Seagate má široký modelový rad diskov, no teraz prináša inovovanú desktopovú sériu.

To v dvoch hlavných líniách, Desktop a Hub. Hub má navyše USB porty, ktoré slúžia na nabíjanie iných zariadení alebo dátové pripojenie k disku. Aj nami testovaná Desktop verzia poskytuje utilitu Dashboard, čo je centrum zálohovania a manažmentu diskov.

Tu okrem prepojenia na cloudové služby môžete vypnúť LED diódy na externom disku. Vynikajúca vec pre každého, koho by to rušilo. Zálohovací nástroj poskytuje bežný plán záloh alebo priebežnú zálohu. Vždy po zmene súborov sa prenesie ich kópia na disk. Bohužiaľ, ani v tomto prípade disk nepodporuje šifrovanie ako v prípade mnohých modelov u Western Digital.

Technické parametre

Kapacita4 TB
RozhranieUSB 3.0
Typ diskuotáčkový, 5980 ot. / min.
Cache8 MB
Materiálplast
Šifrovanie HDDnie
Výbava navyšeSeagate Dashboard
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]188 × 118 × 37 / 805
ZapožičalSeagate
Cena [EUR s DPH]159
Benchmarky Výsledky
Priemerná rýchlosť čítania [MB/s]195,9
Priemerná rýchlosť zápisu [MB/s]192,7
Priemerná doba odozvy [ms]16,8

Samotný disk je orientovaný tak, aby stál na pozdĺžnej strane na výšku. Je veľmi dobre vyvážený. Nestane sa tak, že by sa na jednu stranu prevrhol len jemným dotykom na šasi. Vibrácie sú minimálne, najmä vďaka mäkkým gumovým podložkám.

Disk má vysoké prenosové rýchlosti. Takmer 200 MB/s pri čítaní a zápise bude vyhovovať aj tým, ktorí prenášajú veľké objemy dát. Navyše tu na rozdiel SSD disku získavate za dobrý peniaz podstatne väčšiu kapacitu. Ak vám nechýba šifrovanie disku, pri Seagate máte ako pridanú hodnotu softvérové utility so zálohovaním a najmä dobrým pomerom cena/výkon. Ocenili sme aj pevnú konštrukciu disku. Na šasi nenájdete žiadne tlačidlo, zapína sa automaticky po pripojení k počítaču.

Hodnotenie

+ cena, pevné vyhotovenie, stabilita prenosov, Seagate Dashboard
– žiadne podstatné

Cena: 159 EUR
Zapožičal: Seagate

Testovali sme: Najkrajší externý SSD disk ADATA SE730

8.7 Nádherné

Seagate Backup+ Desktop je vhodný na kancelársky stôl. Ako jediný z testu potrebuje externé napájanie. Preto je predurčený do kancelárie alebo domácnosti na zálohy alebo skladovanie veľkých objemov dát. Vďaka svojmu úzkemu profilu nezaberie veľa miesta. Odmenou budú aj rýchle a stabilné prenosy dát.

  • Vyhotovenie 10
  • Cena 10
  • Doplnková výbava 6
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.