Aktualizačná politika spoločnosti je neúprosná.

O tom, že čas skutočne nezastavíme, svedčí aj ukončenie softvérovej podpory pre ikonické smartfóny, ktoré v čase uvedenia na trh spôsobili revolúciu, vďaka čomu veľa používateľom prirástli k srdcu. Vo všeobecnosti však môžeme skonštatovať, že Samsung patrí medzi najlepšie a najrýchlejšie aktualizujúcich výrobcov Android zariadení, avšak niektoré z nich sa dostávajú na koniec svojej podpory. 

Samsung väčšinu svojich zariadení aktualizuje na mesačnej báze, avšak zariadenia, ktorým v najbližších mesiacoch končí softvérová podpora, budú dostávať už iba štvrťročné aktualizácie. V tejto fáze je pritom jasné, že ide už iba o bezpečnostné záplaty, keďže je veľmi nepravdepodobné, že by tieto dosluhujúce modely obdržali ďalšiu verziu OS Android. Portál 9to5google informuje, že spoločnosť Samsung práve vydala pravidelný mesačný bulletin na apríl 2024, ktorý podrobne popisuje opravy chýb a vylepšenia zabezpečenia pre najnovšie OTA aktualizácie. 

Z bulletinu však vyplýva, že modely Galaxy Z Flip, Z Fold2 Note20, Note20 Ultra, Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, S20 FE a S20 FE 5G dostanú poslednú pravidelnú bezpečnostnú aktualizáciu. Tieto zariadenia teda prechádzajú z pravidelných mesačných aktualizácií na štvrťročné OTA aktualizácie. Z nášho sledovania pravidelnosti aktualizácií sa však zdá, že niektoré modely do štvrťročnej aktualizačnej fázy prešli už koncom roka 2023.

Zoznam modelov, ktoré budú dostávať štvrťročné aktualizácie:

  • Galaxy Z Flip 5G, Galaxy Z Fold2
  • Galaxy S20, Galaxy S20 5G, Galaxy S20+, Galaxy S20+ 5G, Galaxy S20 Ultra 5G, Galaxy S20 FE, Galaxy S20 FE 5G
  • Galaxy Note20, Galaxy Note20 5G, Galaxy Note20 Ultra, Galaxy Note20 Ultra 5G

Samsung bude pre vyššie uvedené zariadenia zabezpečovať pravidelné aktualizácie v trojmesačných intervaloch. V prípade, že sa objaví závažná bezpečnostná chyba čipsetu alebo zariadenia, tak aj skôr. V opačnom prípade na vyššie spomenuté modely dorazí ďalšia aktualizácia najskôr v júli 2024. Pre všetkých 12 zariadení to zároveň znamená, že Samsung ich prestane oficiálne podporovať od apríla 2025.

Dĺžku softvérovej podpory vášho smartfónu zistíte na základe značky a modelu v tomto článku.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.