Koncept Smart City, to nie len výsada veľkých metropol. Aj menšie mestá budú musieť ponúkať svojim obyvateľom inteligentné služby, ak teda chcú, aby tam ostali bývať a platiť dane. Predovšetkým na inteligentné mestá a ukážok komplexného riešenia ich problematiky bol zameraný špeciálny kamión, ktorý bol plný technológie SAP a prišiel na Slovensko. Pozrite si, čo sa dialo v jeho vnútri aj v našom redakčnom videu.

Inteligentné mestá automatizujú zber odpadu, majú premyslený systém riadenia dopravy, parkovania či obeh dokumentov. V SAP kamióne sme videli viacero inšpiratívnych príkladov, čo dnes dokážu moderné technológie nielen v samospráve, ale aj vo firmách či štátnych úradoch. V Bratislave sa kamión zastavil pri svojej ceste po Európe.

Cieľom spoločnosti SAP bolo pomocou tohto kamiónu doslova priniesť inovácie a hlavne príklady inovácií až priamo k zákazníkovi. Videli sme príklady ako využiť moderné technológie v bežnej praxi. Teda ako urobiť biznis inteligentným. SAP sa nezameriava len na technologický aspekt alebo na to ako prepojiť navzájom snímače či nasadiť správny algoritmus. SAP prináša celkovú hodnotu riešenia.

Chceme ukázať našim zákazníkom, ale aj verejnosti, ako dokážu umelá inteligencia, internet vecí či technológia blockchainu zjednodušiť ich podnikanie aj bežný život. Mnohé firmy si uvedomujú, že prinášajú konkurenčnú výhodu a sú už v podstate nevyhnutné pre ďalší rozvoj podnikania. No veľa ľudí si ešte stále nevie predstaviť, čo všetko by im mohla ponúkať samospráva okrem solárnych nabíjačiek na lavičkách či pouličných kamier,“ povedal Martin Ferenec, generálny riaditeľ SAP Slovensko s tým, že smart služby od starostov a primátorov musia v prvom rade chcieť samotní občania. Od nich aj vychádza tlak na to, aby sa investície zamerali týmto smerom.

Aj na Slovensku sa dokážu uplatniť nástroje, ktoré sú schopné výrazne zefektívniť nakladanie s odpadom, riadiť parkovaciu politiku či minimalizovať byrokraciu a automatizovať mnohé schvaľovacie procesy. To je však len prvý krok. Inovácie prinášajú mestám dáta, ktoré im umožňujú pozerať za horizont prvoplánového úžitku. Práve to bolo cieľom návštevy tohto kamiónu. Ten zaparkoval na Tyršovom námestí na dunajskom nábreží.

Vo vnútri SAP kamión počas novinárskej návštevy

Príklady inteligentných miest v Európe

Nemecké mesto Heidelberg napríklad implementovalo s technológiou SAP systém na riadenie recyklácie skleného odpadu. Sieť senzorov v zberných nádobách sleduje nielen váhu, ale aj objem odpadového skla a dokáže tak zefektívniť logistiku jeho zberu. Podľa farby odovzdaných fliaš a frekvencie napĺňania košov navyše samospráva dokáže aj identifikovať, v ktorých častiach mesta môže byť problém s alkoholom a podniknúť proti nemu účinné kroky. Takto vyzerá, keď sa technológia využije až za bežný horizont.

Ďalší príklad bol tiež z Nemecka, konkrétne z Karlsruhe, kde  SAP nasadilo projekt inteligentného svietenia, kde sú súčasne napojené aj nabíjacie stanice napr. pre smartfóny. Tiež je tu použitá aplikácia na spracovanie spätnej väzby od občanov.

Slovinské Novo Mesto zase až s nasadením inovatívnych technológií zistilo, že jeho problémom nie je nedostatok parkovacích miest. Vďaka dátam dokázali identifikovať málo využívané parkovacie miesta a po analýze údajov sa začali zamýšľať viac nad tým, aký typ parkovania mesto potrebuje, aby dokázalo zlepšiť odstavné kapacity. Projekt sa riešil v spolupráci s operátorom Telekom Slovenia a výsledkom bola okamžitá spätná väzba občanov na rozhodnutia vedenia mesta a to v reálnom čase. Rovnako tu poskytli aj nástroje pre vedenie mesta na dosiahnutie lepšej kvality ovzdušia v meste.

Inteligentné mestá vo svete

Videli sme tiež globálne riešenia s technológiou SAP a to v Japonsku  a napr. aj v Buenos Aires. SAP sa snaží vždy kombinovať technológie pre lepší život v mestách.

Koncept smart miest sa pre nás skladá z troch prvkov, ktoré skrývame pod skratkou ABC: administration, business a citizens,“ hovorí Rok Magister, CTO SAP CEE. „Pri každom riešení sa preto pýtame, ako pomôže riadiť mesto, spravovať jeho infraštruktúru, ako podnikateľom umožní prosperovať a občanom dopraje tú najlepšiu kvalitu života.

V čom sú inteligentné mestá popredu pred tými neinteligentými?

Smart City sú zamerané na obyvateľov. Z pohľadu mesta nie sú jednotlivé metropoly ničím iným ako veľké firmy. Oni musia súťažiť s inými mestami o obyvateľov. Tí totiž budú bývať tam, kde sa žije pohodlne, tam kde daňové a finančné podmienky umožňujú dostatok slobody. Vyberú si také mesto, kde je čistá vody a čistý vzduch, preferujú život bez dopravných problémov.

Ak sa pozrieme na Smart City z pohľadu obyvateľov, tí pôjdu presne tam, kde bude čisto a pohodlne, kde bude použiteľná doprava. Tam, kde budú šikovné verejné služby a v konečnom dôsledku tam, kde sa im zlepší život. Vyberú si mesto, kde môžu piť čistú vodu a dýchať čistý vzduch. A ako obyvateľ potom chcete naozaj v reálnom čase vedieť, aká je kvalita vody, ktorú pijete. Nestačí vám spoľahnúť sa len na verejné prieskumy, ktoré sa vydávajú tak dva alebo tri krát do roka.

Viac o SAP kamióne

Dvojdňové podujatie The Intelligent Enterprise: Innovation on the Move bolo v interaktívnom kamióne, pojazdnom laboratóriu s 360-stupňovou projekciou ovládanou hlasom i viac ako dvojmetrovým dotykovým panelom. Kamión s dĺžkou 16,5 metra a hmotnosťou 25 ton sprostredkoval návštevníkom množstvo zaujímavých demo ukážok, ktoré okrem Smart Cities priblížili napríklad inteligentné riadenie budov či zariadení na diaľku s využitím internetu vecí (tzv. Asset Intelligence Network či Connected House), riešenia pre dopravcov určené na sledovanie a vyhodnocovanie rôznych parametrov dopravných prostriedkov či kontajnerov vrátane prediktívnych analýz týkajúcich sa ich technického stavu. Na príkladoch SAP predstavil aj digitálnu verejnú správu na riadenie vecí verejných na základe najmodernejších technológií, okamžite dostupných informácií alebo v reálnom čase pripravovaných dopadových analýz jednotlivých rozhodnutí napríklad na rozpočet mesta či štátu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.