Zero je úplne najlacnejší satelitný prijímač od firmy VU+ s operačným systémom Enigma 2, ktorý je založený na linuxovej platforme. To znamená, že sa dá použiť nielen na príjem satelitného vysielania a je to vlastne dôležitá súčasť multimediálnej zábavy v modernej domácnosti.

Testovali sme jeho druhú revíziu s podporou H.265. U oficiálneho distribútora, spoločnosti AB-COM stojí 99 eur, na Heureka.sk ho však nájdete ešte lacnejšie.

Obsah dodávky

V dodávke nájdete samotný prijímač, externý napájací zdroj, diaľkový ovládač, HDMI kábel a snímač na príjem diaľkového ovládania. VU+ je vyhotovený tak, aby sa dal skryť pred očami napr. za televízor. Potom stačí len vytiahnuť snímač na diaľkové ovládanie, aby sa dal tento prijímač pohodlne ovládať.

Obsah dodávky VU+ Zero

Obsah dodávky VU+ Zero

VU+ Zero v domácej sieti

VU+ Zero má výhodu v tom, že sa dá použiť napr. v detskej izbe a je schopný využiť vlastnosti, ktoré má na rovnakej domácej sieti iný, vyššie vybavený prijímač VU+. Napr. máte v obývačke VU+ DUO2 s viacerými tunermi, tieto vlastnosti sa dajú využiť aj na VU+ Zero v detskej izbe. Nie je tak ani potrebné ťahať satelitné káble po celom dome, televízne vysielanie sa dá po domácej sieti streamovať pomocou plug-inu Remote Channel Stream Converter. Je pritom výhodou, ak je zdrojový prijímač naozaj vyspelý, aspoň dvojtunerový. To umožňuje nezávislé sledovanie vysielania na zdrojovom i cieľovom prijímači.

Prepojenie prijímačov VU+ v rámci domácej siete

Prepojenie prijímačov VU+ v rámci domácej siete

Samotný prijímač VU+ Zero je vybavený tunerom DVB-S a DVB-S2. Okrem tohto obsahuje dva USB porty 2.0, ďalej Ethernet port 10/100 Mbit/s, HDMI 1.4 s podporou Full HD 1080p50, port na pripojenie snímača diaľkového ovládania a 3,5 mm A/V port pre staršie televízory bez HDMI portu. Externý zdroj poskytuje 12 V/2 A. Prijímač sa zapína kolískovým prepínačom. Podpora H.265 je dôležitá pre poskytovateľov ako je napr. Antik Sat alebo Orange Sat, ktorý ju využívajú.

Zadný panel VU+ Zero

Zadný panel VU+ Zero

Prijímač je založený na procesora na frekvencii 742 MHz, je tu 512 MB RAM a 256 MB Flash RAM. Hmotnosť prijímača je mierne nad 400 gramov. V prednej časti je slot pre dekódovaciu kartu, CI slot tu nie je.

Čo prináša Enigma?

Operačný systém Enigma umožňuje inštaláciu Plug-inov – je to niečo podobné, ako keď si v operačnom systéme Windows inštalujete aplikácie. Podmienkou je teda pripojenie na internet a medzi plug-inami nájdete napr. YouTube. Okrem sledovania satelitného prijímača tak môžete sledovať aj internetové videá. Plug-inov pre tento operačný systém je veľké množstvo. Niektoré z nich využívajú aj nelegálne zdroje. Určite vás na ich používanie nenavádzame, ale informujeme, že také niečo existuje.

Moduly v prijímači VU+ Zero

Moduly v prijímači VU+ Zero

Výhody satelitného prijímača s Enigmou

Aby ste naplno využili všetky vlastnosti, je pre vás výhodné, aby ste mali prijímač napojený na internet a cez USB pripojený externý disk na nahrávanie televíznych relácií. Čo teda prináša Enigma vo VU+? Určite si teda k nemu pripojte externý disk, aby ste mohli nahrávať vysielané programy. VU+ Zero umožňuje súbežné nahrávanie až 8 Full HD kanálov v rámci jedného transpondéra.

Pri prepínaní programov vidíte doplnkové informácie o zobrazenom programe – napr. časovú os, rozlíšenie, aktuálny čas, názov programu a názov nasledovného programu a podobne.

Informačná lišta pri prepínaní programu na VU+ Zero

Informačná lišta pri prepínaní programu na VU+ Zero

Jednou z hlavných výhod tohto prijímača je šikovné využitie EPG (elektronický programový sprievodca). Z neho jednak zistíte, čo sa práve vysiela, máte aj náhľad aktuálneho programu a tiež je to veľmi dobrý spôsob, ako si vybrať reláciu na nahrávanie. Nemusíte teda zadávať čas začiatku a konca relácie, tieto informácie sa preberú priamo z EPG. Osobne si posúvame koniec nahrávaného programu tak o pol hodinu neskôr, aby sme mali vždy nahratú reláciu celú. Ak sa teda relácia posúva (a televízia o tomto posune informuje EPG), vaša relácia sa nahrá správne.

Rôzne spôsoby zobrazenia EPG vo VU+ Zero

V EPG, ale aj v Zozname kanálov presne vidíme, ktoré kanály sa dajú pri už nastavenej nahrávke ešte nahrávať. Ktoré sú to konkrétne, to závisí od vlastností prijímača, od toho, čo umožňuje vaša kódovacia karta a toho, na akom transpondéri sa dané televízne vysielanie nachádza. V prípade VU+ Zero však máte jasný prehľad, čo sa nahrávať dá a ide o televízne kanály, ktoré sú zobrazené viac zvýraznené. Zároveň presne vidíte, čo sa nahráva. Tiež si môžete zobraziť prehľad nahratých programov a prirodzene sa dajú pohodlne spustiť.

VU+ Zero a zobrazenie súčasne nahrávaných programov

VU+ Zero a zobrazenie súčasne nahrávaných programov

Pri sledovaní nahratých programov máte ďalšie možnosti. Pomocou tlačidla s číslicou 0 na diaľkovom ovládači si ľahko označíte, pokiaľ ste danú reláciu sledovali. A pomocou šípky na diaľkovom ovládači sa medzi týmito značkami ľahko pohybujete. To je veľmi účinný spôsob, ako napr. preskakovať reklamy vo vysielaní. Takýchto záložiek si v rámci programu môžete označiť viac.

Záložky pri prehrávaní programu

Záložky pri prehrávaní programu

Špeciálne upozorňujeme na podporu režimu HBB TV cez tento prijímač. V prípade VU+ Zero stačí na programe, ktoré HBB TV podporujú potlačiť červené tlačidlo a dostanete sa k možnosti prezerania HBB TV. Ide o moderný a multimediálny teletext, ktorý však vyžaduje internet. Napr. na Markíze si môžete takto z archívu televízie pozrieť niektoré nepozreté vlastné relácie, prípadne si ich pozrieť ešte raz.

HBB TV s archívom na televíznej stanici Markíza

HBB TV s archívom na televíznej stanici Markíza

VU+ Zero umožňuje aj viacero prispôsobení podľa vášho gusta. Napr. si na diaľkovom ovládači môžete nadefinovať význam jednotlivých tlačidiel a to tak pre krátke stlačenie tlačidla, ako aj pre dlhý stisk. Napr. si tak môžete nastaviť, čo sa bude diať, ak dlho potlačíte červené nahrávanie tlačidlo na diaľkovom ovládači alebo aký význam majú farebné tlačidlá na diaľkovom ovládači. Na nastavenie tohto postupu treba nainštalovať plug-in MQB (MultiQuickButton).

Nastavenie významu tlačidiel na diaľkovom ovládači

Nastavenie významu tlačidiel na diaľkovom ovládači pomocou plug-inu MQB

Dôležité je to, že upraviť si môžete hlavnú menu ovládača, niektoré položky skryť a niektoré zase zvýrazniť. Napr. si priamo do hlavnej ponuky môžete zaradiť položku pre YouTube. Ak neviete, čo dané tlačidlo na diaľkovom ovládači robí, stačí si na pomoc zavolať prehľadnú nápovedu.

Nápoveda pri zobrazení významu tlačidiel na diaľkovom ovládači

Nápoveda pri zobrazení významu tlačidiel na diaľkovom ovládači

VU+ dokáže spolupracovať s televízorom, ktorý podporuje normu HDMI-CEC (Consumer Electronics Control). Znamená to, že napr. tlačidlom od diaľkového ovládača dokážete televízor zapnúť a vypnúť, prípadne prepnúť na konkrétny zdroj signálu. Teda nemusíte mať na stole niekoľko ovládačov, ale stačí len jeden. Výhodné je to v prípade ovládania hlasitosti, keď si nastavíte, aby bola hlasitosť prijímača napr. na maximum a diaľkovým ovládačom od prijímača potom len ovládate hlasitosť na televízore. Takto sa vyhnete zvýšenému šumu.

Diaľkový ovládač pre VU+ Zero

Diaľkový ovládač pre VU+ Zero

Rovnako VU+ dokáže spolupracovať aj so starším televízorom, ktorý nepodporuje HDMI-CEC. Vtedy sa jednému tlačidlu na diaľkovom ovládači priradí celý sled povelov pre spárovaný televízor a aj toto bude fungovať dobre.

Navyše, prijímač VU+ je priamo podporovaný napr. systém v televízore Samsung, a teda priamo s diaľkovým ovládačom od televízora môžeme ovládať aj prijímač VU+ Zero.

Prehrávanie videí z USB kľúča zasunutého v zadnej časti prijímača

Prehrávanie videí z USB kľúča zasunutého v zadnej časti prijímača

Šikovné funkcie

Pri používaní tohto prijímača sme prišli na niekoľko zaujímavých funkcií. Napr. sa môže začať televízny program nahrávať a vy si ho počas nahrávania môžete nechať prehrávať. Navyše máte možnosť preskakovať v ňom nahrané reklamy. Je to ideálny spôsob ako sledovať napr. Televízne noviny a nepresedieť pritom hodinu, ale povedzme 20 minút. Pritom si vyberáte to, čo si naozaj chcete pozrieť.

Zaujímavá je aj možnosť si nechať zobraziť Zoznam programov a na vybranom televíznom kanáli potom potlačiť tlačidlo EPG. Vtedy sa vám zobrazí celý zoznam relácií, ktorý sa bude vysielať počas nasledovného týždňa a z tohto zoznamu sa dá jednoducho vybrať, čo si chcete nahrať alebo „pripomenúť“. Pripomenutie tu znamená, že sa napr. 5 minút pre reláciou televízor zapne, prepne sa na daný kanál a vy si tak reláciu môžete pohodlne pozrieť.

Detailné nastavenie časovača potom, ako sme ho nastavili pomocou EPG

Detailné nastavenie časovača potom, ako sme ho nastavili pomocou EPG

Ešte existuje aj možnosť si v tomto zozname nechať vyhľadávať relácie a napr. zadaním slova „Reflex“ sa vám zobrazia všetky vysielania reflexu počas týždňa a tie si môžete ľahko nechať napr. nahrať.

Nahrávať môžete jednak na disk pripojený na USB port, ale na nahrávanie môžete využiť aj na sieťový disk alebo na disk iného VU+ prijímača v domácej sieti.

Vyhodnotenie

Celkovo je toho naozaj veľa, čo dokáže takto malý prijímač v cene 99 eur. Oceňujeme jednoduchý spôsob nahrávania relácií, možnosti používateľského prispôsobenia prijímača i diaľkového ovládania, ako aj možnosť vyžitia vlastností bohatšie vybaveného VU+ prijímača v domácej sieti. K dispozícii je v čiernej a bielej verzii. VU+ Zero sa nám naozaj páči za výhodný pomer Výkon/Cena. To, že podporuje len Full HD rozlíšenie zatiaľ na Slovensku nebude veľmi prekážať, hlavne nie vtedy, ak ho chcete použiť v detskej izbe.

Ak sa vám nechcete tento prijímač konfigurovať podľa nami zverejnených informácií, aj na Slovensku existujú dodávatelia, ktorí vám ho nastavia celý podľa vašich požiadaviek.

Oficiálne fotografie VU+ Zero

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.