Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

EcoBlade, škálovateľný systém skladovania energie pre domáce, IT, priemyselné alebo obchodné prostredie a rozvodné siete, umožní naplno využiť potenciál obnoviteľných zdrojov energie.

Inovatívne aktivity v oblasti skladovania energií s cieľom podporiť rozvoj obnoviteľných zdrojov energie patrí k jedným z 10 záväzkov prijatých spoločnosťou Schneider Electric na parížskej konferencii pre zmenu klímy (COP21). „Žijeme naozaj vzrušujúcu dobu, keď nám nové technológie umožňujú úplne prehodnotiť spôsob, akým narábame s energiou na oveľa udržateľnejší a účinnejší spôsob,“ uviedol Jean-Pascal Tricoire, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Schneider Electric, v predvečer COP21.

Obmedzenie príčiny globálneho otepľovania vyžaduje prechod z fosílnych palív na obnoviteľné energie. Avšak plné využitie potenciálu obnoviteľných zdrojov energie si vyžaduje nové formy uchovávania energie. Doterajšie elektrické rozvodné siete neumožňovali novým zdrojom energie efektívnu integráciu, takže dostupná veterná alebo solárna energia nie vždy dokázala pokryť spotrebu v požadovanom čase. Jediným riešením pre zníženie rizika výpadkov elektrického prúdu bolo používanie drahých a neefektívnych záložných systémov, ako sú generátory na báze fosílnych palív.

Iba skutočne efektívne, škálovateľné spôsoby uchovávania energie dokážu zareagovať na túto výzvu a poskytnúť energetické rezervy pre obdobia s najväčšími požiadavkami na dodávku elektrickej energie. Schneider Electric, globálny líder vo sfére nakladania s energiou a bezpečného napájania, preto prináša EcoBlade, škálovateľný systém skladovania energie pre domáce, IT, priemyselné alebo obchodné prostredie a rozvodné siete.

EcoBlade je plne flexibilný systém ukladania energie napájaný Li-ion batériami. EcoBlade obsahuje plochy o veľkosti 30-palcovej obrazovky, vážiace do 25 kg. Každá plocha obsahuje inteligentný batériový modul a je pripravený na použitie v samostatnom režime. Napríklad, v dome vybavenom meničmi energie zo solárnych panelov, môžu jednotlivci využívať energiu generovanú pomocou EcoBlade pre osobnú spotrebu alebo na predaj cez mikrosieť.

Plochy môžu byť použité aj v stojanoch pripojených do sietí, dátových centier, budov alebo sekundárnych elektrických staníc s oveľa väčšími potrebami skladovania. Na najvyššej úrovni môžu byť plochy integrované do kontajnerov, aby poskytli multi-MWh a doplnkové služby energetického manažmentu pre celú sieť.

Plne škálovateľný systém EcoBlade sa rýchlo implementuje a ľahko udržiava. Každý EcoBlade možno integrovať do rozsiahleho ekosystému riešení od Schneider Electric. Ide najmä o softvérovú sadu Struxureware založenú na cloudovo integrovaných servisných moduloch. Struxureware zhromažďuje a spravuje prevádzkové dáta a optimalizuje energetický výkon v celom reťazci počnúc zdrojom (napríklad solárne panely alebo veterné turbíny), s cieľom zaistiť nákladovo efektívne skladovanie a spotrebu energie.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.