Samsung a Microsoft výrazne spolupracujú a vidieť to napr. pri možnosti využitia OneDrive ako cloudovej zálohy pre zariadenia značky Samsung. Ešte užitočnejšia je však aplikácia, ktorá umožní streamovať hry priamo do inteligentného televízora. A to bez toho, aby ste vlastnili skutočnú hernú konzolu.

Microsoft umožňuje hrať hry s využitím služby Xbox Game Pass aj na vašom smartfóne, tablete alebo notebooku. Samozrejme, musíte mať predplatenú službu Xbox Game Pass Ultimate.

Hranie hier na televízore
Hranie hier na televízore

Ten najlepší zážitok však umožňuje prepojenie Xbox Game Pass s inteligentným televízorom pričom vôbec nemusíte vlastniť hernú konzolu. Hry na veľkom televízore a s poriadnym zvukom je presne to, čo chcete doma mať. My sme túto funkciu testovali v prípade televízora Samsung 65QN800C a soundbaru HW-Q930C.

Samsung 65QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung 65QN800C

Microsoft podporuje v prípade XBox Game Pass Samsung televízory od roku 2022. Stačí spustiť aplikáciu Samsung Gaming Hub alebo Media Hub a nájsť v ponuke aplikáciu Xbox. Na ovládanie vám stačí len herný ovládač, pri dobrom internete hra beží plynulo.

Gaming prostredie na televízore Samsung
Gaming prostredie na televízore Samsung

Ak chcete ozajstnú zvukovú kulisu tak, aby ste sa cítili ako uprostred hry, odporúčame vám poriadny soundbar. Testovaný model HW-Q930C má pritom špeciálne prispôsobenie aj pre hry. Vytvorí skutočný priestorový zvukový efekt, sú tu poriadne basy a celkovo výborná atmosféra. Na hry ako stvorené.

Soundbar Samsung Q930C
Soundbar Samsung Q930C

Ďalšia unikátna vlastnosť je využitie Samsung televízora na prácu. Využijete to vtedy, ak nemáte so sebou počítač, ale potrebujete využiť veľkú obrazovku. Samsung televízor má totiž priame napojenie na systém Microsoft 365 a tak môžete napr. prezentovať svoje výsledky v PowerPointe alebo v Exceli. Stačí na to len Samsung televízor, pripojenie na internet a vyše Microsoft konto s predplateným balíkom Microsoft 365.

Testovaný Neo QLED televízor disponuje funkciou Motion Xcelerator Turbo+. Hry tak môžete hrať v kvalite 4K 120 Hz. Znamená to jasný obraz aj pri rýchlych scénach a to je pri hrách veľmi dôležité.

Navyše certifikovaná technológia AMD FreeSync Premium Pro sa postará o elimináciu trhania či zasekávania obrazu, čo je opäť pri hrách veľmi dôležité. S modelom QN800C tak dosiahnete plynulý a hladký obraz s nízkou latenciou a vysokým dynamickým rozsahom.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Microsoft 365 inštalovaný na televízore

Na televízore pritom môžete prezentovať aj vaše fotografie uložené cez galériu na serveri OneDrive. Je to najjednoduchší spôsob ako zobraziť vaše fotky na veľkej obrazovke. Podobne sa dá prepojiť Galaxy telefón s týmto televízorom pomocou bezdrôtového prepojenia NFC. Stačí len priblížiť telefón k hrane televízora.

Samsung QN800CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Bočný rám televízora Samsung QN800C. K nemu stačí pripojiť telefón na spojenie cez NFC

Spolupráca firiem Microsoft a Samsung prináša značné výhody pre používateľov a týka sa to aj spolupráce Samsung Galaxy telefónov a notebooku s operačným systémom Microsoft Windows.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.