V nasledujúcich rokoch sa počet megapixelov výrazne zvýši.

Správa prichádza po tom, čo Samsung ešte v roku 2020 zverejnil plány v oblasti fotosenzorov, ktorých cieľom je dosiahnuť rozlíšenie až 600 Mpx. Kórejská spoločnosť pritom len začiatkom septembra predstavila nový 200 Mpx senzor pre fotoaparáty. Ich vývoj však nezastavíme.

Podľa prezentácie, ktorú na konferencii SEMI Europe Summit predstavil Haechang Lee, senior viceprezident spoločnosti Samsung pre automobilové senzory, plánuje Samsung do roku 2025 uviesť na trh 576 Mpx senzory. Aj keď zatiaľ nepoznáme o ňom žiadne detaily, Samsung už skôr naznačil, že rozlíšenie 500 Mpx je odhadované ako ekvivalent rozlíšenia ľudského oka.

Samsung senzory Zdroj: Image Sensors World
Vývoj senzorov od spoločnosti Samsung

Samsung už skôr tvrdil, že tak vysoké rozlíšenie bude možné používať v automobilovom priemysle, pri virtuálnej realite a dronoch. Samozrejme, to neznamená, že sa v budúcnosti tohto rozlíšenia nedočkáme aj v smartfónoch. Dokonca aj snímač HP1 s rozlíšením 200 Mpx sa ešte pred niekoľkými rokmi zdal byť veľmi odvážnym konceptom.

V súvislosti s novými generáciami senzorov v smartfónoch Samsung rieši aj problémy, ktoré sa týkajú ich rozmerov, ako aj rozmerov celej zostavy fotoaparátov. Avšak zásadným problémom tak vysokého rozlíšenia (cca 600 Mpx) môže byť jeho hardvérové spracovanie. 

Veríme, že približne o štyri roky bude aj tento problém vyriešený. Zostáva už iba počkať, či budú 600 Mpx senzory súčasťou smartfónov, alebo sa použijú v inej oblasti.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.