V hernom odvetví sa schyľuje k ďalšej akvizícii.

Spoločnosť Sega potvrdila, že chce kúpiť firmu Rovio, tvorcu populárnej série mobilných hier Angry Birds. Ponúkla 9,25 eura za akciu, čo by znamenalo hodnotu celej transakcie na úrovni 706 miliónov eur.

Sega chce získať všetky akcie spoločnosti Rovio, ktoré sú aktuálne v obehu. Zároveň zdôrazňuje, že ide o priateľské prevzatie, keďže predstavenstvo spoločnosti Rovio súhlasilo s ponukou a vyjadrilo jej podporu.

Spoločnosť Sega zároveň uviedla, že jej cieľom je urýchliť vývoj mobilných a multiplatformových verzií vlastných herných titulov. Akvizícia sa uskutočňuje prostredníctvom dcérskej spoločnosti Sega Europe so sídlom v Spojenom kráľovstve.

Prezident a generálny riaditeľ skupiny Sega Sammy Haruki Satomi na margo transakcie povedal, že spojením značiek, postáv, fanúšikovskej základne a firemnej kultúry oboch spoločností vzniknú do budúcnosti významné synergie. O Rovio mala ešte v januári tohto roka záujem aj spoločnosť Playtica, ale k dohode napokon nedošlo.

Firma Rovio sa dostala do popredia biznisu s mobilnými hrami pred približne 13 rokmi, keď sa stala veľmi populárnou jej hra Angry Birds. Tá priniesla pre používateľov zaujímavý herný koncept, ktorý naplno využíval možnosti dytykových displejov smartfónov, ktorých popularita v tom období takisto začala prudko rásť.

Rovio malo v hernom biznise ďalekosiahle plány a postupne vydali viacero pokračovaní Angry Birds, ale i samostatnú sériu Bad Piggies i ďalšie hry, ako dnes už prakticky zabudnutú Tiny Thief. Angry Birds sa objavili aj vo filmoch, ale plány Rovia stať sa skutočne veľkým herným štúdiom nevyšli a nasledujúce roky znamenali skôr ústup z popredných pozícií.

Bohužiaľ, mnohé jej hry už v aplikačných obchodoch nenájdeme. Platí to nielen o prvej Angry Birds, ale i o pokračovaniach Angry Birds Rio, Angry Birds Star Wars či už o spomínanom Tiny Thief.

Zdroj: Mobilegamer.biz

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.