Tie budú nielen väčšie, ale ponúknu aj nové možnosti.

Skladacie smartfóny sú na trhu pomerne dlho, pričom ich popularita stále rastie. Pokým niektorí ich výrobcovia sa iba teraz rozhodli s nimi vstúpiť na globálny trh, tak Samsung počas piatich rokov dokázal segment skladacích telefónov doslova ovládnuť. Keďže kórejská spoločnosť (jej divízia) je aj výrobcom flexibilných displejov, tak v tomto smere má obrovskú konkurenčnú výhodu, a neraz experimentuje a posúva hranice v tejto zdanlivo kontroverznej oblasti.

Samsung Flexible In And Out displejZdroj: Samsung Display
Samsung Flexible In And Out displej

V týchto dňoch Samsung dokonca ukázal nové displeje, ktoré by mohli zmeniť pohľad na skladacie zariadenia. Tie by sa vďaka nim mali stať univerzálnejšími. Počas výstavy CES 2024 kórejská spoločnosť totiž ukázala aj koncept skladacieho displeja, o ktorom bolo síce počuť už dávnejšie, ale tentokrát je to “oficiálne”. Ide o panel, ktorý je možné prehýbať nielen smerom dnu, ale aj smerom von, o čom informoval portál TechCrunch.

Je však potrebné zdôrazniť, že hoci sa Samsungu takýto panel podarilo vyrobiť, to však automaticky neznamená, že sa v blízkej budúcnosti aj použije v nejakom komerčnom zariadení. Radi by sme sa však mýlili.

Rozšíriteľný panel Samsung Flex Note ExtendableZdroj: Samsung
Rozšíriteľný panel Samsung Flex Note Extendable

Skladací panel vyrobený novou technológiou môže predstavovať skvelú alternatívu pre používateľov skladacích telefónov s viacerými možnosťami prekladania a špecifickým tvarom. Po zložení smerom von možno prednú aj zadnú časť zariadenia použiť ako obrazovku, čím sa vytvorí nový používateľský zážitok. Nemali by sme sa však sústrediť iba na použitie v smartfónoch, keďže tento typ displeja môže pokrývať viacero oblastí použitia.

Panel Samsung UT OLED vľavo, LCD vpravoZdroj: Samsung
Samsung UT OLED vľavo, LCD vpravo

Displej skladateľný smerom dnu a von má za úlohu znížiť využívanie samostatných externých displejov, ktoré sa nachádzajú na súčasnej generácii skladacích zariadení. Hoci aj tie sú čoraz väčšie, tak nový flexibilný displej, skladateľný smerom dnu a von, by mohol pomôcť novej generácii skladacích zariadení aj k tenšiemu dizajnu. Tým sa však zvýši riziko poškodenia displeja pri páde. 

Samsung okrem tohto typu displeja na CES v Las Vegas ukázal aj rolovateľný displej. Technológia sa objavuje na Rollable Flex, ako aj na Flex Hybrid, pričom druhý z nich ju kombinuje s posuvným displejom. 

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.