Televízor QN700B nie je úplne najvyššou priečkou v ponuke Samsungu, ale blíži sa k nej. Už sme mali v redakcii model QN900A, ktorý je oveľa drahší, rozdiel v obraze a vo zvuku medzi týmito modelmi zase taký priepastný nie je.

QN700B je tohtoročný televízor z najvyššej rady Neo QLED 8K. K dispozícii teda máte skutočné rozlíšenie 8K, k tomu svietivosť 2000 nitov.

Samsung QN700BZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung QN700B

Je to televízor so samostatným panelom a elektronickou časťou. Tieto moduly sú prepojené neviditeľným káblom, čo znamená čistú inštaláciu napr. pri umiestnení na stenu. Samotná elektronická časť obsahuje porty na pripojenie všetkých káblov – HDMI, anténa, ale aj dekódovacia karta pre satelitné vysielanie. Panel tak môže byť skutočne tenký – pri inštalácii na stenu je to v celom rozsahu 15 mm na šírku. Pri umiestnení na samostatný stojan sa ako keby vznášal vo vzduchu.

Samsung QN700BZdroj: TOUCHIT.sk
Oddelenie elektronickej časti a panelu

QN700B používa technológiu Quantum Matrix, ktorá presne riadi úplne nové Quantum Mini LED diódy. S presným ovládaním svetla získate pri tomto televízore presne vykreslené detaily a to v tmavých aj svetlých častiach scény. Pomocou Quantum Dot technológie sa dosahuje 100% objem farieb DCI-P3.

Reálne 8K rozlíšenie

Panel s rozlíšením 8K tak naozaj obsahuje 33 miliónov pixelov (7680 × 4320 pixelov), je to 4-krát viac ako pri rozlíšení 4K. Televízor používa dynamické mapovanie tónov HDR10+ a potvrdzujeme, že si dobre poradí aj s náročnými scénami, pri ktorých sa naraz vyskytujú svetlé a tmavé plochy.

Samsung QN700BZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung QN700B používa diaľkové ovládanie so solárnym napájaním

Kde to využijete?

8K obsahu nájdete na internete zatiaľ málo, neposkytujú ho ani najlepšie streamovacie platformy. Vo vnútri tohto televízora je aj procesor, ktorý Samsung marketingovo označuje ako Neural Quantum Processor Lite 8K. Znamená to, že dokáže používať naraz niekoľko neurónových sietí, aby v reálnom čase dokázal prepočítať obraz pôvodne z nízkeho rozlíšenia na 8K. Nie je to jednoduchá úloha a to hlavne pri rýchlych športových scénach. 8K rozlíšenie tak využijete aj pri pôvodne nižšom vstupnom rozlíšení.

Samsung QN700BZdroj: TOUCHIT.sk
Postranná hrana je niečo ako chladič

Silu procesora televízor využíva aj na úpravu rýchlych scén a na dorovnanie kontrastu. S podporou technológie FreeSync Premium Pro sa bez trhania prehrávajú aj rýchle hry.

Antireflexná obrazovka

Odlesky bývajú nepríjemné a to hlavne popoludní alebo večer. Samsung pri tomto televízore použil antireflexný povrch zaistí, ktorý znižuje intenzitu odrazeného svetla. Odrazy síce stále vidíte, ale sú oveľa menej pozorovateľné ako pri iných televízoroch.

Samsung QN700BZdroj: TOUCHIT.sk
Televízor potláča odrazy svetla ale v niektorých častiach obrazu ich nájdete

Už pri inštalácii (teraz ideálne cez smartfón a aplikáciu SmartThings) si volíte, či sa má televízor automaticky prispôsobovať vonkajšiemu osvetleniu a tiež zvuk prispôsobiť úrovni vonkajšieho hluku.

Zvuk

Ten je riešený v režime usporiadania reproduktorov v režime 4.2. Súčasťou výbavy je aj basový reproduktor. Zvuk sa vyžaruje aj do stropu nad televízorom a má priestorový charakter. Ak použijete soundbar od spoločnosti Samsung, môžete využiť súčasne reproduktory v TV a v soundbare (technológia Q-Symphony). Zvukový časť podporuje normu Doby Atmos. Obraz však nepodporuje Dolby Vision, podpora je len pre HDR10+.

Samsung QN700BZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojenie panelu a elektronickej časti televízora a pohľad na reproduktory v zadnej časti

SmartHub

SmartHub je centrálne rozhranie, odkiaľ si vyberáte, čo chcete sledovať. Dajú sa tu nainštalovať aplikácie a prehľadávať obsah tak, aby ste našli to, čo chcete sledovať. Je to aj miesto, odkiaľ môžete ovládať pripojené zariadenia. Pomocou Google Duo môžete priamo z prostredia televízora realizovať videohovory.

Samsung QN700BZdroj: TOUCHIT.sk
Prostredie SmartHub

Celkové hodnotenie

Áno, QN700B je výborný televízor s elektrickou spotrebou pri plnej prevádzke okolo 200 W. Poskytuje veľmi dobrú kvalitu obrazu i zvuku. Jedinou nevýhodou môže byť chýbajúca podpora pre Dolby Vision, ktorý používa napr. Disney+, ale je to skôr kozmetická chyba vyplývajúca z politiky Samsungu v poplatkoch za tento štandard. Na tomto televízore oceňuje zaujímavý dizajn a veľmi dobre zvládnutý systém SmartHub. V rámci neho môžete využiť aj MultiView – viacero aplikácií naraz na jednej obrazovke. Sledujete tak napr. futbalový zápas a k tomu četujete o ňom na Facebooku a to všetko z rozhrania televízora. Sú ľudia, ktorí to ocenia.

Cena za 65 palcové vyhotovenie: 3449 eur

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.