Nový čipset pre vlajkové telefóny je oficiálne tu.

Spoločnosť Qualcomm pred pár hodinami predstavila svoj najnovší čipset, ktorý bude poháňať veľké množstvo vlajkových telefónov roka 2024. Nesie očakávané označenie Snapdragon 8 Gen 3, pričom neprináša iba prepracované CPU a GPU, ale spoločnosť sa tentokrát zamerala aj na oblasť AI. Umelá inteligencia by mala pre budúcoročné vlajkové telefóny zabezpečiť nové možnosti predovšetkým v oblasti mobilnej fotografie, avšak to nie je ani zďaleka všetko.

Qualcomm už minulý rok uviedol čipovú sadu, ktorá mala netradičné rozloženie jadier 1+(2+2)+3, avšak tento rok sa pomer opäť mierne zmenil. Nový Snapdragon 8 Gen 3 totižto prichádza v konfigurácii jadier 1+(3+2)+2. Je tak vidieť, že aj Qualcomm sa posúva k vyššiemu výkonu, avšak na skutočnú lahôdku od MediaTeku si budeme musieť ešte počkať niekoľko dní.

Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: AndroidAuthority
Snapdragon 8 Gen 3

Výkonnejšie CPU a GPU

CPU nového Snapdragonu 8 Gen 3 pozostáva z jedného veľkého jadra Cortex-X4, piatich (3+2) stredných jadier Cortex-A720 a iba dvoch malých jadier Cortex-A520. Ide však čisto o 64-bitové jadro. Superjadro CPU je taktované na 3,3 GHz, tri stredné jadrá na 3,2 GHz, ďalšie dve stredné jadrá na 3 GHz a dve malé jadrá na 2,3 GHz. Čip je tiež vybavený 12 MB vyrovnávacej pamäte L3. Qualcomm tvrdí, že touto konfiguráciou medzigeneračne dosiahol až 30 % nárast výkonu, pričom efektivita sa zvýšila o 20 %.

Keďže čipset je postavený na 4 nm procese TSMC N4P, tak čipová sada Apple A17 Pro je v súčasnosti stále jediným čipom v smartfónoch, ktorý je vyrobený 3 nm procesom. Qualcomm potvrdil, že funkcie sledovania lúčov novej čipovej sady boli rozšírené o podporu globálneho osvetlenia prostredníctvom Lumen Engine Unreal Engine 5. 

V prípade nového GPU 750 používatelia môžu očakávať 25 % zvýšenie výkonu a o 25 % vyššiu efektivitu. Výkon pri Ray tracingu je údajne vyšší až o 50 %. Qualcomm tiež ponúka dve funkcie súvisiace s hraním hier. Podporuje hranie v rozlíšení 8K a obnovovaciu frekvenciu až 240 Hz. 

Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: AndroidAuthority
Snapdragon 8 Gen 3

V súvislosti s novým čipsetom sa však čoraz viac skloňuje vylepšená umelá inteligencia. Generatívna AI je všade a Qualcomm využíva tento trend. Spoločnosť tvrdí, že vylepšený Hexagon NPU sady Snapdragon 8 Gen 3 je navrhnutý s ohľadom na generatívnu AI. Medzi hlavné vylepšenia patrí až o 98 % rýchlejší výkon ako pri predchádzajúcej generácii, 40 % zvýšenie účinnosti, dvojnásobné zvýšenie šírky pásma vo veľkej zdieľanej pamäti a väčšia šírka pásma napájajúca Tensor Accelerator. 

Ďalším zaujímavým doplnkom AI je „prispôsobenie na zariadení“, ktoré na personalizované odpovede chatbotov bude používať senzory vášho zariadenia (napr. GPS, Wi-Fi, mikrofón, Bluetooth, kamera). Ak by ste sa teda chatbota spýtali na najlepšie reštaurácie alebo aktivity, ktoré môžete robiť vo vašom okolí, môžete očakávať prispôsobenejšie odpovede na základe vašej polohy a iných faktorov namiesto dodatočnej špecifikácie vášho dopytu. V každom prípade to vyzerá tak, že interakcia s chatbotmi bude čoraz pokročilejšia.

Fotoaparáty a Snapdragon 8 Gen 3

Qualcomm sa počas uplynulých rokov snažil zdokonaliť umelú inteligenciu aj v oblasti mobilnej fotografie, pričom Snapdragon 8 Gen 3 v tomto trende pokračuje. Táto snaha je najviditeľnejšia pri novej funkcii Photo Expansion. Nový čip Snapdragon totižto umožňuje „oddialiť“ zachytenú fotografiu, čím v podstate rozširuje hranice obrázka pomocou generatívnej AI priamo na zariadení. Sami sme zvedaví, ako táto funkcia skombinuje skutočne zachytenú scénu s tou, ktorú AI “dopočíta”.

Ďalšou novinkou je Video Object Eraser. Funkcia umožňuje jednoduchým klepnutím vymazať objekty z vašich videí rovnakým spôsobom, ako to funguje v rámci Fotiek Google a ich funkcie Čarovný zmizík. Qualcomm tiež ponúka v rámci čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 funkciu Night Vision Video, ktorá je poháňaná neurónovými sieťami Visionary AI. Táto novinka konečne umožní zaznamenávať videá v skutočne tmavom prostredí väčšiemu počtu zariadení. 

Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: AndroidAuthority
Snapdragon 8 Gen 3

Už Snapdragon 8 Gen 2 dokázal použiť sémantickú segmentáciu obrazu v reálnom čase na identifikáciu až ôsmich objektov na fotografii alebo videu a aplikoval na ne úpravy. Toto číslo sa teraz zvýšilo na 12 objektov. Novinkou je aj funkciu Vlogger’s View, ktorá je v podstate natívnou implementáciou funkcie Samsung Director’s View.

Aj napriek tomu, že Qualcomm svoj nový prírastok v podobe čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 predstavil už teraz, tak sa predpokladá, že v najbližších týždňoch sa na trhu neobjaví príliš veľké množstvo smartfónov s týmto čipom

V každom prípade je potvrdené, že prvými telefónmi, ktoré budú mať vo svojej výbave novú čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 3, budú modely zo série Xiaomi 14. Je pritom potrebné dodať, že tieto telefóny budú uvedené najskôr pre čínsky trh.

Medzi výrobcov, ktorí majú v pláne použiť nový čipset, patria ASUS, HONOR, IQOO, Meizu, NIO, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, REDMAGIC, Sony, vivo, Xiaomi a ZTE. Aj teraz je tak vidieť, že Samsung v zozname opäť chýba. Je to však pochopiteľné, keďže pre sériu Galaxy S24 sa pripravuje verzia “for Galaxy”, ako tomu bolo aj pri sérii Galaxy S23.

Detailné technické parametre čipovej sady Snadragon 8 Gen 3 nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.