Samsung ukázal svetu ako sa dá vybaviť domácnosť udržateľnými zariadeniami, ktoré sú pritom vzájomnej prepojení.

Jeho výstavu sme navštívili v Miláne, kde práve prebieha veľtrh Design Week 2023 a to na akcii pomenovanej Fuorisalone 2023. Hlavnou časťou výstavy sú zariadenia z modelovej rady Bespoke a ich vzájomné prepojenie pomocou technológie SmartThings.

Celou výstavou sa ťahala snaha o udržateľnosť v priebehu celého životného cyklu produktov. To znamená jednak ich výrobu z recyklovaných materiálov ale tiež kvalitu výroby, ktorá sa odráža v tom, ako dlho sa dá zariadenie používať bez poruchy. Samsung tiež predstavil limitovanú sériu Bespoke vytvorenú v spolupráci s milánskym ateliérom s netradičným menom TOILETPAPER. Vďaka Bespoke Life si si môžete zariadiť domácnosť tak, aby vyhovovala nielen vášmu vkusu, ale aj životným hodnotám.

Udržateľnosť pomáha planéte

Samsung prezentoval predstavu o ekologickej budúcnosti, v ktorej sa udržateľnosť stáva bežnou súčasťou každodenného života.

Umelci pri prezentácii modernej domácnosti na stánku samsungZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Umelci pri prezentácii modernej domácnosti na stánku samsung

Prvý exponát, s ktorým sme sa pri našej návšteve výstavky stretli je dielo s názvom We Breathe (Dýchame). Kórejský návrhár sem umiestnil spotrebiče, medzi ktorými nechýba práčka so sušičkou Bespoke AI Washer and Dryer alebo chladnička Bespoke BMF Refrigerator. Celý priestor je vytvorený predovšetkým recyklovanými materiálmi, napríklad použitými plastami alebo rybárskymi sieťami. Spotrebiče v inštalácii v režime šetriaceho energiu a sú vzájomne prepojené cez SmartThings.

Každodenné šetrenie energiouZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Každodenné šetrenie energiou

Ďalší exponát s názvom Everyday Sustainability (Každodenná udržateľnosť) sa zameriava na udržateľné vyhotovenie v priebehu celého životného cyklu produktov. Samsung vylepšuje ekologickú kvalitu svojej činnosti v každej fáze, od výroby a distribúcie až po využitie a likvidáciu. Do tohto cyklu patrí aj využitie prírodných zdrojov a emisií uhlíka v priebehu ich získavania, vývoj a výroba ekologických obalov, implementácia inteligentných úsporných technológií počas fázy využívania produktov a jednoduchá recyklácia po skončení ich životného cyklu.

Životný štýl so vzájomnou konektivitou

Ide o technológiu SmartThings, vďaka ktorej sa ovládanie zariadení dostáva na vyššiu úroveň. Exponát menom Bespoke IoT Experience (Bespoke a zážitok s internetom vecí) prezentuje používateľsky príjemnú prácu so spotrebičmi Bespoke. Za tou stoja bohaté možnosti konektivity a automatické procesy, ktoré technológia SmartThings umožňuje. Medzi predvádzané technológie patrí SmartThings Cooking (varenie), Clothing Care (starostlivosť o oblečenie), Energy (úspora energie), Air Care (starostlivosť o vzduch), Pet Care (starostlivosť o domácich maznáčikov) alebo Home Care (starostlivosť o domácnosť).

Centrom prepojenia je SmartThingsZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Centrom prepojenia je SmartThings

S technológiou SmartThings máte aj prehľad o spotrebe energie, následne sa dá zmenšiť uhlíková stopa a znížiť náklady na energie.

Bespoke alebo spotrebiče na mieru

Exponáty vystavené na Fuorisalone 2023 predstavujú novú podobu radu Bespoke. Samsung sa totiž spojil s umelcami a dizajnérmi a pridal možnosť prispôsobiť si spotrebiče vlastnému vkusu a potrebám.

Chladničky Bespoke priamo zabudované do stenyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Chladničky Bespoke priamo zabudované do steny

Medzi najzaujímavejšie súčasti expozície nazvanej Design Zone patrí atraktívny exponát s názvom Framed (Zarámované). Dizajnér spojil étos Bespoke s typickým prostredím európskeho spoločenského klubu a vonkajšie panely chladničky Bespoke šikovne vybavil umeleckými obrazovými rámami. Výsledkom je dielo ukazuje ako by sa s pomocou zariadení Bespoke dali vyjadriť charakterové črty majiteľa a so zariadeniami upraviť prostredie ich domácností.

Aj takto môže vyzerať inštalácia práčokZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Aj takto môže vyzerať inštalácia práčok

V Design Zone sa nachádza aj tzv. Bespoke Gallery, v ktorej sme videli upravený dizajn chladničky v aplikácii MyBespoke. Znamená to limitovanú séria panelov, ktorá vznikla v spolupráci s kreatívnym štúdiom TOILETPAPER.

Ekologické balenie produktov SamsungZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ekologické balenie produktov Samsung

Stánok Samsungu na Fuorisalone 2023 sa nachádza v ateliéri Artpoint Superstudio na adrese Via Tortona 27, Miláno.

Zdroje: vlastné, Fuorisalone 2023.

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.