Koncom septembra tohto roku sa v priestoroch HubHub Event Space v Bratislave uskutoční tretí ročník medzinárodnej konferencie zameranej na QA a SW testovanie – SANAE Software Testing BEER.EX.

Aby sme sa o nej dozvedeli viac, porozprávali sme sa s konateľom spoločnosti SANAE Slovakia, Oliverom Olšovským.

Oliver, SANAE Slovakia sa zaoberá poskytovaním riešení v oblasti testovania, ako do tohto biznis modelu zapadá konferencia?

Jedným z impulzov prečo som sa rozhodol opustiť prácu v korporáte a založiť vlastnú firmu, bolo uvedomenie si ako veľmi testovanie zaostáva za ostatnými profesiami v rámci IT. Vedel som, že ak sa to má zmeniť, musíme priložiť ruku k dielu aj my – testeri.

To bol dôvod, prečo sme ešte v roku 2018 začali organizovať malé neformálne stretnutia určené najmä na vymieňanie si skúseností a vybudovanie stabilnej komunity testerov v rámci bratislavského regiónu. Náš formát „2 prednášky a networking pri pive“ sa ujal a funguje doteraz. Po čase, keď už sme mali za sebou komunitu podporovateľov, myšlienka urobiť konferenciu nám prišla ako logický krok vpred.

Oliverom Olšovský, SANAE SlovakiaZdroj: SANAE
Oliver Olšovský, SANAE Slovakia

Spomenuli ste pivo, konferencia ho má aj v názve – prečo práve tento nápoj?

Musím priznať, že s názvom testerského meetupu a konferencie sme si užili veľa zábavy. Stalo sa nám, že prišli na stretnutie ľudia, ktorí si podľa názvu mysleli, že ide o ochutnávku piva. Prečo práve tento nápoj? Je pre nás symbolom neformálnej priateľskej atmosféry, ktorú sa na našich podujatiach snažíme udržiavať. S ohľadom na atmosféru vyberáme nie len priestory, ale aj napríklad catering, či aktivity na neoficiálnu časť konferencie. Minulý rok bola grilovačka a z aktivít by som spomenul ping-pong či stolný futbal.

Znie to zaujímavo, ale predsa len minulý ročník asi nebol prechádzka ružovou záhradou?

To veru nebol. Pandémia, žiaľ, stopla všetky naše komunitné aktivity. Presunuli sme síce meet-upy do online priestoru, ale osobnú interakciu to nenahradilo. Preto sme aj termín konania konferencie dvakrát presúvali, za každú cenu sme ju chceli mať naživo. Mysleli sme však aj na divákov, ktorí nemohli prísť osobne a prednášky sme streamovali cez internet.  Naša snaha neustále sa zlepšovať priniesla ovocie a účastníci boli nadšení z osobnej prítomnosti, celá konferencia mala úžasnú atmosféru.

Čo nám teda SANAE Software Testing BEER.EX 2022 prinesie a v čom bude lepší ako predošlý ročník?

Svet IT napreduje doslova míľovými krokmi a v mnohých profesiách nahrádzajú ľudí stroje, testing nevynímajúc. Ústrednou témou konferencie je preto odpoveď na otázku „Je testing (opäť) mŕtvy?“. Na túto otázku nám pomôže odpovedať 22 prednášajúci až z 10 krajín. Ja osobne sa najviac teším na prednášky našich hlavných spíkrov, ktorými sú Ard Kramer, Ron Werner, Maaret Pyhäjärvi a Nicola Lindgren.

Všetko sú to skúsení prednášajúci s množstvom vedomostí, o ktoré sa radi podelia. Na základe podnetov od účastníkov sme tento rok rozdelili program na dve paralelné sekcie prednášok podľa zamerania. Prvú sme nazvali ,,Technical“ a ústredným motívom v nej je automatizácia a autonomizácia testovania na všetkých úrovniach. Druhá sekcia s názvom „Inspiration“ bude zameraná na zručnosti testera budúcnosti.

Okrem toho na účastníkov čaká mini-expo so stánkami technologických firiem v oblasti QA a SW testovania. A určite nemôžem nespomenúť ani večerný networking v priateľskej atmosfére s jedinečnou možnosťou porozprávať sa o prednáškach priamo so spíkrami pri skvelom pive. Nezabudli sme ani na kolegov, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť osobne a prednášky budeme podobne ako minulý rok streamovať. Tento rok sme však vybrali priestor so stabilným a dostatočne rýchlym internetovým pripojením, pre ešte lepší zážitok.

SANAE Software Testing BEER.EXZdroj: SANAE
SANAE Software Testing BEER.EX

Konferencia má však dva dni. Druhý deň budú tiež prednášky?

Druhý konferenčný deň je venovaný praktickým workshopom, ktoré sa medzi našimi účastníkmi tešia veľkej obľube. Tento rok sa nám podarilo zabezpečiť až tri paralelné sekcie školení pod vedením popredných odborníkov z praxe. Účastníci sa v trojhodinových blokoch aktívne zapoja do diania, takže si z workshopu odnesú mnoho praktických skúseností, ktoré môžu ihneď uplatniť v práci a ďalej ich rozvíjať.

Skúste na záver zhrnúť, prečo by sa mali testeri a QA špecialisti zúčastniť SANAE Software Testing BEER.EX 2022…

SANAE Software Testing BEER.EX je konferencia, ktorá dýcha výbornou atmosférou a spája odborníkov naprieč celým odvetvím QA a SW testovania. Príďte sa dozvedieť o najnovších trendoch v sektore, stretnúť sa s poprednými odborníkmi, ale aj kolegami a partnermi, a spolu nájsť odpoveď na otázku, či je testing naozaj mŕtvy. Všetky informácie o podujatí nájdete na https://sanae.beer/ alebo na našom Facebooku.

Článok bol uverejnený v rámci mediálneho partnerstva na konferencii SANAE BEER.EX

Prečítajte si aj:

Značky: