SAP na svojej konferencii predviedol, ako môžu jeho zákazníci a partneri využiť generatívnu umelú inteligenciu a začleniť ju do vlastných riešení.

Stalo sa tak na svetovej konferencii Sapphire 2024 v americkom Orlande a firma tu ukázala svoje nové partnerstvá. Z nich najviac rezonovalo prepojenie AI asistenta Joule od SAP s dnes už široko rozšíreným Microsoft Copilotom.

CEO spoločnosti SAP Christian Klein vo svojej úvodnej prezentácii hovoril o tom, že na príchod umelej inteligencie musia reagovať všetci, lebo od základu mení spôsob ako sa realizuje biznis a ako firmy fungujú.

Široké možnosti využitia

Začlenenie biznisovej AI do podnikových riešení SAP pomôže zákazníkom dosahovať lepšie výsledky. Umožní vám to venovať sa tomu, v čom ste najlepší – prekonávaniu výziev a k novému biznisu.

Príkladom môžu byť reporty, ktoré bude v riešení SAP SuccessFactors vytvárať čisto umelá inteligencia. TIe budú zodpovedne a včas pripravené tak, aby manažérom v podobe skutočných ľudí pripravili podklady, na základe ktorých sa môžu lepšie rozhodovať.

Predikčné funkcie v riešeniach SAP Sales Cloud zase dokážu predpovedať kombinácie obchodníkov a produktov, ktoré s najvyššou pravdepodobnosťou povedú k zvýšeniu predajov.

Vytváranie prípadov použitia generatívnej AI v aplikáciách SAP je teraz navyše jednoduchšie, keďže SAP Business Technology Platform do svojej infraštruktúry začlenil veľké jazykové modely od Amazon Web Services, ale aj Meta a Mistral AI.

Joule + Microsoft Copilot

AI asistent od spoločnosti SAP sa výrazne vylepší. Joule dokáže rýchlo triediť dáta z rôznych systémov a začleňovať ich do kontextu. Umožňuje tak väčšiu automatizáciu a lepšie rozhodovanie. Len pripomeňme, že Joule bol spustený vlani na jeseň v rámci SAP SuccessFactors, dnes je už aj súčasťou riešení SAP S/4HANA Cloud a ďalších, vrátane SAP Build a SAP Integration Suite. Ďalšie rozšírenie do konca roka by malo zahŕňať SAP Ariba a riešenia SAP Analytics Cloud.

V spoločnonom vystúpení firme SAP a Microsoft na Sapphire tieto firmy oznámili stratégiu integrovať Joule s riešením Microsoft Copilot. Integrácia týchto systémov už na základnej úrovni umožní bezproblémový prístup k informáciám, ktoré vznikajú interakciou biznisových aplikácií SAP a Microsoft 365. Je to ďalší spôsob ako zvýšiť produktivitu.

Používateľ si napríklad bude môcť cez riešenie SAP Concur zarezervovať letenku a asistent Joule mu rovno vyhradí čas v kalendári Microsoft Outlook. Alebo manažér, pracujúci na spustení nového produktu s rozsiahlym tímom, môže s kolegami komunikovať cez Microsoft Teams a spolupracovať v rámci Microsoft 365. Zároveň sa však Joule môže napojiť na jednotlivé profily členov tímu v SAP SuccessFactors a kľúčové obchodné informácie v SAP S/4HANA Cloud. Pomocou zopár príkazov tak možno výrazne zjednodušiť koordináciu aktivít. S integráciou Joule s Copilotom by sa malo začať už tento rok.

Etická AI a nové partnerstvá

Vzhľadom na rastúci význam biznisovej AI spoločnosť SAP zopakovala svoj záväzok dodržiavať zásady relevantnej, spoľahlivej a zodpovednej umelej inteligencie. Počas podujatia Sapphire spoločnosť prijala 10 hlavných zásad Odporúčaní UNESCO o etike umelej inteligencie. Ich cieľom je zabezpečiť, aby sa technológie AI vyvíjali a používali spôsobom, ktorý rešpektuje ľudské práva, podporuje spravodlivosť a prispieva k udržateľnému rozvoju.

Spoločnosť SAP okrem toho oznámila nadviazanie partnerstiev s najlepšími technologickými lídrami vo svojej triede. Cieľom je posúvať hranice toho, čo AI na podnikovej úrovni dokáže. Popri rozšírenej spolupráci s AWS a Microsoftom umožnia SAP využívať možnosti technológií AI na rýchle inovácie a poskytovanie reálnych výsledkov aj partnerstvá so spoločnosťami Google Cloud, Meta, Mistral AI a  NVIDIA.

SAP a Google Cloud využijú biznisovú AI na pomoc podnikom pri lepšom predvídaní a zmierňovaní rizík pre dodávateľské reťazce. Cieľom je minimalizovať narušenia a optimalizovať skladové zásoby. Spoločnosti integrujú riešenia SAP Integrated Business Planning for Supply Chain, Joule s AI asistentom, využívajúcim modely Gemini od Google Cloud a dátovou základňou Google Cloud Cortex Framework.

SAP okrem toho využije model Meta Llama 3 na tvorbu skriptov, ktoré budú vytvárať vysoko prispôsobené analytické aplikácie v SAP Analytics Cloud. AI modely od Meta vynikajú v jemných jazykových odtienkoch a chápaní kontextu. Spoločnosť SAP pridá aj nové veľké jazykové modely od Mistral AI, globálnej spoločnosti, ktorá sídli v Paríži a špecializuje sa na generatívnu umelú inteligenciu. Spolupráca SAP s NVIDIA zase prinesie špičkové technológie do aplikácií pripravených na použitie v podnikoch.

Zdroje: SAP, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.