Život v rýchlom svete môže mať vplyv na naše duševné a fyzické zdravie a nie vždy si ho uvedomujeme. Dôležitým zdravotným indikátorom je saturácia krvi kyslíkom (SpO2), pričom na jej monitorovanie sa zvyčajne používali lekárske prístroje. Ale technológia už pokročila a existuje aj iný spôsob, ako si hodnoty SpO2 skontrolovať. Pomôžu vám v tom smart hodinky, napr. Huawei Watch GT2 Pro.

Čo vlastne znamená SpO2?

Okrem krvného tlaku a srdcovej frekvencie je saturácia kyslíkom jedným z prvých meraní, ktoré sa robia pri vyšetreniach u lekára. SpO2, tiež známe ako saturácia kyslíkom, predstavuje podiel koncentrácie kyslíka v krvi v percentuálnom vyjadrení. Srdce pumpuje za normálnych okolností do tkanív priemerného dospelého človeka približne 5 000 ml krvi za minútu a do tkanív dodáva asi 1 000 ml kyslíka za minútu. Ak je hladina kyslíka v krvi príliš nízka, tento stav sa nazýva hypoxémia a telo nemôže správne fungovať.

Aká je normálna hladina SpO2?

Za normálnych podmienok by mala mať zdravá osoba hodnotu SpO2 medzi 90 a 100 %. Znamená to, že 90 až 100 % červených krviniek v krvi práve prepravuje kyslík. Existuje extrémne nízka šanca, že sa koncentrácia SpO2 zvýši bez prísunu kyslíka zvonku. Ak je však hladina SpO2 pod normou, kvôli riziku vzniku hypoxémie je potrebné okamžité lekárske vyšetrenie.

Aké sú príznaky hypoxémie?

Existujú dva typy hypoxémie. Akútna hypoxémia sa vyskytuje počas relatívne krátkeho časového obdobia, zatiaľ čo chronická hypoxémia trvá dlhšie. Príznaky akútnej hypoxémie sa môžu líšiť od chronickej hypoxémie, ale bežnými sú dýchavičnosť, kašeľ, zmätenosť, rýchly srdcový rytmus aj zmeny farby kože. Chronickú hypoxémiu je ťažké odhaliť, pretože telo je schopné kompenzovať pokles kyslíka v krvi. Medzi príznaky patrí pľúcna hypertenzia, pravostranné zlyhanie srdca a ďalšie.

Kto si potrebuje pravidelne kontrolovať hodnoty SpO2?

Vyššie riziko hypoxémie môžu mať:

  • Ľudia, ktorí majú nabitý program: Nie každý si môže vychutnať luxus rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Existuje veľa ľudí v rôznych odvetviach, ktorí sústavne pracujú. Bez adekvátneho odpočinku môže permanentný stres spôsobiť, že mozog spotrebúva viac kyslíka, než je jeho obsah v krvi.
  • Ľudia, ktorí sa pohybujú vo vysokohorskom prostredí: Vysoké nadmorské výšky môžu spôsobiť nízku hladinu nasýtenia kyslíkom alebo desaturáciu krvi. Stáva sa to kvôli nízkemu atmosférickému tlaku vo vysokých nadmorských výškach. Ak teda chodíte na túry na miesta ako sú napríklad Machu Picchu v Peru alebo Lhasa v Tibete, každý nádych vám poskytne menej kyslíka, než vaše telo potrebuje.
  • Starší ľudia: Starnutie srdca a pľúc vedie k nedostatočnému prísunu a príjmu kyslíka. Ľudské telo sa pri prenose kyslíka spolieha na krv. Ak sa zníži vekom objem krvi, zníži sa tiež  koncentrácia kyslíka.
  • Ľudia, ktorí chrápu: Chrápanie môže spôsobiť krátkodobú alebo dlhodobú dýchaciu obštrukciu, ktorá môže viesť k hypoxii, ktorá vedie k zlej kvalite spánku a môže viesť dokonca k poškodeniu orgánov.

Ako merať hladinu SpO2?

Najefektívnejšou a najpresnejšou metódou na meranie hladiny SpO2 je test arteriálneho krvného plynu (ABG). Koncentráciu kyslíka a oxidu uhličitého meria zo vzorky krvi. Je však náročné vykonať tento test v domácich podmienkach a môže to byť aj trochu bolestivé. Najbežnejšou metódou je použitie pulzného oxymetra. Tento merač má malú sponu, ktorú si môžete nasadiť na prst, a nepriamo tak merať kyslík v krvi absorpciou svetla pulzom človeka.

Okrem týchto dvoch tradičných metód ponúka Huawei možnosť monitorovať SpO2 pomocou svojich smart hodiniek. Smart hodinky Huawei sú známe svojím zameraním na funkcie z oblasti zdravia a fitness. Funkciu monitorovania úrovne SpO2 ponúkajú pomocou špeciálneho infračerveného senzora SpO2. Na spustenie stačí zvoliť túto funkciu v ponuke a test sa automaticky spustí.

Najväčšou výhodou hodiniek Huawei Watch oproti tradičným metódam je, že používatelia si môžu test urobiť kedykoľvek a kdekoľvek bez toho, aby potrebovali ďalšie lekárske vybavenie. Hodinky sú tiež vodotesné a majú dvojtýždňovú výdrž batérie, takže sú dobrým spoločníkom pri dlhom kempingu alebo plávaní v bazéne.

Navyše, hladina SpO2 nie je jediná vec, ktorú by ste mali pravidelne kontrolovať. Na zaistenie dobrého fungovania vášho tela sú dôležité aj srdcová frekvencia a úroveň stresu. Hodinky Huawei Watch sú vybavené technológiou monitorovania srdcového rytmu TruSeen a technológia Huawei TruRelax zase nepretržite monitoruje tlak a sleduje stav duševného zdravia. Hodnotu SpO2 dokážu zistiť aj iné typy inteligentných hodiniek.

Široký výber inteligentných hodiniek nájdete na Datacomp.sk.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.