Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Satelit EUTELSAT 5 bol úspešne vynesený do vesmíru raketou Proton M/Breeze M, ktorá odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v stredu 9. októbra o 12.17 hod. stredoeurópskeho času. Spolu s družicou sa na obežnú dráhu dostal aj systém GEO-3, ktorý je súčasťou projektu EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). Satelit tak bude podporovať EGNOS V3 – novú generáciu projektu EGNOS.

Satelit sa odpútal od rakety o 15 hodín a 36 minút po vynesení. Testovanie systému EGNOS GEO-3 by sa malo začať o dva týždne. EGNOS V3 bude podporovať systémy GPS a Galileo v pásmach L1 a L5. Okrem toho zabezpečí rozšírenie možností služieb európskeho globálneho navigačného systému pomocou nového SBAS kanálu v pásme L5. Vďaka tomu bude služba systému EGNOS dostupná pre väčší počet používateľov v rámci členských štátov, ako aj za hranicami Európskej únie.

Nová generácia programu EGNOS bude tiež profitovať z väčšieho zabezpečenia, ktoré podporí obranyschopnosť celého systému voči potenciálnym hrozbám. EGNOS V3 bude dostupný od roku 2024 a signály systému Galileo rozšíri od roku 2025.

„Tento úspešný štart je dôležitým míľnikom pre vesmírne programy Európskej únie EGNOS a Galileo. Na obežnú dráhu vynáša základný kameň novej generácie programu EGNOS, čím zlepší a rozšíri poskytovanie služieb a umožní programu rozšíriť signály zo satelitov Galileo,“ povedal riaditeľ Európskej agentúry globálnych navigačných systémov (European GNSS Agency) Carlo des Dorides.

Súčasná generácia programu EGNOS – EGNOS V2 – vylepšuje určovanie polohy a podporuje aplikácie v niekoľkých sektoroch – od poľnohospodárstva cez lodnú dopravu až po letectvo. Viac sa o úlohe programu EGNOS v letectve môžete dozvedieť v nasledujúcom videu tu.

O projekte EGNOS

EGNOS je európsky globálny navigačný satelitný systém. V súčasnosti sa používa na zlepšenie výkonu GPS a od roku 2025 bude podporovať systém Galileo. Cieľom spustenia programu EGNOS bolo poskytnúť bezpečnú navigáciu v reálnom čase v leteckej, námornej a pozemnej doprave.

EGNOS využíva údaje GNSS z referenčných staníc rozmiestnených po celej Európe a severnej Afrike. Tieto údaje sa zhromažďujú v centrálnom výpočtovom stredisku, kde sa vypočítavajú diferenciálne korekcie a integrita dát. Tieto výpočty sa potom vysielajú na monitorované územie cez geostacionárne satelity, ktoré zároveň spresňujú pôvodné údaje GNSS.

Informácie systému EGNOS zlepšujú správnosť údajov a spoľahlivosť systémov GNSS na určenie polohy. Systém EGNOS prenáša tiež presný časový signál.

Značky: