Satelitné pripojenie môže byť ďalšou z noviniek, ktorá sa masovo dostane do smartfónov.

Zatiaľ ho síce ponúkajú len dvaja výrobcovia, Huawei a Apple, ale čoskoro by sa k nim mohol pridať Samsung. Ako informoval portál Phandroid.com, je o tom presvedčený leaker Ricciolo, ktorý na Twitteri bez bližších podrobností uviedol, že Samsung sa pridá k tejto dvojici a do svojich smartfónov zavedie podporu núdzového satelitného pripojenia.

Slovíčko „núdzové“ je v tomto kontexte dôležité, pretože satelitné pripojenie neznamená, že na bežnom telefóne budeme môcť telefonovať cez satelity. Naopak, satelity budú vyhradené len pre prípady krajnej núdze, keď používateľ zostane mimo pokrytia pozemným signálom z BTS staníc. V takom prípade bude mať možnosť odoslať SOS správu so žiadosťou o pomoc, ktorú automaticky dostanú záchranné zložky.

Nezodpovedaná zostáva otázka, k akej forme satelitného spojenia sa Samsung prikloní. V prípade Huawei aj Apple ide totiž o hardvérové riešenie a v ich telefónoch je teda na tento účel implementovaný nový modul. Na základe nedávnej iniciatívy, ktorú ohlásili operátor T-Mobile a spoločnosť SpaceX, by to ale malo byť možné aj softvérovou aktualizáciou existujúcich smartfónov.

Ako prvá oznámila satelitné pripojenie v jednom zo svojich telefónov spoločnosť Huawei. Konkrétne v modeli Mate 50, ktorý sa v tomto smere bude spoliehať na čínsku satelitnú sieť BeiDou. Len veľmi tesne tak čínsky gigant predbehol Apple, ktoré oznámilo satelitné pripojenie v rade smartfónov iPhone 14 v ten istý deň pri jeho predstavení (7. 9. 2022). Podporu takéhoto pripojenia by však mala obsahovať aj nová verzia operačného systému Android 14.

Zdroj: Phandroid.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.