Samsung v Prahe zorganizoval predstavenie modernej domácnosti riadenej umelou inteligenciou.

V rámci tohto predstavenia sme videli ako funguje inteligentná chladnička, rúra, pračka, sušička, robotický vysávač, televízor a centrom všetkého je smartfón s aplikáciou SmartThings.

Inteligentná chladnička a rúra

Videli sme tak, ako chladnička rozpoznáva, aké potraviny sú v nej vložené. Podľa tohto zoznamu sa dá pripraviť nákupný zoznam a tento sa dá poslať vybraným členom rodiny a je ich tak možné nakúpiť. Následne sa dá pripraviť jedlo s použitím potravín, ktoré sa nachádzajú v chladničke. Inteligentne sa tak vyberie vhodný recept na jedlo z dostupných potravín a na displeji chladničky sa zobrazí aj podrobný popis prípravy jedla. Dokonca môže chladnička vyslať pokyn na predhriatie rúry. Pohľad na to, čo sa nachádza vo vnútri rúry a ako to aktuálne vyzerá sa opäť dá zobraziť na displeji smartfónu.

Inteligentná chladnička
Inteligentná chladnička

Inteligentná pračka a sušička

Inteligentná pračka potom prichádza aj s režimom, ktorý pomocou zabudovanej kamery a merania hmotnosti určí, čo sa v nej nachádza. Podľa toho určí vhodný program prania a vykoná ho. Na smartfóne môžete potom napr. zistiť, koľko elektrickej energie ste minuli na pranie a to aj v dlhšom časovom meradle. Pračka spolupracuje so sušičkou a tá opäť vie, aký program sušenia bude najvhodnejší.

O ukončení prania alebo sušenia môžete byť potom informovaný napr. na displeji televízora alebo smartfónu. Na predstavení bol vo funkcii aj prístroj, ktorý dokáže občerstviť ošatenie alebo obutie. Je to zariadenie, ktoré textil občerství, vysuší a tiež mierne navonia. Ovládať sa dá cez aplikáciu SmartThings a pritom vidíte, kedy bude proces občerstvenia ošatenia a obutia ukončený.

Ovládať sa dajú aj produkty od iných značiek

Televízor umiestnený v obývačke bol od spoločnosti Samsung, bol ale vybavený ambientným podsvietením od firmy Philips. Vzniká tak podobný dojem, ako poskytujú televízory predávané pod značkou Philips a označuje sa ako Ambilight. Cez aplikáciu SmartThings sa tiež dajú ovládať svetlá Philips Hue. Dá sa nastaviť intenzita a tiež farba svetla.

Práca s textom

Asi najlepšia prezentácia bola spojená s prácou s textom. Na vstupe tejto ukážky bol ofotený článok z magazínu. Následne Galaxy AI rozpoznala text a prepísala ho do editovateľnej podoby. Text bol v češtine a bolo možné z dlhšieho textu pripraviť kratší sumár. Následne sme mohli takto pripravený text preformátovať podľa želania. Pre tieto úlohy Samsung ponúka aj podporu slovenčiny. Zatiaľ však online preklad cudzieho jazyka do a zo slovenčiny nie je podporovaný. zatiaľ ani neexistuje termín, kedy by sa tak malo stať.

Z celého predstavenia pripravujeme aj video a tento článok doplníme o ďalšie fotografie.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.