Severná Kórea je tak trochu ako Pandorina skrinka a nikto poriadne nevie, čo sa deje za hranicami krajiny. Aj svoj internet blokujú pred prístupom zo zahraničia, ale vďaka jednej chybe bolo možné doň nazrieť.

V pondelok 19. septembra bol jeden z najvyšších severokórejských nameserverov bol omylom nastavený tak, že umožňoval globálny prístup. V podstate každý, kto si vtedy zažiadal, mohol získať kópiu DNS údajov z celej krajiny.

Údaje boli zachytené TL;DR Projektom, ktorý sa snaží vytvoriť globálny DNS archív a preto robí AXLR zone transfer requesty každé dve hodiny proti všetkým TLD nameserverom.Viac informácií o projekte nájdete na GitHub stránke projektu. Všetky údaje, ktoré sa podarilo projektu získať zo severokórejského nameserveru, nájdete na tejto GitHub stránke.

Zaujímavý pre bežného čitateľa je hlavne zoznam všetkých 28 registrovaných domén:

airkoryo.com.kp.

cooks.org.kp.

friend.com.kp.

gnu.rep.kp.

kass.org.kp.

kcna.kp.

kiyctc.com.kp.

knic.com.kp.

koredufund.org.kp.

korelcfund.org.kp.

korfilm.com.kp.

ma.gov.kp.

masikryong.com.kp.

naenara.com.kp.

nta.gov.kp.

portal.net.kp.

rcc.net.kp.

rep.kp.

rodong.rep.kp.

ryongnamsan.edu.kp.

sdprk.org.kp.

silibank.net.kp.

star-co.net.kp.

star-di.net.kp.

star.co.kp.

star.edu.kp.

star.net.kp.

vok.rep.kp.

Niektoré z týchto stránok sú stále prístupné aj zo zahraničia a ponúkajú náhľad do severokórejského internetu. Funkčná je napríklad stránka Univerzity Kim Il Sunga, alebo táto stránka s receptami, či stránka Medzinárodného filmového festivalu v Pchjongjangu. Kde ukrývajú neslušné videá a obrázky sa nám, žiaľ, zistiť nepodarilo.

Zdroj: gizmodo.com

Autor: Pavol Ondruška

Značky: