Mikrofón MKE 400 je kompaktný kondenzátorový mikrofón, ktorý ľudia z fachu volajú „krátka puška“. Je špeciálne určený pre mobily a menšie videokamery či fotoaparáty. Podstatné je, že s ním zachytíte veľmi dobrý zvuk takmer bez námahy.

Jednoduché pripojenie

Vybavený je päticou tak, aby sa dal pri fotoaparátoch rýchlo zachytiť namiesto svetelného zdroja. Pre mobily sa uchytáva na držiak smartfónu. Pripája sa káblom k vstupu pre externý mikrofón typu malý jack 3,5 mm. Podľa našich skúšok poskytuje veľmi kvalitný zvuk a jeho výhodou je robustnosť vyhotovenia ako aj nízka hmotnosť. Tá je len 93 gramov a mikrofón sa tak dá ľahko prenášať.

Sennheiser MKE400
Sennheiser MKE400 pri pripojení na fotoaparát

Vietor nie je problém

Súčasťou dodávky je kožušinová protiveterná ochrana. Točili sme video aj za silného vetra na rýchlolodi na rieke Temža a zvuk zachytený týmto mikrofónom bol vysoko použiteľný.

Sennheiser MKE400
Súčasťou dodávky Sennheiser MKE400 je aj protiveterná ochrana

Pri natáčaní v exteriéri nosíme spomínanú ochranu vždy nasadenú, lebo nikdy neviete, kedy sa objaví poryv vetra. Bez ochrany je to potom vo zvuku počuť.

Použitie mikrofónu Sennheiser MKE 400 pri zarušenom prostredí

Pre mobil aj fotoaparát

V dodávke sú dva modré káble, jeden pre fotoaparát (TRS) a jeden pre mobilný telefón (TRRS). Mikrofón pri použití so súčasnými telefónmi používame spolu s adaptérom USB-C na 3,5 mm a funguje to veľmi dobre. Na pohon používa tento kondenzátorový mikrofón dve AA batérie.

Sennheiser MKE400
Sennheiser MKE400

Kvalitný zvuk a jednoduché použitie

Na mikrofóne oceňujeme vysoký útlm postranných zvukov a tiež to, že mikrofón sa sám zapne a vypne pro pripojení/odpojení od zariadenia. Zachytávaný zvuk môžeme kontrolovať pomocou slúchadiel priamo pri výstupe z mikrofónu. Podľa toho aj prepíname citlivosť mikrofónu (v dvoch stupňoch). Výdrž batérií je 100 hodín práce, mikrofón používame už rok a batérie sme menili len teraz. Výborne je aj pružné pripojenie mikrofónu, teda do výsledného zvuku sa neprenášajú nevhodné pazvuky z toho, ako držíte nahrávacie zariadenie v ruke.

Sennheiser MKE400
Sennheiser MKE400

Výhodnejší Mobile Kit

Mikrofón sa dá kúpiť aj ako Mobile Kit, kedy je súčasťou okrem mikrofónu aj kvalitný statív Manfrotto a špeciálny držiak na mobilný telefón.

Cena: 214,33 eur (Mobile Kit je za 246,40 eur)

Zapožičal: Panter

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.