Softvér na správu videa, skrátene VMS (z anglického Video Management Software), stojí trochu na pozadí kamerových systémov. Pritom práve VMS ako pomyselný „manažér a hovorca“ bezpečnostných kamier určuje, ako dobre sa vy alebo váš zákazník s kamerami dohovoríte. A tiež aký úžitok vám kamerový systém prinesie.

Aj vo svete dohľadových softvérov existujú dva základné prístupy – tzv. „Best-in-breed“, teda výber tých najlepších a najvhodnejších komponentov z trhu v každom článku reťazca (kamera, servery, VMS), alebo stratégia end-to-end (často nazývaná aj „Best-in-suite“). Tá sľubuje komplexné riešenie od jediného dodávateľa.

Softvér na správu videí AXIS Camera Station je v kombinácii s hardvérom spoločnosti Axis príkladom jedného z najkomplexnejších end-to-end riešení na trhu. Prináša totiž všetky výhody tohto prístupu: jednoduchú inštaláciu, integráciu a správu kamerového systému a tiež 100% kompatibilitu všetkých zariadení. V prípade AXIS Camera Station sa u stratégie „Best-in-suite“ netreba obávať zníženého spektra funkcionality – práve naopak. Na čo sa teda sústrediť keď vyberáte správny VMS pre vašich zákazníkov?

AXIS
Zdroj: Axis
  1. Stavte na spoľahlivé koncové zariadenia

Niet pochýb, že kvalita monitorovania sa odvíja od koncových zariadení – to sú oči a uši bezpečnostného systému. V prípade prístupu end-to-end by mala byť práve kvalita a variabilita koncových zariadení hlavným parametrom výberu dodávateľa. Široké portfólio Axis Communications dáva istotu, že v každom type inštalácie vyberiete zodpovedajúci hardvér, ktorý splní vaše požiadavky bez nutnosti robiť kompromisy. Päťročná záruka na produkty od technologického lídra na trhu potom dáva zákazníkom istotu návratnosti investície do zabezpečenia a znižuje náklady na vlastníctvo. Ak vezmeme do úvahy pokračujúci trend zverovať analytiku koncovým zariadeniam (tzv. Edge computing), ukazuje sa výber kvalitného dodávateľa kamier dôležitejším než kedykoľvek predtým.

  1. Nepodceňte kyberbezpečnosť

Zásadnou výhodou end-to-end riešení je maximálne možné zabezpečenie voči kybernetickým útokom. Napríklad VMS AXIS Camera Station zaisťuje v kombinácii s kamerami Axis šifrovanú komunikáciu vo všetkých fázach dátového pohybu, od samotnej kamery až po koncového klienta, ktorý výstupy sleduje napríklad na vrátnici podniku. Hoci kyberbezpečnosť zvyčajne nepatrí medzi hlavné požiadavky zákazníkov (aj keď sa to už vzhľadom na rastúci počet napadnutí kamerových systémov a väčšiu informovanosť o kybernetických hrozbách mení), mala by byť práve kyberbezpečnosť neodmysliteľnou súčasťou pri uvažovaní o kamerovom systéme. V prípade odcudzenia dát totiž môžu byť straty obrovské.

  1. Nezabúdajte na prístup vždy a všade

Zvykli sme si vybavovať prostredníctvom svojho mobilu väčšinu komunikácie, online pracovné schôdzky, aj osobné bankovníctvo. Prečo by mal byť kamerový systém výnimkou? Myslite preto na to, aby zvolený VMS systém podporoval možnosť správy z ľubovoľných zariadení. Súčasťou AXIS Camera Station je mobilná aplikácia pre iOS aj Android, ktorá umožní spravovať kamerový systém napríklad počas prechádzky. Okrem živého pohľadu kamier je možné prostredníctvom aplikácie ovládať otočné kamery, vizualizovať časovú os zaznamenaných udalostí alebo exportovať video. Samozrejmosťou je pokročilé zabezpečenie, ktoré zaistí bezpečný prenos dát, nech už ste vy alebo zákazník pripojení kdekoľvek.

  1. Zákazníci ocenia jednoduché ovládanie

Je veľmi dôležité, aby bola zvolená platforma video dohľadu intuitívna a pre zákazníka ľahko ovládateľná. Prehľadné grafické rozhranie AXIS Camera Station zjednodušuje navigáciu, riadenie incidentov a rýchlu reakciu, a to aj pre používateľov, ktorí s ním nepracujú až tak často. Alarmy sú jasne viditeľné, čo umožňuje obsluhe okamžite reagovať, funkcia inteligentného vyhľadávania umožňuje počas niekoľkých sekúnd prejsť hodiny HD záznamov a vďaka vizualizácii časovej osi je možné rýchlo získať a vyexportovať potrebné dôkazy. Výsledkom je spokojný zákazník a tiež minimálna potreba technickej podpory.

  1. Uľahčite si GDPR

GDPR sa neodmysliteľne dotýka kamerových systémov a je preto výhodou, keď s ochranou osobných údajov softvér na správu videa vopred počíta. Samozrejmosťou je možnosť exportu a evidencia všetkých pripojených zariadení. AXIS Camera Station navyše disponuje praktickými nástrojmi pre redakciu a maskovanie videa. Zakryť identitu osôb alebo registračné značky áut je veľmi jednoduché a exportovaný záznam z kamier vďaka tomu splní všetky zásady na ochranu osobných údajov. Chrániť súkromie osôb možno tiež v reálnom čase, prostredníctvom voliteľnej aplikácie pre kamery AXIS Live Privacy Shield. Tá maskuje osoby v zábere a prenos videa je tak oprostený od akýchkoľvek osobných dát.

  1. Overte, či možno integrovať riadenie vstupov a sieťový zvuk

Funkčné zabezpečenie netvoria len kamery. Jednoduchá kontrola prístupu a možnosť pripojiť sieťové audio priamo v platforme VMS môžu významne prispieť k uspokojeniu potrieb zákazníkov a tiež podstatne zvýšiť účinnosť zabezpečenia. V AXIS Camera Station je možné mať pod kontrolou tri systémy v jednom – kompletný video monitoring, IP audio a prístupový systém vrátane správy prístupových bodov, príslušných interkomov a prístupových údajov z kariet a od osôb. Toto spojenie 3-v-1 (audio, video, prístup) šetrí čas, prácu pri nastavovaní a údržbe, no v neposlednom rade sa tým zbavíte aj problémov s kompatibilitou, ktoré prináša integrácia separátnych systémov.

  1. Myslite na budúcnosť

Bude možné v budúcnosti do VMS pridávať nové zariadenia a funkcionalitu? Odpoveď by mala byť ÁNO. Škálovateľnosť a flexibilita znamenajú, že sa vám dnešné investície do VMS v budúcnosti naďalej zúročujú. AXIS Camera Station má veľmi prehľadnú licenčnú politiku – licencie na zariadeniach sú prenosné a všetky aktualizácie máte doživotne zadarmo. Budúcnosť vám preto nemusí robiť vrásky a môžete spoločne so svojimi zákazníkmi realizovať ďalšie smelé plány.

Ak je portfólio vašich zákazníkov zložené prevažne zo stredných alebo menších firiem, ak je hlavnou požiadavkou na softvér na správu videa jednoduché a intuitívne používanie a ak je škálovateľnosť a bezstarostná prevádzka dnes aj v budúcnosti prioritou vašich zákazníkov, end-to-end riešenie od Axis Communications je tou správnou voľbou. Ponúka bezkonkurenčnú jednoduchosť nastavovania a správy, 100% kompatibilitu s produktmi Axis, možnosť pridať do riešenia systém na kontrolu prístupov a sieťové audio, spoľahlivé zabezpečenie proti kybernetickej kriminalite v každej fáze dátovej cesty, doživotnú aktualizáciu a v neposlednom rade istotu, že poskytujete svojim zákazníkom tie najmodernejšie technológie na trhu.

Vyskúšajte 30-dňovú skúšobnú verziu softvéru na správu videa AXIS Camera Station. Zadarmo a bez rizika.

AXIS
Zdroj: Axis

Značky: