Súčasťou beta verzie je aj nové používateľské rozhranie One UI 5.

Nové verzia používateľského rozhrania One UI 5 sa začína k prvým používateľom dostávať v najvhodnejšom čase. Deje sa tak iba dva dni pred predstavením skladateľných smartfónov Galaxy Z Fold4 a Z Flip 4. Už 10. augusta sa tak uskutoční najbližší Galaxy Unpacked, na ktorom okrem týchto telefónov spoznáme aj nové inteligentné hodinky série Galaxy Watch5.

Portál Engadget teraz informuje, že Samsung uvoľnil najnovšiu verziu svojho používateľského rozhrania One UI 5, ktoré je založené na Androide 13. Aktuálne je dostupná pre smartfóny série Galaxy S22 v USA, Južnej Kórei a Nemecku.

Samsung Galaxy S22 One UI 5 Android 13Zdroj: Engadget

Oproti predchádzajúcej verzii systému je však zmien pomerne málo, a aj tie sú skôr kozmetické. One UI 5 obsahuje niekoľko vylepšení v oblasti zabezpečenia, oznámení, fotoaparátu a ďalších. Hlavným vylepšením tejto verzie je pritom cielenie na skladacie telefóny, pre ktoré môže byť Android 13 kľúčový.

Dobrou správou pritom je, že spoločnosti Samsung sa s prácami na novej verzii systému darí veľmi dobre. Oproti One UI 4 je nová verzia používateľského rozhrania pripravená o mesiac skôr, čiže aj oficiálnej verzie sa môžeme tento rok dočkať v predstihu.

Zdroj informuje, že One UI 5 využíva tematickú úpravu systému Android 13 s 12 novými farebnými možnosťami pre domovskú obrazovku, ikony a rýchle panely. Umožňuje tiež ušetriť miesto ukladaním widgetov na seba a zároveň pridáva možnosti prístupnosti.

Samsung Galaxy S22 One UI 5 Android 13Zdroj: Engadget

Používateľské rozhranie od Samsungu je oproti čistému Androidu známe svojimi výraznými vizuálnymi zmenami, avšak funkčne sa dočkáme niekoľkých ďalších významných noviniek, ktoré z neho vychádzajú. Tie napríklad zahŕňajú nové nastavenia oznámení, ktoré vyžadujú, aby aplikácie pred ich odoslaním požiadali o povolenie. 

Okrem toho, nový bezpečnostný panel dokáže vykonať kontrolu zabezpečenia a ochrany osobných údajov. Jednou zo skôr oznámených noviniek Androidu 13 je aj možnosť nastaviť si preferovaný jazyk pre jednotlivé aplikácie. 

Viac o novej verzii systému One UI 5 sa dozvieme už 10. augusta na udalosti Galaxy Unpacked 2022

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.