Apple a Samsung sú hlavní rivali v prípade smartfónov a smartfóny sú dnes z veľkej časti o fotografovaní. iPhone 7 Plus priniesol možnosť optického zoomu pre 2-násobné zväčšenie, teraz je na rade Samsung

Galaxy S8 tak pravdepodobne príde s úplne iným fotoaparátom, aký má Galaxy S7 alebo Note 7. Očakávame, že v tomto modeli sa objaví princíp duálneho zadného fotoaparátu, ktorý sa už objavil u viacerých výrobcov.

Potvrdzuje to aj najnovšia patentová prihláška, ktorú podal Samsung v Kórei.

samsung_one-finger-zoom-_nowat

Takto by v Galaxy S8 malo fungovať zoomovanie jedným prstom a pohodlnejšie by sa mal dať nastavovať aj jas

Huawei P9 systém duálnej kamery využíva tak, že spolu s technológiou od Leica kombinuje obraz z monochromatickej a farebnej kamery. Vo výsledku tak získate fotky, u ktorých môžete nastaviť bod zaostrenia a tiež takto vznikajú skvelé fotky pri nízkej úrovni svetla. Huawei však systém dvoch kamier nijako nevyužíva na zoomovanie.

Na druhej strane LG používa v prípade modelu G5 na štandardné fotky a fotky so širokým uhlom pohľadu (ale nižším rozlíšením). V podstate ich systém duálnej kamery môžete využiť na zoom out, nie na zoom in.

iPhone 7 Plus to robí trochu inak a k štandardnému fotoaparátu pridáva ešte ďalší, ktorý fotí na dvojnásobnom zoome. Všetko mimo dvojnásobného zoomu je v tomto prípade digitálny zoom, len dvojnásobný je optický.

Samsung podal svoju prihlášku 13. septembra a má ísť o vylepšené rozhranie fotoaparátu,k ktoré umožňuje jednoducho zoomovať. Ako presne bude systém duálnej kamery fungovať, Samsung zatiaľ neprezradil. V redakcii čakáme, že pôjde aj o spojenie s niektorým so známych značiek fotoaparátov ako je Canon alebo Nikon. Huawei už totiž má svoju Leicu, Lenovo zase Hasselblad, ostáva tak už len menšia časť zvučných výrobcov.

Patentovú prihlášku firmy Samsung si v kórejčine môžete prezrieť tu.

Viac o duálnej kamere v Galaxy S8

Dohady: Bude mať Galaxy S8 duálny fotoaparát?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.