Dozorná rada mesta v zmysle známej filmovej hlášky „odvolávám, co jsem slíbil“ zmenila svoje pôvodné rozhodnutie.

Policajný zbor amerického mesta San Francisco napokon nemôže používať diaľkovo ovládané roboty na prípadné usmrtenie osôb. Rozhodla o tom v druhom hlasovaní dozorná rada mesta, ako informuje portál Engadget.com.

V našom nedávnom článku sme informovali, že pri prvom hlasovaní rada odsúhlasila použitie robotov na zneškodnenie osôb vo veľmi výnimočných prípadoch, keď zlyhá, alebo nie je možné využitie iných prostriedkov na elimináciu násilných, ozbrojených či inak extrémne nebezpečných jedincov.

Podľa novín San Francisco Chronicle ide o vcelku nezvyčajný obrat, pretože druhé hlasovania rady sú zvyčajne len formálne a potvrdzujú výsledky z prvých hlasovaní. Dôvodom zmeny môže byť obava zo zneužitia tejto smrtiacej sily voči černochom a iným farebným osobám, ako sa vyjadril napríklad Dean Preston, jeden z členov dozornej rady.

Rada ale zároveň vrátila príslušnému výboru pôvodný návrh na preskúmanie. Po jeho zmenení či doplnení tak, aby obsahoval prísnejšie pravidlá, prípadne vypracovaní úplne nového návrhu, o ňom môže rada znova hlasovať.

Zdroje: Engadget.com, Sfchronicle.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.