Platiť budú doterajšie pravidlá.

Samsung iba nedávno zmenil svoju aktualizačnú politiku, ktorá vybraným Galaxy smartfónom zabezpečuje až päť rokov aktualizácií. Aj v tomto smere sú na tom samozrejme najlepšie telefóny série Galaxy S a Z, pretože tie majú nárok na 4 aktualizácie systému Android a spomínaných 5 rokov bezpečnostných záplat. S predstavením série Galaxy S24 sa však tieto pravidlá menia, avšak nemajú vplyv na staršie telefóny.

V praxi to znamená, že 7-ročná softvérová podpora bude skutočne určená iba pre modely novopredstavenej série Galaxy S24, ale nebude aplikovaná na staršie modely. Naopak, od série Galaxy S24 budú mať všetky nasledujúce generácie Galaxy S (pravdepodobne aj Z) predĺženú softvérovú podporu na 7 rokov.

O dlhšej softvérovej podpore pre sériu Galaxy S24 už skôr hovorili viaceré úniky, čo sa nakoniec 17. januára počas jej predstavenia aj potvrdilo. Je tu však aj ďalší výrobca zo sveta Android zariadení, ktorý ponúka 7 rokov aktualizácií. Je ním samozrejme Google, ktorý pre svoje vybrané telefóny Pixel takisto ponúka extra dlhú softvérovú podporu, čo je jeden z hlavných predajných argumentov moderných smartfónov

Rodina telefónov Galaxy S24Zdroj: TOUCHIT.sk
Rodina telefónov Galaxy S24

Dobrou správou je, že v oblasti softvérovej podpory si polepšilo aj Xiaomi, čiže je vidieť, že na čoraz častejšie skloňovanú softvérovú podporu začína byť kladený oveľa väčší dôraz. Toto správanie veľkých výrobcov je spôsobené aj faktom, že veľké množstvo používateľov smartfónov začína meniť svoje smartfóny neskôr, keďže medzigeneračné zmeny v ich výbave nie sú také výrazné, ako tomu bolo v minulosti.

Ak si dnes kúpite vlajkový telefón, tak nemáte potrebu ho meniť každé dva roky, ale pokojne s ním vydržíte aj oveľa dlhšie. Práve vtedy sa hodí napríklad 7-ročná softvérová podpora, aby bolo možné tieto smartfóny bezpečne používať čo najdlhšie. Samsung predĺžením softvérovej podpory samozrejme zvýši aj atraktivitu všetkých vlajkových telefónov počnúc sériou Galaxy S24, pretože mať takúto dlhú podporu sa jednoducho oplatí. 

Zdroj: Sammobile

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.