Firmu Seyfor poznáte najskôr cez produkty ako Money S3 alebo S5, prípadne iDoklad. Seyfor pritom prešiel rebrandingom z názvu Solitea, má za sebou obrovské projekty aj pre štátnu sféru a je to najväčší partner Microsoftu v ČR a SR.

Martina Cíglera sme vyspovedali hneď po jeho príchode z DakaruZdroj: TOUCHIT.sk
Martina Cíglera sme vyspovedali hneď po jeho príchode z Dakaru

Aby sme sa o tejto firme dozvedeli viac, zašli sme do centrály v Brne a rozprávali sme sa priamo s CEO tejto firmy, Martinom Cíglerom.

TI: Prečo ste zmenili názov firmy zo Soliteo na Seyfor? Zmena názvu nie je zase až také jednoduchá.

MC: Je to hlavne zjednodušenie mena. Názov Solitea bolo vytvorené z latinského Soliteo čo znamená riešenie. Prestávalo nám to stačiť na to všetko, čo vlastne dnes robíme. Ak vlastníte 4 rôzne ERP systémy a sú to vlastne 4 rôzne firmy, tak ľudia v týchto firmách vzájomne bojujú a nespolupracujú tak, ako by mohli.

My sme zmenu názvu chystali takmer 2 roky a dosť sme sa toho aj obávali. Počuli sme napr. od zamestnancov, že oni pôvodne nastúpili do firmy, ktorá má 50 zamestnancov a teraz sú zrazu vo firme, ktorá má 1000 ľudí a nikdy pritom nechceli pracovať v korporáte. Táto doba však prešla. Ľudia zistili, že vlastne pracujú úplne rovnako ako predtým, s tým istým počítačom, s tým istým vedúcim, na tých istých projektoch a veci si do seba sadli.

Dnes je to už firma s moderným logom SeyforZdroj: TOUCHIT.sk
Dnes je to už firma s moderným logom Seyfor

Dnes sme ako veľká firma zvláštny tým, že nemáme centrálne HR. Máme riadenie ľudských zdrojov schované do jednotlivých divízií. Je to dané tým, že sme firma, ktorá obsahuje rôzne orientované divízie. Seyfor je potom názov, ktorý vyjadruje, že sa vieme prispôsobiť zákazníkovi – pokojne si môže povedať, čo potrebuje a my sme tu na to, aby sme to splnili.

Nedávno sme mali na terase grilovačku a svietilo nám nad tým logo Seyfor. Všetci sme videli, že tento názov je jednoduchší, viac výstižnejší, modernejší. Sme s tým tak celkovo spokojní. Rebranding tiež vzbudil záujem médií a v podstate sa stalo to, že o firme Seyfor vie teraz viac ľudí, ako vedelo o firme Solitea. Svoje urobila aj pravopisná chyba so zámenou písmena „a“ na „e“. Veľa ľudí si to všimne a zapamätá.

Samozrejme mali dlhý zoznam mien, ktoré pri rebrandingu prichádzali do úvahy a vo vzťahu k Slovensku je zaujímavé, že horúcim kandidátom bol aj názov Somteo.

Martin Cígler šéfuje firme, ktorá je najväčším panterom Microsoftu, ale na stole má počítač s macOS. Dnes koncové zariadenie nerozhoduje- Zdroj: TOUCHIT.sk
Martin Cígler šéfuje firme, ktorá je najväčším panterom Microsoftu, ale na stole má počítač s macOS. Dnes koncové zariadenie totiž nerozhoduje.

TI: Čo znamená pre Seyfor Slovensko?

MC: Strašne veľa. Je to naša druhá krajina, v ktorej sme mali biznis. Je to so Slovinskom buď naša dvojka alebo trojka, ale na rozdiel od Slovinska my to nemáme ako Čechy a Slovensko, ale ako Československo. Inak v skutočnosti mňa osobne rozdelenie Československa dodnes mrzí, lebo 10- a 5 miliónový štát má úplne inú váhu vo svete ako hodnotný 15 miliónový.

Áno, český a slovenský zákazník je trošku iný, ale spojuje nás jazyk, história a pre nás je to takto jeden región. Je tu však iná legislatíva, čo je pre nás celkom problém. V skutočnosti my máme aj Balkán ako jeden región, veď bývalá Juhoslávia je podobný príbeh ako Československo. Mimochodom, ja osobne by som veľmi privítal euro v ČR, tak ako ho máte na Slovensku. Česká koruna je naozaj zbytočný problém z nášho pohľadu.

TI: Ak si máte vybrať niektorý favorizovaný projekt v rámci Seyfor, ktorý by to bol?

MC: Ja som vzišiel z vetvy, ktorá sa predtým volala Cígler Software a táto vetva bola známa produktami Money S3 a S5. Trvalo mi 4 alebo 5 rokov, než som sa odpútal od týchto produktov a všetky ostatné v rámci celej firmy dnes vnímam ako svoje vlastné. Aktuálne tak nemám favorizovaný projekt, musím sa na to pozerať hlavne cez čísla. Výborné je, že sa nám darí mať dobrý kolektív ľudí a na to som naozaj hrdý. My reálne ťažíme z toho, že v rámci akvizícií si kupujeme veľmi kvalitných ľudí, ktorí u nás aj trvalo zostávajú.

Nové logo Seyfor vidíte vo firme všadeZdroj: TOUCHIT.sk
Nové logo Seyfor vidíte vo firme všade

Je tu ale jedno ALE – ak kúpime firmu, jeho majiteľ dostane za to naozaj dosť veľa peňazí a je ho potom už ťažké motivovať. Nie je ho totiž možné motivovať peniazmi, musí to byť niečo iné – asi len zaujímavou prácou. A toto sa nám darí, väčšina pôvodných majiteľov u nás zostala a na nich sú naviazaní aj zákazníci. Ak som už spomenul Money S3 a S5, tak technicky som spolupracoval aj pri projekte iDoklad. Ale dnes naozaj nemám favorizovaný projekt. Páči sa mi napr. projekt, ktorý sa robí v Slovensku – cloudový Minimax ako kompletné účtovníctvo s výborným rozhraním a funkčnosťou. Jedným slovom vážim si toho, že sa nám podarilo zostaviť kolektív kvalitných ľudí a to vo viacerých krajinách.

TI: Kde presne je vývojová základňa pre projekty Seyfor?

MC: Len v Brne máme vývojové centrá na troch miestach. Veľa vyvíjame aj na Slovinsku, konkrétne v hlavnom meste Ľubľana a potom v meste Šempeter, čo je až na hranici s Talianskom. Ďalej máme vývoj v meste Příbram a v Prahe. Niekedy to máme tak, že jeden konkrétny projekt sa vyvíja v jednej konkrétnej lokalite ale máme aj produkty, ktoré sa vyvíjajú na viacerých miestach.

TI: Ako je to so Slovákmi tu u vás v Brne?

MC: My máme až tretinu ľudí zo Slovenska. Ono je to tak, že Masarykova univerzita, ale aj VÚT v Brne generujú veľmi kvalitných ľudí. Veľa z nich je zo Slovenska a veľa z nich aj zostáva žiť v ČR. Ak sa prejdeme teraz spolu po firme, určite tu budeme počuť aj slovenčinu.

TI: Koľko má zamestnancov Seyfor?

MC: Aktuálne máme viac ako 1700 ľudí, takmer 1200 z nich je na území Česka a Slovenska. Ďalej je to Slovinsko, pekné čísla máme aj z Chorvátska a Srbska.

TI: Taká veľká softvérová firma ako ste vy potom rastie skôr akvizíciami alebo vlastným vývojom?

MC: Za posledné tri roky v priemere dve tretiny rastu našej firmy tvorili akvizície a jednu tretinu tvorí organický rast. Posledné tri roky sme pritom rástli o 30 %, ale v roku 2022 sa nám podarilo vyrásť o neuveriteľných 65 %. Zhruba 3/5 obratu plynú z našich vlastných produktov a 2/5 predstavujú veľké projekty ako napr. riešenia pre štát alebo veľké spoločnosti. Veľmi silní sme napr. pri riešeniach pre colnú správu. V Čechách sme veľmi známy projektom eRecept. V tomto prípade doktor pošle recept SMS a my to celé spracujeme. Toto si ľudia v ČR veľmi obľúbili a toto sú veľké, na mieru vytvorené projekty.

Príjemná a pokojná atmosféra sa niesla počas celej našej návštevy v SeyforZdroj: TOUCHIT.sk
Príjemná a pokojná atmosféra sa niesla počas celej našej návštevy v Seyfor

Z hľadiska akvizícií sme dnes v Československu najväčší partner Microsoftu, naše najväčšie inštalácie bežia na Azure. V Microsofte máme veľmi dobré osobné kontakty a dokážeme spolu vyriešiť akýkoľvek problém.

TI: Keby ste mali možnosť niečo zmeniť v strategickom rozhodovaní za posledných 20 rokov, čo by to bolo?

MC: Myslím, že by toho bolo veľa. Po bitke je totiž každý generál a ja dnes mám niekoľko vecí, ktoré sme vyvíjali niekoľko rokov a nakoniec skončili v koši. To ale k tomu patrí, z chýb sa treba vedieť poučiť. Podstatné je, že väčšina dôležitých rozhodnutí je dobrá. Ja osobne sa zúčastňujem školení startupov v Juhomoravskom inovačnom centre a hovoríme spolu aj o slepých uličkách, o ktorých viem, že u nás nefungovali. Zároveň sa tu aj stretávam s pre mňa novými slepými uličkami a snažím sa im vo firme vyhnúť.

TI: Pandémia vás ako firmu nejako zmenila?

MC: Pandémia zmenila nastavenie mysle mnohých ľudí. Zrazu bolo treba prejsť na Homeoffice a bolo to treba vyriešiť za niekoľko hodín. Museli sme sa naučiť robiť niektoré veci za pochodu. Navyše, pandémia prišla pre nás tesne potom, ako sme dokončili fúziu. My si vo firme robíme raz ročne výskum spokojnosti našich zamestnancov a časovo to vyšlo presne po nástupe Covidu. My sme pritom nechali ľudom voľnosť, mohli robiť z domu alebo chodiť do práce, ak to bolo možné. A toto ľudia vnímali veľmi pozitívne, vrátilo sa nám to aj v našom prieskume. Máme 70 % spokojných zamestnancov a ja urobím všetko preto, aby boli ešte spokojnejší. Spokojní zamestnanci totiž prinášajú spokojných zákazníkov – fakt to tak platí. Mám skúsenosť, že keď dáme ľudom v IT voľnosť, vrátia nám to v kvalitnej práci. A to sa nám vyplatí, aj preto máme vo firme časovo neobmedzenú dovolenku.

Ďakujeme za rozhovor!

Za TOUCHIT sa rozprával Ondrej Macko

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.