Ide o nových zástupcov ARM čipov pre Windows.

Qualcomm stojí za čipovými sadami Snapdragon, ktoré sa vo väčšine prípadov spájajú so smartfónmi. Pokým spoločnosť pre Android zariadenia ponúka kompletné riešenia, tak napríklad pre Apple dodáva 5G modemy. Okrem toho však netreba zabúdať na ďalší pomerne zaujímavý segment, ktorým sú počítače. Americká spoločnosť teda dodáva čipové sady aj pre počítače s operačným systémom Windows, ktoré rovnako, ako čipové sady pre mobilné zariadenia, budú mať nové pomenovanie.

Zmena stratégie označovania je kvôli lepšiemu orientovaniu sa v jednotlivých generáciách, keďže doterajšie názvoslovie bolo veľmi neprehľadné. Napríklad koncom roka 2018 Qualcomm predstavil Snapdragon 8cx pre zariadenia ARM. Teraz sa však spoločnosť rozhodla zmeniť označovanie týchto čipov na Snapdragon X.

Qualcomm SnapdragonZdroj: CHR
Qualcomm Snapdragon

Portál Phandroid v súvislosti s blížiacim sa uvedením novej série čipsetov pre Windows informuje, že Qualcomm údajne pracoval na najmenej štyroch rôznych variantoch Snapdragon X Plus a za posledných niekoľko mesiacov testoval najmenej dve verzie čipu s modelovým číslami X1P44100 a X1P46100. Je však potrebné zdôrazniť, že doteraz o týchto čipsetoch nie sú známe žiadne ďalšie detaily.

Na druhej strane sa očakáva, že tieto čipy budú dodávané s modemom Snapdragon X65 5G, ako aj 16 GB LPDDR5X RAM a 256 GB úložiskom UFS 4.0 a CPU s desiatimi jadrami. Vzhľadom na pomerne málo informácií o technických parametroch čipových sád novej série Snapdragon X nepredpokladáme, že by ich Qualcomm uviedol v najbližších týždňoch. Vzhľadom na pomerne málo informácií je pravdepodobnejšie, že ich Qualcomm uvedie spolu s novým vlajkovým čipsetom Snapdragon 8 Gen 4 v októbri 2024.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.