Spoločnosť Samsung predstavila na svojej akcii Forum 2017 v Barcelone nové televízory, chladničky, práčky a vysávače z modelového radu 2017.

Hlavným zameraním tohto predstavenia boli televízory, sme hrdí na to, že majú na sebe nálepku Made in Slovakia.

Samsung QLED TV

Samsung pre rok 2017 nepoužil technológiu OLED, ale technológiu, ktorú nazýva QLED. Podstatné však je to, ako vyzerá obraz nových televízorov a tiež ich celkový dizajn a spôsob ovládania.

Pred televízormi s technológiou QLED sme strávili najviac času. Je tu mimoriadna kvalita obrazu

My sme si podrobne prezreli vystavené televízory, displeje rôznych veľkostí a konštatujeme, že nová QLED technológia prináša veľmi pekný obraz. Čierna je tu naozaj čierna, zobrazenie farieb je výrazné, problém nerobia ani rýchle deje. Demonštrácia obrazu bola pritom zameraná na zobrazenie vysokého dynamického rozdielu medzi tmavou a svetlou časťou v obraze a toto novej QLED technológii naozaj ide.

V čom je teda technológia QLED nová? QLED vychádza z televízorov SUHD, ktoré Samsung predstavil minulý rok. Vylepšil však vyhotovenie displejov, do jadier zobrazovacích prvkov teraz pribudlo metalické jadro. Maximálna svietivosť bola zvýšená na 2000 nitov (v minulom roku to bolo 1000 nitov) a zvýšila sa aj zobrazená farebná škála.

Pribudli aj tzv. dizajnové podstavce televízorov. Nový masívny podstavec Gravity Stand umožňuje pohodlné polohovanie televízora a zaisťuje jeho stabilnú polohu. Zaujímavo je vyriešený aj manažment káblov, ktoré teraz vôbec nie je vidno. Existuje aj podstavec, ktorý umožňuje držať televízor v polohe pripomínajúcej maliarske plátno. Nové televízory sú s prepojovacím blokom ConnectBox prepojené veľmi tenkým káblom, ktorý má teraz dĺžku 5 metrov. Tento kábel je k dispozícii aj v dĺžke 15 metrov.

Vyskúšali sme si aj pozorovací uhol QLED televízorov pri pohľade z rôznych uhlov. Na prezentácii bol pritom najnovší QLED televízor porovnávaný s televízorom konkurenčnej značky. Ako sme zistili, QLED televízor poskytuje výborný obraz do pozorovacieho uhla zhruba 85° od priameho pohľadu. V prípade konkurenčného televízora sa kvalita obrazu začala degradovať už od uhla 45°.

QLED televízor je hore, konkurenčný televízor dole a môžete porovnávať zobrazenie obrazu pri pohľade zboku

Rovnaké porovnanie bolo zrealizované aj na porovnanie kontrastu farieb a QLED televízor poskytoval lepší obraz. Tiež sme videli porovnanie obrazu QLED televízora s konkurenciou v rôznych svetelných podmienkach – od denného svetla so slnkom až po úplnú tmu.

A takto vyzerá porovnanie kontrastu QLED televízora (vpravo) s konkurenčným televízorom (vľavo) počas tlmeného nočného osvetlenia

Novinkou je aj inovovaný diaľkový ovládač, ktorý má už len niekoľko tlačidiel a centrálnu dotykovú plochu. Je veľmi jednoduchý na ovládanie. Tento diaľkový ovládač umožňuje aj hlasové ovládanie televízora.

Takto vyzerá štandardne dodávaný diaľkový ovládač ku QLED TV

A tiež sme si pozreli nástavec, ktorý je určený na umiestnenie televízora na stenu. Ten umožňuje pripojenie televízora tak, že medzera medzi samotným televízorom a stenou je len niekoľko milimetrov. Montáž je pritom veľmi jednoduchá a máte aj možnosť finálne zarovnať televízor v rozsahu ± 6°.

Novinkou je aj prepojenie mobilu s televízorom. Napr. pomocou aplikácie Shazam môžete rozpoznať práve prehrávanú pesničku na televízore s tým, že si môžete vybrať aj ďalšie podobné pesničky. Podobne je prepojenie s televízorom realizované aj s inými aplikáciami. Tiež je možné vybrať napr. video na mobile a priamo ho prehrať na televízore. Bude existovať spolupráca s aplikáciami HBO GO, Amazon alebo Netflix.

K televízorom sú určené aj nové subwoofery, tie existujú zakrivené alebo ploché. Tieto subwoofery je možné pripojiť aj na stenu. Vyskúšali sme si reprodukciu zvuku s reproduktormi zabudovanými v televízoroch a reproduktormi v subwooferoch. Konštatujeme, že je to veľký rozdiel v prospech subwooferu.

Výbava na udržiavanie čistoty

Samsung predstavil kombinovanú práčku a sušičku (tzv. Combo) s tým, že ide o zariadenie s možnosťou AddWash. Znamená to, že zabudnutú ponožku alebo vreckovku môžete počas prania do tohto zariadenia ľahko pridať. Pritom má táto pračka/sušička aj mobilnú aplikáciu, ktorou nastavíte režim prania.

Tyčový vysávač sa hodí na rýchle vysávanie v domácnosti. Samsung preto predstavil nový tyčový vysávač POWERStick VS7000. Je to pre túto firmu zatiaľ nový segment a chce osloviť zákazníkov hlavne vyspelými technickými parametrami a efektným dizajnom. Sací výkon na hadici je až 30 W, vysávač je poháňaný výkonnou Li-Ion batériou. Tie sú v dodávke dve, jedna sa tak môže vždy nabíjať. S plným výkonom funguje vysávač na batériu 15 minút. So zníženým výkonom sa táto doba dá predĺžiť na 30 minút. Sú to vlastne dva vysávače v jednom a veľmi jednoduché je aj jeho čistenie, pričom nemusíte prísť do kontaktu s nečistotou.

Dva vysávače v jednom ušetria prácu pri vysávaní. Výhodou POWERStick VS7000 je vysoký sací výkon

Robotický vysávač Samsung POWERBot VR7000 naozaj vysáva nečistoty saním vzduchu s nečistotami. Pomocou diaľkového ovládača môžete pritom priamo ukázať, ktorú časť domácnosti chcete dôkladne povysávať. Samozrejme, vysávanie sa dá naplánovať a funguje automaticky. K vysávaču je aj mobilná aplikácia.

Robotický vysávač POWERBot VR7000 má aj mobilnú aplikáciu a infračerveným lúčom na diaľkovom ovládaní mu môžete ukázať, na čo sa má sústrediť

Celkovo Samsung ukázal na Forum 2017 veľmi dobré televízory a aj výbavu na starostlivosť o domácnosť. Všetky predstavené zariadenia pritom majú pripojenie na internet a aj po stránke dizajnu patria medzi súčasnú špičku.

Nevyhnutné náklady na cestu hradila spoločnosť Samsung. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.