Pripravte sa na zvukový zážitok nových rozmerov.

Model Sennheiser HD 660S2 je pokračovaním oceňovaných slúchadiel Sennheiser HD 660, ktoré sú podľa asociácie EISA, ktorej sme členom, najlepšími slúchadlami rokov 2018 a 2019. Možno aj preto sa na pokračovanie týchto skvelých slúchadiel treba pozerať s vyššími nárokmi, hoci už aj cena napovedá, že môžete očakávať dokonalý zvuk. Áno, ten je skvelý, avšak HD 660S2 nie sú určené pre každého. Prečo je tomu tak, dočítate sa v našej recenzii.

Sennheiser HD 660 S2: Objavujte nanovo dokonalosti zvukuZdroj: TOUCHIT
Sennheiser HD 660S2

Pre koho sú HD 660S2 určené?

Tento model je samozrejme určený pre náročného poslucháča, ktorý je ochotný za kvalitu aj zaplatiť. Cena HD660 S2 je totiž 599 eur, čiže tieto slúchadlá si pravdepodobne nekúpi každý. Je pritom úplne jedno, akú hudbu počúvate, podanie slúchadiel nepozná limity. Či už počúvate klasiku, pop, rock alebo death metal, tak zvukové podanie týchto slúchadiel je presné, presvedčivé a príjemne dynamické.

Slúchadlá majú dostatočne silný prítlak, ktorý sa mi zdal spočiatku príliš veľký, avšak veľké mušle dobre rozložia tlak okolo uší, čiže aj dlhé počúvanie je pohodlné. Keďže S2 majú otvorenú konštrukciu, tak uši sú aj dobre vetrané a nepotia sa. Pred kúpou týchto slúchadiel je potrebné myslieť na niekoľko dôležitých „obmedzení„, ktoré vychádzajú práve z ich konštrukcie.

Sennheiser HD 660 S2: Objavujte nanovo dokonalosti zvukuZdroj: TOUCHIT
Sennheiser HD 660S2

Sennheiser HD 660S2 sú v prvom rade dynamické káblové slúchadlá cez hlavu s otvorenou konštrukciou. To znamená, že v ich výbave nenájdete žiadne ANC, NFC, USB-C, dotykové plochy na ovládanie, Bluetooth a ďalšie prvky výbavy, ktoré sú typické pre bezdrôtové slúchadlá. 

Hlavnou devízou tohto referenčného modelu je presný, dynamický a vyvážený zvuk. Bez preháňania. V tejto recenzii nebudem parafrázovať marketingové texty a dlhé technické parametre. Dôležité technické parametre samozrejme nájdete na konci recenzie.

Považujem sa za náročného poslucháča, ktorý neustále hľadá ten najlepší zvuk a svoje nároky stále posúva. Tieto slúchadlá ma však skutočne prekvapili a nastavili novú úroveň pre kvalitu zvuku. Doteraz som nemal možnosť počuť lepší zvuk v slúchadlách cez hlavu. Vrátim sa však k obmedzeniam a požiadavkám, ktoré tento otvorený typ slúchadiel obnáša. 

Sennheiser HD 660 S2: Objavujte nanovo dokonalosti zvukuZdroj: TOUCHIT
Sennheiser HD 660S2

Pokiaľ chcete používať otvorené slúchadlá cez hlavu, a skutočne si vychutnať kvalitný zvuk, tak si v byte vyhraďte tiché miesto, na ktorom vás pri počúvaní nebude nikto vyrušovať. To však kvôli konštrukcii platí aj opačne. Zvuk cez mušle uniká von, takže pokiaľ by ste tieto slúchadlá používali napríklad v práci, tak určite počúvajte na nižšej hlasitosti, aby ste nerušili okolie. Ani toto riešenie nie celkom ideálne, lebo z okolia sa bude prenášať takmer všetok hluk smerom k vám.

Hoci sa mi dizajn HD660 S2 páči, velúrové náušníky vo zvýšenej miere zachytávajú prach a ďalšie nečistoty. Na druhej strane toto riešenie dobre odvádza teplo, má vyššiu životnosť ako koženka, a je príjemné na dotyk. Našťastie HD660 S2 hrajú vynikajúco a keďže sú určené takmer výhradne na “domáce počúvanie”, tak tento dizajnový prvok budú všetci kvalitychtivý poslucháči plne akceptovať.

Sennheiser HD 660 S2: Objavujte nanovo dokonalosti zvukuZdroj: TOUCHIT
Sennheiser HD 660S2

Počas testovania som používal predzosilňovač iFi micro iDSD Signature, čiže slúchadlá som dostatočne prebudil na to, aby som z nich dostal zvuk, aký sa mi páči. Je pritom jedno, pri akej hlasitosti som hudbu počúval. Vždy bola neskutočne dobre podaná, s presnými stredmi, príjemnými výškami a pulzujúcimi basmi. Čo je však pre mňa dôležité, tak zvuk mal pri každej skladbe a žánri veľmi dobré priestorové podanie, a to aj vďaka inovovanému reproduktoru s mimoriadne nízkym harmonickým skreslením.

Konštrukcia

Po konštrukčnej stránke HD 660S2 nie je čo vytknúť. Pôsobia kvalitným dojmom, hoci mne osobne sa spomínané polstrovanie na náušníkoch až tak nepáči, ale má svoje opodstatnenie. Hlavový most je vystužený penou. Je aj nastaviteľný vo veľmi veľkom rozsahu, čiže slúchadlá budú určite sedieť každému. Mušle majú otvorenú konštrukciu, čo znamená, že reproduktor je vidieť aj z vonkajšej strany. Pre jeho zvýšenú ochranu je krytý kovovou mriežkou s logom Sennheiser.

Sennheiser HD 660 S2: Objavujte nanovo dokonalosti zvukuZdroj: TOUCHIT
Sennheiser HD 660S2

Mierne chaoticky na mňa pôsobí označenie pravej a ľavej strany. Písmená L a R sú na hlavovom moste z vnútornej strany pomerne nízko za polstrovaním, čiže nie sú vidieť na prvý pohľad. Pre budúcich majiteľov týchto skvelých referenčných slúchadiel mám aj jedno odporúčanie. Pri skladaní slúchadiel z hlavy si dávajte pozor na kábel, ktorý sa spája asi iba 10 centimetrov pod bradou. Niekedy som proste slúchadlá nedal z hlavy na prvýkrát, keďže sa mi kábel zasekol pod bradou.

Súčasťou balenia sú výmenné káble vyrobené z vysoko vodivej OFC medi, s veľmi nízkym šumom, zosilnené para-aramidovými vláknami. Slúchadlá je možné k zdroju pripojiť dvoma káblami s 6,35 mm alebo 4,4 mm jackom. V balení sa ešte nachádza aj redukcia z 6,35 mm jacku na 3,5 mm a vrecko na uskladnenie, aby slúchadlá boli chránené pred prachom – ochranu pred mechanickým poškodením však neplní žiadnu. 

Sennheiser HD 660 S2: Objavujte nanovo dokonalosti zvukuZdroj: TOUCHIT
Sennheiser HD 660S2

Záver

Sennheiser HD 660S2 na mňa spravili veľmi dobrý dejem. Vyznačujú sa pohodlnou konštrukciou, kvalitným prevedením a predovšetkým vynikajúcim zvukom, ktorý som doteraz nemal možnosť počuť v slúchadlách cez hlavu. K tomuto typu slúchadiel určite odporúčam kvalitný predzosilovač a aj kvalitný zdroj zvuku (pri streamovacích službách napríklad Tidal), inak z nich nevyťažíte maximum. Pri používaní slúchadiel Sennheiser HD 660S2 potom objavíte dokonalosti hudby zakaždým, keď si ich nasadíte.

Sennheiser HD 660S2 sú vhodné pre široké spektrum používateľov, od hudobných nadšencov až po audio profesionálov.

TIP REDAKCIE

Technické parametre:

  • Harmonické skreslenie (THD): < 0.04% (1 kHz, 100 dB)
  • Akustický tlak pri 1 kHz, 1 Vrms: 104 dB
  • Menovitá impedancia: 300 Ω
  • Frekvenčný rozsah: 8 Hz – 41 500 Hz
  • Hmotnosť: 260 g
  • Konštrukcia: otvorená, dynamická
  • Akustický tlak: 104 dB (1 V)
  • Veľkosť meniča: 38 mm
  • Dĺžka kábla: 1,8 m
  • Konektor slúchadiel: 6,35 mm jack alebo 4,4 mm, redukcia z 6,35 mm na 3,5 mm jack

Páči sa nám

  • Kvalitný a vyvážený zvuk
  • Ergonomická konštrukcia
  • Viaceré možnosti káblového pripojenia
  • Pevná konštrukcia
  • Nízka hmotnosť
  • Otvorená konštrukcia umožňuje voľné prúdenie vzduchu

Nepáči sa nám

  • Nič dôležité

Cena: 599 eur

Slúchadlá zakúpite u týchto predajcov: Techhouse, Nisel, Art Audio, Muziker, Trinásty, Rock Centrum

Zapožičal: Sennheiser.sk

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.