Uľahčiť nákup výkonnejších Micro SD kariet sa nám rozhodla asociácia SD Association. Prináša označenie A1, ktoré už čoskoro nájdete ako na krabici od smartfónu či tabletu, tak i na balení samotnej SD karty. Čo označenie týmto symbolom znamená v praxi?

Kým v minulosti slúžili SD karty len ako statické úložisko pre vaše fotografie a videá, dnes už vedia uskladniť aj rôzne aplikácie, čo sa môže hodiť najmä v prípade lacnejších zariadení s menšou internou kapacitou. Veľmi dôležitými parametrami pri pamäťových kartách sa preto stali rýchlosť sekvenčného čítania a zápisu a aj rýchlosť I/O (input/output) operácií. Tieto parametre sú kľúčové z používateľského hľadiska pre rýchle spustenie aplikácie umiestnenej priamo na SD karte.

Po novom budete mať SD karty vhodné pre beh aplikácií v smartfónoch či tabletoch s Androidom označené symbolom A1. Čo bude toto označenie znamenať? Sekvenčné čítanie, resp. zápis s rýchlosťou 10 MB/s, 500 IOPS (I/O operácií za sekundu) pre zápis dát a 1500 IOPS pre náhodné čítanie. Faktom je, že 10 MB/s rýchlosť sekvenčného čítania/zápisu už väčšina dnešných SD kariet (najmä tých s vyššou kapacitou) podporuje. K spoľahlivému a rýchlemu fungovaniu pamäťovej karty (pokiaľ na nej beží nejaká aplikácia) je však potrebné práve spomínané IOPS.

sd-cards-introduce-application-performance-rating_c955-640_nowat

Pamäťové karty s označením A1 by tak mali konečne uviesť do praxe funkciu, ktorá síce je dostupná už dlhšie pre zariadenia s operačným systémom Android 6.0 Marshmallow a vyšším, reálne však bola väčšinou výrobcov zariadení blokovaná práve kvôli nedostatočne výkonným SD kartám. Jedná sa o integráciu internej flash pamäte smartfónu s externou SD pamäťou do jedného celku. Trieda kariet s označením A1 bude prvou, ktorú uvidíme na pultoch predajní. So stúpajúcimi nárokmi jednotlivých aplikácií však určite nie poslednou.

Aké sú vaše skúsenosti s behom aplikácií na pamäťovej karte? Používate ako úložisko multimédií práve SD karty, alebo preferujete cloudové úložisko?

Zdroj: The Verge

Značky: