Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť SES oznámila, že satelit SES-15 bol úspešne prepravený do Európskeho vesmírneho centra, ktoré sa nachádza v Kourou vo Francúzskej Guyane.

Už čoskoro tu zavŕši svoju pozemskú púť a bude vypustený do vesmíru na palube rakety Soyuz.

Satelit SES-15 navrhla a skonštruovala spoločnosť Boeing. Ide o prvý hybridný satelit spoločnosti SES, ktorý okrem širokých lúčov v Ku-pásme zabezpečí vysokú priepustnosť v Ku- a Ka-pásmach vďaka HTS (High Throughput Satellite) technológii. Satelit je vybavený elektrickým systémom pohonu, ktorý použije na umiestnenie a občasné korekcie kurzu satelitu na orbite počas doby jeho využívania. Satelit zároveň disponuje kapacitou pre systém WAAS (Wide Area Augmentation Systems) – tento systém spresňuje navigáciu GPS, ktorý je financovaný americkou vládou.

Satelit SES-15 ponesie 16 transpondérov v Ku-pásme (36 MHz ekvivalent), ako aj kapacitu s vysokou priepustnosťou v pásme 10 GHz. Satelit s výlučne elektrickým pohonom bude v prevádzke na orbitálnej pozícii 129°W, odkiaľ zabezpečí služby pre Severnú Ameriku, Mexiko, Strednú Ameriku a oblasť Karibiku.

Zároveň je satelit SES-15 prvým z troch hybridných satelitov (kombinuje široký lúč s technológiou HTS), ktoré budú poskytovať optimalizované a flexibilné pokrytie pre významných globálnych poskytovateľov konektivity a zábavy počas trvania letu. Kapacitné možnosti satelitu bude možné využiť aj v ďalších službách náročných na objem dát vo vládnom sektore, námorníctve a tiež pre poskytovateľov VSAT služieb.

Značky: