Dizajnové trendy v tomto roku naznačujú, že zväčšovanie displejov súčasných smartfónov je takmer na konci.

Samsung preto hľadá nové možnosti, ako efektívne pokračovať vo vývoji. Najnovší patent odhaľuje snahy o zaradenie druhého displeja na zadnú stranu zariadenia. Z prednej strany sa očakáva veľký Infinity displej a na zadnej strane zariadenia sa bude nachádzať menší. Aj keď tento patent veľmi pripomína Meizu Pro 7, tak od Samsungu sa očakáva výrazné vylepšenie tohto konceptu.

Podanie patentu nie je pritom zárukou, že zariadenia aj poputuje ku koncovému používateľovi. Častokrát ide iba o koncept technológie, ktorá sa môže využívať v budúcnosti, dokonca vo viacerých zariadeniach. Pozrime sa teda na niektoré zaujímavé technológie, ktoré sú zahrnuté v tomto patente.

Najvýraznejším prvkom na týchto nákresoch je pomerne veľký zadný displej. Pri pokladaní zariadenia smerom nadol hlavným displejom, by mohla sekundárna obrazovka poslúžiť ako notifikačné centrum, ktoré by mohlo mať menšie rozlíšenie obrazovky, aj keď v prípade Amoled displejov od Samsungu to nebude až tak markantný rozdiel v spotrebe energie, ako keby sme brali do úvahy LCD displej.

Zaujímavo vyznieva aj umiestnenie fotoaparátu. Na nákresoch je pomerne malý fotoaparát, ktorý dopĺňa blesk. Ich umiestnie je netypicky vysoko. Kam sa taktiež podela čítačka odtlačkov prstov? Je pravdepodobné, že sa počíta so zabudovaním v niektorom z dvoch displejov. Prikláňame sa skôr k zadnému.

Ďalšou zmenou oproti aktuálnym Samsung zariadeniam je absencia 3,5 mm audio konektora. Aj keď veľa používateľov na túto výbavu nedá dopustiť, tak vývoj jednoducho nezastavíme a treba hľadať alternatívy v podobe Bluetooth pripojenia, alebo používania slúchadiel s USB-C konektorom.

Na patentovej prihláške nie je dokonca vidieť ani skener dúhovky

Na celom zariadení je iba jeden fotoaparát, čo taktiež nie je prakvapením. Na selfie fotky sa jednoducho smartfón otočí a ako hľadáčik sa použije menší sekundárny displej. Výsledkom budú kvalitnejšie selfies, ktoré budú fotené kvalitnou hlavnou kamerou.

Ako sme vyššie spomínali, podanie patentovej prihlášky neznamená aj automatické zaradenie do výroby, tak aj napriek tomu sa zobrazuje niekoľko dobrých nápadov, ktoré by posunuli dizajn a funkčnú výbavu smartfónov na novú úroveň.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

iPhone SE 2 zrejme nakoniec nepríde. Apple s ním údajne už nepočíta

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.