Satelitný príjem televízie je na Slovensku veľmi obľúbený. Užijete si pri ňom výbornú kvalitu obrazu a zvuku aj tam, kde nie je dobrý príjem terestriálneho vysielania či máte nevyhovujúce pripojenie na internet. Satelitné vysielanie je dostupné prakticky všade.

Najčastejšia forma príjmu satelitného vysielania je pomocou satelitného prijímača (set top boxu), ktorý môže mať aj ďalšie vlastnosti, napr. nahrávanie relácií. Často to ale znamená, že tento prijímač môže kaziť dojem z efektne zariadenej obývačky a na stole vám nakoniec skončia minimálne dva ovládače – od televízora a od prijímača. Pritom bežným problémom je, že na prijímači si nastavíte nízku hlasitosť zvuku a tú potom zvyšujete v televízore, čoho výsledkom je vysoký šum vo zvuku. Rovnako prepínanie kanálov obyčajne musíte realizovať diaľkovým ovládačom od prijímača. Áno, existujú univerzálne diaľkové ovládače, ktorým sa toto dá vyriešiť.

Nájdenie správneho satelitu

Nájdenie správneho satelitu

Príjem satelitného vysielania však môžete realizovať aj inak. My sme vyskúšali riešenie od operátora DIGI Slovakia a ide o tzv. bezkartový CA modul, ktorý sa vkladá priamo do televízora. Výsledkom je to, že kanály prepínate pôvodným diaľkovým ovládačom od televízora, nemáte žiadny problém s nastavením hlasitosti, satelitný prijímač vôbec nevidno a diaľkové ovládanie máte na stole len jedno.

Vloženie CA modulu do šachty v zadnej časti TV a pripojenie satelitnej antény

Vloženie CA modulu do šachty v zadnej časti TV a pripojenie satelitnej antény

Spomínaný CA modul sa dodáva v podobe dekódovacej karty, vďaka ktorému môžete svoje programy pozerať bez potreby ďalšieho boxu a ovládača. Postačí bezkartový CA modul a v prípade využívania satelitnej TV služby od DIGI Slovakia okrem iného podporuje aj automatické ladenie kanálovej mapy DIGI SK vrátane všetkých pravidelných úprav a to bez toho, aby ste sa o to museli starať.

Hneď po vložení karty sa CA modul rozpozná

Hneď po vložení karty sa CA modul rozpozná

Ako to funguje?

Televízor, ktorý chcete pre tento systém použiť musí mať zabudovaný DVB-S2 tuner, CI/CI+ slot vo verzii 1.3 a podporou zvuku je vo formáte AAC. Tieto podmienky spĺňa väčšina v súčasnosti predávaných televízorov. Dôkladne otestované sú modely of firiem Samsung, LG, Sony, Philips a my sme ju úspešne otestovali na televízore Panasonic.

Prebieha vyhľadanie karty

Prebieha vyhľadanie karty

CA modul osme dostali do DIGI Slovakia predaktivovaný. Skutočné aktivačné EMM správy sa pritom distribuujú cez satelit. Znamená to, že po úspešnej inštalácii sa začnú dekódovať naladené programy a to v časovom intervale v rozmedzí od 1 do 15 minút.

Všeobecný postup na nastavenie tohto bloku je nasledovný:

  1. Reset televízora do výrobných nastavení
  2. Vložte CA modul do CI slotu na zadnej strane televízora
  3. Prejdite prvotným nastavením ako je jazyk, krajina a pod.
  4. Pripojte satelitnú anténu k televízoru
  5. Ako zdroj signálu zvoľte Satelitný príjem, nevyberajte voľbu DiSEqC
  6. Typ satelitu je pre DIGI TV 0.8W, satelit THOR, resp. INTELSAT (to isté ako pre Magio SAT)
  7. Pri položke Operátorský profil zvoľte položku DIGI SK
  8. Zvoľte automatické vyhľadanie kanálov

Po úspešnom dokončení inštalácie nechajte na televízore naladený kanál číslo 1 – RTVS Jednotka HD, na ktorom prebehne aktivácia CA modulu.

Vyhľadanie staníc na DIGI TV

Vyhľadanie staníc na DIGI TV

Ak chcete neskôr použiť tento bezkartový modul pri inom televíznom prijímači, je potrebné ho pred opätovnou aktiváciou uviesť do továrenských nastavení. To sa realizuje v menu CA modulu (niekedy označené ako CI) v časti Továrenské nastavenia.

Ukončenie ladenia, nastáva aktivácia karty

Výsledkom je 157 možných televíznych kanálov, prirodzene ich dekódovanie závisí od nastavenie karty. Teda podľa toho, čo ste si objednali a zaplatili.  Kanály prepínate diaľkovým ovládačom od televízora. Ak chcete v tomto prípade kanály nahrať, dá sa to ale tak, že priamo k televízoru pripojíte do USB portu externý disk. Ak by sa vám na niektorých televízoroch stalo, že pri dabovaných filmoch máte originálny zvuk namiesto slovenského, zmeňte v preferovaných nastaveniach zvuku na televízore voľbu slovenské napr. na české a bude to fungovať.

Nastavovanie tohto spôsobu sledovania satelitného vysilania si môžete pozrieť aj vo videu

Čo to bude stáť?

Nový bezkartový modul s podporou automatického ladenia kanálovej mapy uvedie DIGI Slovakia v priebehu januára 2021. DIGI Slovakia tieto zariadenia nepredáva, len prenajíma a to za cenu 1,5 Eur mesačne a rovnako to bude platiť aj pre nami predstavený CA modul. Počas celej doby používania služby satelitnej televízie sa pritom budete môcť rozhodnúť, aké zariadenie si vyberiete z portfólia tohto operátora. Ak teda máte záujem zmeniť váš pôvodný set-top box na predstavený CA modul, stačí o to požiadať telefonicky, emailom alebo na priamo pobočke.

Celkový zámer DIGI Slovakia je čo najviac podporovať samoinštaláciu služby a práve CA modul by vzhľadom na jednoduchosť tejto operácie mohol byť tou správnou cestou. Zároveň je to možnosť pre ľudí, ktorí v súčasnosti majú niektorú konkurenčnú službu satelitnej televízie, ideálne s rovnako nasmerovaným satelitom, veľmi rýchlo a pohodlne vyskúšať nového operátora. Dodávka samoinštalačného balíka je pritom cez kuriéra.

Pre CA modul DIGI Slovakia pripravuje ďalšie vylepšenia, ktoré umožnia nové funkcie ako je napr. obraz v obraze alebo sledovanie jedného kanálu a nahrávanie druhého. O týchto službách vás budeme informovať na našich stránkach.

Zapožičal: DIGI Slovakia

Viac o satelitnom príjme

VU+ Zero: Čo všetko dokáže satelitný prijímač za 99 eur?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.