Kórejskú spoločnosť veľmi dlho nikto nezosadil z prvej priečky predajnosti smartfónov.

Populárnych značiek smartfónov je veľmi veľa. Pokým väčšina z nich beží na Androide, tak je tu aj spoločnosť Apple, ktorá roky vyvíja extrémne populárny iPhone. Pokým aj vo svete Android zariadení prebiehajú súboje o priazeň používateľov, tak roky môžeme byť svedkami súboja odvekých rivalov, spoločnosti Samsung a Apple. Aj keď z tohto konkurenčného súboja vždy lepšie vychádza Samsung, tak teraz sa zdá, že doba sa začína pomaly meniť.

Pripomeňme si, že v roku 2022 sa na prvom mieste s 22 % podielom umiestnil Samsung, ktorému s 19 % podielom na chrbát dýchal Apple. Trojicu v tom čase uzatváralo Xiaomi s 13 % podielom. Oppo a Vivo si dokázali udržať 9 % podiel.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Portál Phandroid teraz zverejnil správu, ktorá naznačuje, že pozícia Samsungu ako lídra v oblasti smartfónov by mohla byť ohrozená práve spoločnosťou Apple. Toto tvrdenie je založené na správe spoločnosti Counterpoint Research, podľa ktorej mal Samsung v 1. štvrťroku 2023 celosvetový podiel na trhu stabilných 22 %.

Pozoruhodné však je, že za Samsungom sa v tesnom závese nachádza spoločnosť Apple, ktorá na globálnom trhu už získala 21 % podiel. To znamená, že pokým podiel Samsungu stagnuje, tak podiel Apple mierne rastie. Samsungu skutočne stačí veľmi malé zakopnutie, ktoré ho môže obrať o prvé miesto na globálnom trhu.

Pokým percentá spoločnosti Samsung môže zvýšiť predaj onedlho predstavených smartfónov Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5, tak Apple má v rukáve podstatne väčšie eso. Tým je séria iPhone 15, ktorá bude predstavená v septembri.

Samsungu sa v ostatných mesiacoch príliš nedarilo hlavne v Európe, kde došlo k celkovému poklesu predaja smartfónov všetkých značiek o priepastných 41 %, teda tento nepriaznivý trend sa dotkol aj kórejskej spoločnosti.

Na treťom mieste sa aktuálne nachádza Xiaomi s 11 % podielom na globálnom trhu, Oppo je na štvrtom mieste s 10 % a Vivo na piatom mieste so 7 %. OnePlus je zároveň najrýchlejšie rastúcou značkou smartfónov v top 10 na svete.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.