Uhlopriečky monitorov sa postupne zväčšujú a niekedy je jediným rozdielom medzi displejom počítača a televízorom zabudovaný TV tuner. Samsung v prípade modelu T24E390 prichádza s univerzálnym riešením, ktoré nahradí monitor aj televízor.

Zariadenie má uhlopriečku 23,6 palca a ponúka PLS LED panel s dobrými pozorovacími uhlami a verným zobrazením farieb. V rámci testovania sme namerali hodnoty priemernej odchýlky na úrovni 2,6 a maximálnej na úrovni 6,2. To je vzhľadom k cene zariadenia dobrý výsledok. Tiež predpokladáme, že keď si budete kupovať tento monitor, nebudete ho chcieť využívať na profesionálnu prácu s fotografiami alebo dizajnom. Pre potreby kancelárskej práce s multimediálnym využitím a hraním hier ponúka veľmi dobrý pomer cena/výkon. Príjemným bonusom je už spomenutý zabudovaný TV tuner, takže si v kombinácii s anténou alebo CI kartou naladíte aj živé TV vysielanie. Súčasťou balenia je taktiež diaľkový ovládač, ktorý pri čistokrvných monitoroch nenájdete.

Samsung T24E390 je svojím spôsobom skôr malý televízor ako štandardný monitor, avšak počas jeho testovania sme to nepocítili a boli sme spokojní s kvalitou zobrazenia aj počas prehliadania webových stránok alebo práce s dokumentami. Faktom je, že keď pripojíte počítač k veľkej TV obrazovke, niekedy je obraz trochu skreslený. V prípade menšej uhlopriečky sme to však nepocítili a toto zariadenie nám výborne poslúžilo aj v úlohe bežného monitora. Obrazovka ponúka štandardné parametre v rámci svojej cenovej kategórie – Full HD rozlíšenie, maximálny jas 250 cd/m2 a statický kontrast 1000 : 1. Odozva je 5 ms.

Chrbát monitora obsahuje dvojicu HDMI portov, jeden s podporou technológie MHL. Dopĺňa ho VGA konektor a nechýba ani komponentný a kompozitný vstup pre pripojenie starších TV prehrávačov a set-top boxov. Monitor umožňuje nastavenie náklonu, výšku však nezmeníte.

Nastavenia monitora sú bohatšie, ako je štandardom, a to súvisí najmä s funkcionalitou televízora. K dispozícii sú viaceré režimy obrazu, nechýba funkcia obraz v obraze, ktorú obvykle v prípade klasických monitorov s touto uhlopriečkou nenájdete. Pri ladení staníc vám pomôže automatika. Funkcionalitu Smart TV však zariadenie neponúka.

Samsung T24E390 považujeme za praktické riešenie pre používateľov, ktorí hľadajú obrazovku, ktorú budú využívať vo funkcii monitora aj televízora. Monitor ponúka dobrú kvalitu a výhodný pomer funkcií k cene.

Cena: 197,90 EUR
Zapožičal: Samsung

Hodnotenie
+ Praktické riešenie
+ Pomer funkcie/cena
– žiadne podstatné

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit