. Dokonca by sa mali objeviť aj televízory pre slepcov.

Batérie v diaľkovom ovládači by ste už mali meniť len výnimočne.

Batérie v diaľkovom ovládači by ste už mali meniť len výnimočne.

Tento rok sa novinky v oblasti televízorov nesú pod spoločnou víziou „Obrazovky všade, obrazovky pre každého“.

Samsung tak predstavuje televízne portfólio pre rok 2021, ktoré tvoria rady Neo QLED, MICRO LED a Lifestyle TV. Nové produktové rady sú výsledkom reakcia na súčasný svet – sme väčšinou doma, pracujeme cez HomeOffice a aj namiesto kina sledujeme niektorú z obrazoviek v domácnosti. Na slovenský trh budú nové televízory uvedené postupne od marca 2021, odporúčanú maloobchodnú cenu pre náš trh Samsung zatiaľ nezverejnil.

Jedna z nových funkcií: inteligentný tréner v televízore Neo QLED

Jedna z nových funkcií: inteligentný tréner v televízore Neo QLED

Ako sme už spomenuli, na všetkých modeloch radov QLED a Neo QLED pre rok 2021 sú k dispozícii nové funkcie pre používateľov so špeciálnymi požiadavkami, ktorí si tak môžu vychutnať divácky zážitok aj vďaka najnovším technológiám a umelej inteligencii. Nové televízory ponúkajú napríklad funkcie Caption Moving, Sign Language Zoom alebo Multi-Output Audio, ktoré ocenia ľudia s poruchami či stratou zraku a sluchu. V roku 2022 sa Samsung chystá rozšíriť funkciu Voice Guide, teda hlasovú inštruktáž pre ľudí s poruchami zraku, aj do ďalších produktových kategórií.

Rad Neo QLED – veľký skok v kvalite obrazovky

Samsung v nových vlajkových lodiach 8K (QN900A) a 4K (QN90A) predstavuje úplne novú zobrazovaciu technológiu Neo QLED. Vďaka novému svetelnému zdroju Quantum Mini LED sa technológia QLED dostáva na novú úroveň. O precíznu prácu obrazovky sa stará technológia Quantum Matrix a výkonný obrazový procesor Neo Quantum Processor optimalizovaný priamo pre modely Neo QLED.

Elegantný tvar televízora Neo QLED

Elegantný tvar televízora Neo QLED

Diódy Quantum Mini LED dosahujú len 1/40 výšky bežnej LED diódy. Namiesto obvyklej technológie, kedy sa svetlo rozptyľuje šošovkou a každá dióda je pripevnená samostatne, využíva systém Quantum Mini LED tenučké mikrovrsty pre väčší počet diód súčasne. Podstatne väčší počet ako doteraz.

Samsung Neo QLED

Samsung Neo QLED

Pribudli samozrejme nové funkcie, ktoré robia z televízora dobrého spoločníka pre Home Office. Napr. si veľmi jednoducho viete zobraziť výsledky z pracovnej plochy na veľkom displeji televízora.

Výsledky vašej práve na veľkom displeji televízora

Výsledky vašej práve na veľkom displeji televízora

Technológia Quantum Matrix umožňuje ich ovládanie displeja, takže nedochádza k prežiareniu a obraz zodpovedá zámeru filmových tvorcov. Technológia Neo QLED umožňuje ovládať jas v 12-bitovej hĺbke v 4096 krokoch, čím sa rozširuje oblasť medzi najtmavším a najsvetlejším bodom a sledovanie obrazu v HDR kvalite je skutočným zážitkom.

Ďalšou súčasťou celého systému je výkonný obrazový procesor Neo Quantum Processor s výkonným upscalingom čiže prevodom obrazu do vyššieho rozlíšenia. Procesor využíva 16 odlišných neurónových sietí s umelou inteligenciou špecializovaných na upscaling a hlboké strojové učenie a bez ohľadu na kvalitu pôvodného zdroja tak dokáže obraz dobre konvertovať do rozlíšenia 4K alebo 8K.

Porovnanie tradičného TV a modelu s Neo QLED technológiou

Porovnanie tradičného TV a modelu s Neo QLED technológiou

Modelový rad Samsung Neo QLED 8K pre rok 2021 využíva dizajnovú koncepciu Infinity One Design, teda vyhjotovenie prakticky bez rámčeka. Televízory sú pritom veľmi štíhle a elegantné. Ďalšou prednosťou je Slim One Connect box, teda systém pripájania káblov na zadnú stranu televízora. Káble teda nerušia oko diváka a ľahšie sa inštalujú.

Game Bar na televízore Neo QLED prináša hráčom viac zábavy

Game Bar na televízore Neo QLED prináša hráčom viac zábavy

Zabudnúť nemožno ani na špičkové zvukové vlastnosti a funkcie, napríklad dynamickú technológiu Object Tracking Sound (OTS) Pro, vďaka ktorej priestorový zvuk zodpovedá pohybu objektov na obrazovke, alebo systém SpaceFit Sound, ktorý analyzuje okolie televízora a upraví zvuk na mieru miestnosti, v ktorej sa prístroj nachádza.

Technológia SpaceFit Sound má automaticky vyplniť priestor zvukom

Technológia SpaceFit Sound má automaticky vyplniť priestor zvukom

Novinky v rade Lifestyle pre životný štýl

Aj obľúbený rad Lifestyle TV prichádza v roku 2021 s veľkými zmenami – môžete sa tešiť na nový dizajn aj tvary. Každý si príde na svoje, nech má akékoľvek záujmy alebo vkus. Klasický model tohto radu The Frame prišiel na trh už v roku 2017 a celkom zmenil poňatie televízora, keď z neho urobil umelecké dielo. Predalo cez milión kusov.

Samsung The Frame, model 2021

Samsung The Frame, model 2021

Verzia The Frame pre rok 2021 vychádza z tradičnej podoby tohto modelu, ponúka však viac funkcií a ešte tenšie vyhotoveneie. V porovnaní s predchodcami je nový typ o polovicu štíhlejší, čo zodpovedá štandardnému obrazovému rámu. Odnímateľný rámik sa dodáva v piatich farebných variantoch a v dvoch odlišných štýloch, Modern a Beveled. Televízor sa teda hodí do každej domácnosti, nech ju máte zariadenú akokoľvek.

S televízorom The Frame máte možnosť získať prístup do novej internetovej galérie Art Store, v ktorej sa dá vybrať z viac ako 1 400 starostlivo volených umeleckých diel. O kurátorstvo sa stará umelá inteligencia, ktorá pri výbere navyše zohľadňuje váš osobný vkus.

Lifestylový Serif

Lifestylový televízor Serif

Do portfólia týchto televízorov patria napríklad The Serif, The Sero, The Terrace alebo The Premiere, teda bohatá ponuka štýlových modelov pre akúkoľvek domácnosť.

Technológia MICRO LED: začiatok novej éry so špičkovým obrazom a dizajnom

Technológia MICRO LED bola už nejakú dobu na obzore, ma sme ju videli na výstave CES v Las Vegas ešte v roku 2016. Ale v roku 2021 sa stáva realitou. V novom modelovom rade MICRO LED ju Samsung prvýkrát ponúka v bežnom televíznom vyhotovení, čo sľubuje zaujímavý divácky zážitok na nevšedne veľkých obrazovkách novej generácie. Pripomeňme, že MICRO LED je modulárny koncept, a teda si tvar výsledného televízora môžete prispôsobiť – napr. je to model veľmi široký alebo naopka oveľa vyšší ako širší. Môžu to byť aj nepraviudlené tvary.

Televízory s MicroLED technológiou

Televízory s MICRO LED technológiou

V súčasnej dobe Samsung predstavuje modely radu MICRO LED s uhlopriečkou 110″ a 99″ (279 a 251 cm), menšie verzie budú k dispozícii koncom tohto roka. Všetky sú vybavené mikrometrovými LED diódami, vďaka ktorým nie je potrebné podsvietenie a farebné filtre známe z konvenčných LED obrazoviek. MICRO LED diódy produkujú vlastné svetlo a vďaka tomu obraz vyniká špičkovým farebným podaním a jasom. Skladá sa až z 24 miliónov samostatne ovládaných diód. K prednostiam patrí aj dizajnové prevedenie Monolith s pomerom obrazovky k telu v hodnote cez 99 %. To znamená, že nie je vidieť žiadny rámček, len samotný obraz.

Priestorové šírenie zvuku na MicroLED televízore

Priestorové šírenie zvuku na MICRO LED televízore

Kvôli tejto obrej obrazovke Samsung vylepšil aj inteligentné funkcie systému Smart TV. K dispozícii je napríklad funkcia 4Vue (Quad View), vďaka ktorej je možné na obrazovke zobraziť až štyri samostatné obrazy z rôznych zdrojov. K televízoru sa dajú pripojiť rôzne externé zariadenia, čo ocenia napríklad hráči – môžu si zobraziť jednotlivé okná alebo napríklad rôzne pohľady na tú istú scénu, všetko vo vynikajúcej kvalite s vysokým rozlíšením.

Elegantný dizajn televízora s technológiou MicroLED

Elegantný dizajn televízora s technológiou MICRO LED

A k dokonalému obrazu patrí aj špičkový zvuk. Modely radu MICRO LED sú vybavené technológiou Majestic Sound s priestorovým prevedením 5.1 a ani k tomu nepotrebujú žiadne externé reproduktory, takže sa z bežnej domácnosti stane luxusné kino.

Nové modely televízorov postupne predstavíme v našioch testoch tak, ako sa budú postupne dostávať na slovenský trh.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.