Ocenia ho používatelia telefónov strednej triedy.

Vlajkové telefóny sú z roka na rok čoraz výkonnejšie, čím sa ich výkon stáva nekompromisným. Rovnako to bude platiť aj tento rok, ale súbežne s nárastom výkonu vlajkových telefónov sú tu aj zariadenia, ktoré sa v roku 2024 vďaka novej čipovej sade strednej triedy dočkajú významného zvýšenia výkonu. Pokým čipové sady série Snapdragon 8 predstavujú to najlepšie, čo Qualcomm ponúka, nezabúdajme ani na sériu Snapdragon 7, ktorá je určená pre telefóny strednej triedy. Hoci aj spomínaná séria pre cenovo dostupnejšie zariadenia je veľmi výkonná, tak tento rok má byť ešte o poznanie lepšia.

Známy leaker Digital Chat Station na sociálnej sieti Weibo zverejnil príspevok, v ktorom tvrdí, že Qualcomm pracuje na celkom novom čipsete / sérii Snapdragon 7. Očakáva sa, že čipová sada bude niesť označenie Snapdragon 7+ Gen 3, pričom dôležitejšie je, že by mala mať novú architektúru čipsetu Snapdragon 8 Gen 3.

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2Zdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 sa onedlho dočká svojho nástupcu

To znamená, že aj Snapdragon 7+ Gen 3 by sa mohol inšpirovať rozložením jadier, ktoré bolo použité pri čipovej sade Snapdragon 8 Gen 3. Aktuálny vlajkový čipset od Qualcommu využíva architektúru, ktorá pozostáva z dvoch efektívnych jadier, piatich výkonných jadier a jedného hlavného jadra Cortex-X4. V skutočnosti sú však tieto jadrá v konfigurácii 1+(3+2)+2, keďže stredné jadrá (3+2) sú taktované na dve odlišné frekvencie.

Ak by teda aj Snapdragon 7+ Gen 3 prijal túto architektúru, tak aj telefóny strednej triedy by mohli zaznamenať významné zvýšenie výkonu. Okrem CPU sa však očakáva nárast výkonu aj pri GPU, čím sa dosiahne oveľa pohodlnejšie hranie aj náročných herných titulov. Majte však na pamäti, že vyššie uvedené informácie pochádzajú síce zo spoľahlivého zdroja, ale nie sú potvrdené spoločnosťou Qualcomm. 

Zároveň je potrebné vziať do úvahy aj to, že čipová sada Snapdragon 7+ Gen 2 bola predstavená v marci 2023, čiže predstavenie verzie Snapdragon 7+ Gen 3 by mohlo prebehnúť aj tento rok v rovnakom čase.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.