Ecocapsule je mikro-dom, ktorý dokáže fungovať nezávisle na infraštruktúre a verejných sieťach.

O projekte Ecocapsule ste už možnože počuli. Ide o prenosný mikro-dom v tvare kapsule, ktorý je vybavený všemožnými technológiami, aby ste v ňom prežili kdekoľvek a kedykoľvek. O vynáleze zo Slovenska sa hovorilo vo svete už pred tromi rokmi, aktuálne však tento startup oznámil, že získal investície vo výške 2 miliónov eur. Ecocapsule tiež vystavoval jeden z dvojice pôvodných prototypov na tohtoročnej Pohode a bývanie budúcnosti pútalo medzi návštevníkmi festivalu veľkú pozornosť.

Hlavnou výhodou Ecocapsule je nezávislosť na verejných sieťach a infraštruktúre. Kapsula je vybavená solárnou strechou a vrtuľou, ktorá dokáže generovať veternú energiu. Získaná energia sa používa na prevádzku ďalších technológií v mikro-dome, takisto sa ukladá do 10,4 kWh batérie, ktorá dokáže zabezpečiť jeho fungovanie až počas 4 dní bez nabíjania.

Ecocapsule má okrem vlastného energetického systému aj vlastnú klimatizáciu a kúrenie, filtračný systém na vodu a potrebné vybavenie, ako je záchod, sprcha či malá kuchynka. Kapsula má aktuálne hmotnosť 1,5 tony a plochu 8,2 metrov štvorcových, vývojári však do budúcnosti plánuju nahradiť kovolaminát epoxidom, čím sa celková hmotnosť zníži.

Majitelia mikro-domu budú mať k dispozícii aj mobilnú aplikáciu, ktorá bude informovať o aktuálnej energii a tiež prezradí, ako dlho je možné variť alebo robiť iné veci. Takisto bude predikovať energiu, ktorá sa získa zo solárneho a veterného zdroja.

Ecocapsule – exteriér

Záujem aj z Hollywoodu, v pláne je ekonomická verzia

Slovenský startup získal investíciu vo výške 750 tisíc eur na vývoj prototypov na prelome rokov 2016 a 2017. Kapsule aktuálne vyrába partnerská firma mimo Bratislavy, ktorá dokáže vyrobiť 3÷4 mikro-domy mesačne. Ecocapsule chce využiť aktuálnu investíciu vo výške 2 miliónov eur na vybudovanie vlastnej výrobnej haly v Bratislave. Tu bude vyrábať 10 kapsúl mesačne, časom chce produkciu zdvojnásobiť na 20 kusov.

Firma má aktuálne 72 objednávok, pričom jedna kapsula stojí 80-tisíc eur. Medzi prvými záujemcami je aj nemenovaná hollywoodska herečka a tiež aj národný park z Austrálie, pre ktorý predstavuje Ecocapsule jedinú formu ubytovania, ktorú je možné poskytnúť v jeho chránenej rezervácii.

Ecocapsule by chcel približne o rok predstaviť svetu aj ekonomickú verziu kapsule s cenovkou 50÷60 tisíc eur. Je zrejmé, že hlavnou výhodou tohto mikro-domu je už spomenutá nezávislosť na infraštruktúre a verejných sieťach, vďaka čomu sa môžete niekam presunúť, bývať tam týždeň či dva a potom pokračovať v ceste ďalej. Ecocapsule však môže fungovať aj ako vzdialená výskumná stanica, mobilná kancelária alebo atypický hotel.

Ecocapsule – interiér

Prečítajte si aj:

HubHub spája sily s Neulogy, spoločne sa podpíšu pod vylepšené Startup Awards

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit