Len nedávno spustená funkcia už ukazuje svoj prínos.

Núdzové SOS správy cez satelitné pripojenie, ktoré spoločnosť Apple spustila len 15. novembra 2022, už zachránili prvého človeka v núdzi. Informuje o tom Ministerstvo verejnej bezpečnosti štátu Aljaška v USA na svojej oficiálnej stránke.

Ako rezort uvádza, ide o muža, ktorý 1. decembra skoro ráno uviazol na snežnom skútri medzi mestami Noorvik a Kotzebue. Nemohol si privolať pomoc bežným zatelefonovaním či odoslaním SMS správy, pretože sa nachádzal v oblasti úplne bez mobilného signálu.

Využil však novú funkciu satelitných SMS správ. Jeho správa sa tak dostala do centra tiesňových volaní spoločnosti Apple. Odtiaľ v spolupráci s miestnymi pátracími a záchrannými tímami a koordinátorom pátracích a záchranných akcií Severozápadnej arktickej oblasti vyslali štyroch dobrovoľných pátračov.

Tým sa muža podarilo lokalizovať a následne previezť do Kotzebue. Podľa správy neutrpel žiadne zranenia. V správe sa neuvádza príčina uviaznutia, ale zrejme šlo o poruchu skútra.

Služba núdzových satelitných SMS správ bola zatiaľ spustená len v Spojených štátoch amerických (USA) a v Kanade, avšak už v decembri by mala byť sprístupnená aj používateľom vo Francúzsku, Nemecku, Írsku a Spojenom kráľovstve.

Funkcia funguje tak, že človek v núdzi vyplní krátky dotazník s pár dôležitými informáciami – napríklad o aký druh núdzovej situácie ide a koľko ľudí potrebuje pomoc, prípadne ďalšie podrobnosti. Údaje budú odoslané priamo záchranným službám, ktoré môžu prijímať textové správy, alebo jedno z centier spoločnosti Apple zavolá tým, ktoré to nedokážu. Následne je možné prijímať a odosielať aj ďalšie správy s prípadnými otázkami a doplňujúcimi informáciami.

Zdroj: DailyDispatch.dps.alaska.gov

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.