Kompaktné zariadenie, ktoré kombinuje USB-A 3.0 a lightning konektor v spojení so 128 GB úložiskom je presne to, čo urobí radosť každému používateľovi iOS zariadení

Ak vaše iOS zariadenie trpí nedostatkom internej pamäte, tak máte síce problém, ale ľahko riešiteľný. iPhone je jeden z mála smartfónov, ktorý nemá (a v dohľadnej dobe ani nebude mať) možnosť rozšírenia internej pamäte pomocou pamäťovej karty. Buď si vystačíte s menšou a lacnejšou pamäťovou verziou alebo si za väčšiu kapacitu pamäte slušne priplatíte. Rozhodnutie je to, samozrejme, ťažké. Dôležité je premyslieť si, čo budete s telefónom robiť a ako/načo ho budete používať. Niekomu stačí 32 GB, no inému je málo aj 128 GB (môj prípad). Veľa fotiek, videí, off-line hudby alebo filmov, to všetko zaberá extrémne množstvo pamäte.

Riešenie

Riešením môže byť iCloud alebo časté sťahovanie súborov do počítača. Prvá možnosť vyžaduje pripojenie na internet a druhá prítomnosť počítača, čo nie je vždy možné. Je tu však aj tretia možnosť – SanDisk iXpand. Zariadenie, ktoré kombinuje USB-A 3.0 a lightning konektor v jednom. iXpand má funkčný dizajn v tvare háku, v iPhone drží pevne a pri manipulácii s telefónom prekáža iba minimálne.

Spodná časť, s lightning konektorom, je flexibilná a prispôsobí každému zariadeniu (aj keď je v ochrannom obale). V tejto časti sa nachádza aj otvor pre pútko, čím sa dá jednoducho zabezpečiť. SanDisk iXpand je výhradne určený pre iOS zariadenia, pričom je v ponuke niekoľko pamäťových variant – 16, 32, 64, 128 a 256 GB. Použiteľný je aj klasickým spôsobom, ale ak nevlastníte iOS zariadenie, tak je to iba predražený USB kľúč.

Čaro spočíva v aplikácii

Bez nej je iXpand pre iOS zariadenia nepoužiteľný. Aplikácia iXpand Drive je zadarmo a páči sa nám jej prehľadnosť a funkčnosť. Po jej stiahnutí a pripojení iXpandu budete vyzvaní, aby ste mu povolili prístup k vášmu iOS zariadeniu – následne je všetko pripravené na používanie.

Na úvodnej obrazovke je vždy zobrazený stav pamäte vášho zariadenia a iXpandu. Viete tak, koľko máte na ktorom zariadení miesta a kedy je čas presunúť napr. staršie súbory z iXpandu do počítača, resp. na väčší externý disk.

Kopírovanie súborov – v tejto sekcii si môžete vybrať, či chcete kopírovať z telefónu na disk alebo naopak. Kopírovať môžete jednotlivé súbory alebo celé zložky, podľa potreby. Samozrejmosťou je aj možnosť vytvárania nových priečinkov a zobrazenie v zozname alebo mriežke.

Zobrazenie súborov – prehľadné zobrazenie všetkých súborov je užitočnou funkciou, pričom si môžete vybrať, či chcete vidieť súbory na disku alebo v iPhone. Jednotlivé položky môžete kopírovať, premiestňovať, ale aj priamo zdieľať na sociálne siete, do mailu a pod.

Výhodou je, že aplikácia slúži aj ako pokročilý multimediálny prehrávač, ktorý nemá problém s takmer žiadnym súborom. Plynulo prehráva 4K obsah, a taktiež poslúži na prezentáciu fotografií s podrobnejším nastavením. Súbory môžu byť zobrazené v kategóriách (video, fotografie, hudba) alebo v jednom zmiešanom priečinku.

Zálohovanie/obnovenie – táto položka má tri pod kategórie. Zálohovať môžete celú galériu, kontakty, udalosti z kalendára a dokonca aj fotografie a videá zo sociálnych sietí (Facebook, Instagram a Picasa). Galériu, kontakty a kalendár je možné zálohovať manuálne alebo automaticky, po každom pripojení iXpandu. Okrem zálohovania je tu aj možnosť obnovy dát priamo do telefónu. Automatické zálohy a obnova dát neplatí pre sociálne siete.

Bezpečnosť – Jednotlivé súbory alebo celé zložky môžete zašifrovať, pričom sa k nim dostanete iba po zadaní vami vytvoreného kódu alebo za pomoci touchID. Záleží na tom, ktorý spôsob zvolíte. Výhodou je, že ak iXpand pripojíte k počítaču, šifrované dáta v bežnej zložke nevidíte, sú skryté. V ponuke je aj možnosť dešifrovania súborov za pomoci programu, ktorého inštalačný balík sa nachádza na kľúči (pre macOS a Windows), toto nám však nefungovalo korektne. Nevýhodou je aj to, že šifrovanie väčších zložiek a súborov trvá dlhší čas.

Niekoľko detailov

V nastaveniach nájdete iba možnosť premenovania disku, vymazanie cache pamäte, povolenie šifrovania a zmenu kódu. Využiteľnou funkciou je možnosť fotografovať a natáčať video priamo z aplikácie, pričom sa vytvorené súbory ukladajú ihneď na iXpand. K rýchlosti prenosu dát nemáme veľké výhrady, ale treba povedať, že prenos dát z iPhonu na iXpand (a opačne) trvá dlhšie, najmä ak ide o veľkokapacitné súbory. Výhodou je, že po skopírovaní súborov vám aplikácia ponúkne možnosť ich automatického zmazania, čím okamžite uvoľníte značnú časť pamäte v iPhone. Dodajme, že aplikácia spolupracuje aj s 3D Touch.

Verdikt TOUCHIT

Ak máte množstvo dát a málo internej pamäte, no nechcete dávať všetko na cloud, tak iXpand bude výborným riešením. Ideálne zariadenie pre všetkých aktívnych používateľov iOS zariadení, pričom tí, ktorí sú často na cestách iXpand ocenia najviac. Jeho funkčnosť je bezproblémová a aplikácia ponúka iba to najdôležitejšie.

Výhody

  • Funkčnosť
  • Prehľadná aplikácia
  • Kompaktné rozmery a dizajn
  • Možnosť šifrovania súborov
  • Zálohovanie kontaktov, kalendáru a súborov zo sociálnych sietí

Nevýhody

  • Pomalší prenos dát cez lightning
  • Vyššia cena

Zapožičal: SanDisk

Cena: od 80 eur

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE