Čo hovoríte na bývanie na mori ako ochranu pred prírodnou katastrofou?

V nejednom apokalyptickom filme sa snažia bohatí uniknúť prírodným katastrofám a vyriešiť si otázku bývania vopred. V súčasnosti existujú rôzne takzvané Ecocapsule, ktoré umožňujú udržateľný život a istú autonómiu.

Je to istý spôsob života, avšak nie je univerzálny a už vôbec nie pre každého. A nakoniec sa nedá umiestniť ani tam, kde ho inzerujú firmy, ktoré sa tomuto venujú. V tomto prípade Ocean Builders.

Sea Pods 2Zdroj: Ocean Builders

Takzvané Sea Pods sú obytné bunky, ktoré sú umiestnené na mori. Na prvý pohľad to vyzerá ako dobrý nápad. Otázkou ale je, kto vás bude zásobovať potravinami? Možno to bude dron, ktorý bude schopný doletieť nad vašu ubytovaciu jednotku, no zároveň treba počítať s obmedzenou nosnosťou takéhoto dronu. O tom, koľko tento špás bude stáť a aké sú náklady na sprevádzkovanie, asi netreba hovoriť, pretože je určený pre ľudí, ktorí zrejme nemusia počítať každé euro.

Ako to bude fungovať, čo s odpadom a ako sa zohrejete alebo ochladíte? Čo v prípade veľkých vĺn alebo zemetrasení? Takéto pody by mali odolať aj vysokým vlnám, no v prípade, že sa poškodí pylón, na ktorom je ubytovacia jednotka umiestnená, nastáva katastrofa. Aj keby dokázal plávať na vode.

Vo svojej podstate sa dá tento nápad hodnotiť ako zaujímavý, avšak v praxi narazí na množstvo problémov. Predstaviť si to môžete aj na opustenej chate alebo ubytovacej jednotke vo forme takéhoto podu prispôsobeného do lesa. Opäť narazíte na tie isté otázky, čo s odpadom, čo s výrobou elektrickej energie, keď nebude svietiť slnko atď.

Kritický pohľad na projekt od Ocean Builders a jemu ďalšie podobné nájdete vo videu s názvom Libertarian Sea Pods: A Hilarious Aquatic Disaster na YouTube. Odporúčame ho vidieť.

Zdroj: Adam Something

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.