CEO spoločnosti tvrdí, že už v roku 2030 veľa ľudí svoje smartfóny odloží.

Táto predstava znie na dnešné pomery priam nerealisticky a pravdepodobne by aj vystrašila značnú časť populácie. Pokým väčšina používateľov svoje zariadenia používa takmer 24/7, šéf Nokie sa podelil o svoju víziu, ktorá sa môže, ale nemusí naplniť.

Hoci smartfóny majú široké spektrum využitia, generálny riaditeľ spoločnosti Nokia Pekka Lundmark tvrdí, že do roku 2030 ich veľa ľudí prestane používať. Toto vyhlásenie sa opiera o jeden technologický míľnik. V roku 2030 by sme mali totiž začať využívať 6G siete na komerčné účely, čo podľa slov Lundmarka zapríčiní, že veľa ľudí namiesto smartfónov siahne po rôznej nositeľnej elektronike. Nie je pritom vylúčené, že niektorí používatelia si dajú do tela implantovať čipy.

Nokia 9 PureView, jeden z posledných telefónov vyššej triedy od Nokie

Pokým dnes sú práve smartfóny hlavným prístupovým zariadením na využívanie výhod 5G, v roku 2030 by sa tento pomer mal zmeniť v prospech nositeľných zariadení. Medzi nimi by nemali chýbať inteligentné okuliare, či rôzne implantáty v ľudskom tele, pomocou ktorých budeme pristupovať napríklad na internet, alebo k ďalším službám.

Pekka Lundmark pritom neuviedol, ako budú spomínané zariadenia v roku 2030 vyzerať. Je však isté, že už o osem rokov sa ich výpočtový výkon zmení natoľko, že budú môcť využívať všetky výhody 6G siete. Tá by mala byť 100 až 1000-násobne rýchlejšia, ako je rýchlosť súčasnej siete. 

Tým sa samozrejme zmenia celkové technologické možnosti zariadení dennej spotreby, ako aj nároky ich používateľov.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.