VU+ ZERO predstavuje Full HD linuxový satelitný prijímač s jedným tunerom, ktorý je určený na sledovanie HD a SD satelitného vysielania a môžete ho využiť aj na sledovanie internetových streamov, nahrávanie či streamovanie vysielania do PC/tabletu či smartfónu.

Je to zatiaľ najmenší prijímač od VU+, pričom je tu zachovaná kvalita z vyšších prijímačov tejto značky. V prijímači je použitý procesor, ktorého výkon postačí na všetky multimediálne funkcie. Operačná pamäť 512 MB a flash pamäť 256 MB sú predpokladom na plynulý a stabilný chod. Elegantný vzhľad potvrdzuje príslušnosť k rodine produktov značky VU+, existuje biele a čierne vyhotovenie. Voči drahším prijímačom nám chýbala funkcia zobrazenia obrazu v obraze (PIP) a predný displej, ale inak je tu skoro všetko.

V balení nájdete prijímač, diaľkové ovládanie, externý napájací zdroj, HDMI kábel, kábel na A/V prepojenie TV, kábel na pripojenie snímača pre diaľkové ovládanie a krátku príručku používateľa. Na prednom paneli nenájdete žiadne tlačidlá ani displej. Je tu však LED oznamujúca stav prijímača, IR snímač pre diaľkové ovládanie a UNI čítačka dekódovacích kariet (karta sa vkladá čipom dopredu a dole). Prijímač spolupracuje s kartami Skylink Irdeto (okrem Standard HD M7), Skylink ICE, Freesat UPC CRW a ICE. CI slot sa tu nenachádza. Na zadnom paneli je pripojenie satelitnej antény, A/V port na pripojenie k TV dodávaným káblom, port Ethernet, dva porty USB 2.0, port RJ11 na pripojenie externého snímača pre diaľkové ovládanie, pripojenie 12 V externého zdroja a sieťový vypínač. Prijímač sa pri prevádzke dá celkom ukryť, stačí vytiahnuť jeho externý snímač pre diaľkové ovládanie.

Diaľkové ovládanie je pohodlné do ruky

Diaľkové ovládanie je pohodlné do ruky

Keďže ide o linuxový prijímač, softvérová výbava sa dá do značnej mieri prispôsobiť. Základný softvér od výrobcu si môžete (na vlastné nebezpečie) vymeniť za iný a tiež máte prístup k rôznym rozširovacím pluginom.

Takto sa inštalujú doplnkové softvérové moduly

Takto sa inštalujú doplnkové softvérové moduly

Menu prijímača je prehľadné. Stlačením modrého tlačidla na diaľkovom ovládači si zobrazíte panel, v ktorom sa dostávate k ďalším funkciám. V prijímači je plne funkčná aj hybridná televízia HbbTV, prostredníctvom ktorej si môžete zobraziť rôzne informácie, streamy, teletext, TV program a pod. Na zobrazenie HbbTV je tu internetový prehliadač Opera. Webový prehliadač obsahuje záložky stránok a virtuálnu klávesnicu, pomocou ktorej si zadáte adresu požadovanej stránky. Samostatná aplikácia je pre YouTube.

HbbTV od Českej televízie prináša možnosť ďalšieho rozšírenia vysielania o internetovú zložku

HbbTV od Českej televízie prináša možnosť ďalšieho rozšírenia vysielania o internetovú zložku

Prijímač podporuje elektronického programového sprievodcu na 7 dní, pomocou neho si môžete načasovať aj nahrávanie požadovanej relácie. Zaujímavou funkciou prijímača je Remote chanell stream converter, pomocou ktorej môžete s prijímačom VU+ streamovať vysielanie z a do iného satelitného linuxového prijímača. Prijímač disponuje webovým rozhraním prijímača, pomocou ktorého ho môžete ovládať cez internetovú sieť, meniť jeho nastavenia, zobraziť EPG alebo načasovať nahrávanie. Výhodou je aj možnosť streamovania TV vysielania do PC alebo smartfónu/tabletu s OS Android. Prijímač môžete pripojiť k internetovej sieti LAN káblom, ale aj za pomoci Wi-Fi USB adaptéra.

Elektronický programový sprievodca, z ktorého sa dajú programy aj nahrávať

Elektronický programový sprievodca, z ktorého sa dajú programy aj nahrávať

Na nahrávanie sme využili externý USB disk 250 GB s formátom NTFS. Nahrávať sa dá z viacerých HD staníc súčasne z jedného transpondéru. Nahrávky sú vo formáte TS a dajú sa prehrať aj v PC. Timeshift sa aktivuje stlačením tlačidla pauza na diaľkovom ovládaní, čím sa práve vysielaná relácia pozastaví a začne sa nahrávať na pripojený disk. Opätovným spustením tlačidla pauza sa relácia spustí od miesta pozastavenia.

Takto sa dá použiť viacero VU+ prijímačov s jediným pripojením na satelitnú anténu

Takto sa dá použiť viacero VU+ prijímačov s jediným pripojením na satelitnú anténu

Prehrávať je možné aj rôzne formáty videosúborov a prehrávať sa dá z externého disku, USB kľúča alebo zo sieťového disku s protokolmi SAMBA, CiFs alebo DLNA. Prijímač si poradil s formátmi MKV, TS, MOV, MP4, DivX, Xvid a pod. Prostredníctvom prijímača môžete počúvať aj satelitné rádiá v digitálnej kvalite. Z vypnutého stavu trvá zapnutie zhruba 52 sekúnd, nábeh prístroja z pohotovostného režimu je asi do 2 sekúnd. Prepínanie programov trvalo od 2 do 2,5 sekundy.

Informačná lišta pri prepínaní programov

Informačná lišta pri prepínaní programov

Celkovo je tento prijímač za dobrú cenu a je s Linuxom. Prijímač je po hardvérovej stráne výkonný, má dostatočne rýchle prepínanie kanálov a pekný obraz. Samozrejmosťou je využitie rôznych pluginov.

Cena: 119 EUR
Zapožičal: AB-COM, www.abcom.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.