Hlavnou prednosťou tejto nabíjačky je jej dizajn, ktorý vynikne na pracovnom stole. Parametrami ale neohúri.

Takmer všetky nabíjačky k mobilom sú zväčša čierne či biele krabičky so zaoblenými hranami, bez nápaditejšieho dizajnu. Nabíjačka Shargeek Retro 35 GaN je však odlišná a hneď na prvý pohľad vynikne. Vyzerá totiž ako ikonický počítač Apple Macintosh z roku 1984.

Získali sme ju v kampani na portáli hromadného financovania Indiegogo.com a niekoľko týždňov používali ako primárne nabíjacie zariadenie k viacerým telefónom.

Klasická béžová

Výrobca sa síce v popise produktu úzkostlivo vyhýbal spomenúť, že nabíjačka má tvar tohto konkrétneho počítača od Apple, ale pri pohľade na zariadenie je to zjavné. Telo nabíjačky je z plastu béžovej farby, aká bola kedysi typická pre všetky počítače.

Shargeek Retro 35 GaN je relatívne kompaktná nabíjačka s rozmermi 4,3 x 3,5 x 3,2 cm. Vybavená je sklápacou vidlicou do amerických zásuviek, ktorá po vyklopení pridá k dĺžke 4,3 cm ďalšieho 1,5 centimetra. To je, bohužiaľ, prvá nevýhoda tohto zariadenia – ak ho chcete používať v našich zásuvkách, musíte mať adaptér.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Ten sa síce dá dokúpiť priamo pri kúpe nabíjačky (spolu s ďalšími dvoma adaptérmi pre britskú a austrálsku rozvodnú sieť), avšak jeho veľkosť je zhruba rovnaká ako celej nabíjačky. To je nevýhoda pri prenášaní a navyše je adaptér v bielej farbe a neladí tak so samotnou nabíjačkou. V balení sa nenachádza ani kábel, takže musíte použiť vlastný. Ak je, ako v našom prípade, biely alebo čierny, znova to trochu kazí vizuálny dojem.

Treba tiež spomenúť, že dizajn nabíjačky vynikne hlavne v prípade, ak ju máte zapojenú do predlžovačky na stole či na zemi. Ak ju „pichnete“ klasicky do zásuvky na stene, vo vodorovnej polohe už tak nevynikne. Výhodou by bolo aj viac nabíjacích portov, je tu však len jeden – klasické USB-C.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Nabíjačke nechýba „obrazovka“, hoci takýto pojem je v tomto prípade trochu zavádzajúci. Nejde totiž o displej, ale celá obrazovka je vlastne len veľkou diódou, ktorá v závislosti od stavu nabíjania môže svietiť jednou zo štyroch farieb. Biela znamená, že nabíjačka aktuálne nenabíja žiadne zariadenie, žltá (alebo skôr svetlozelená) informuje o nabíjaní „normálnou“ rýchlosťou. Modrá je určená pre signalizáciu rýchleho nabíjania a zelená na superrýchle nabíjanie.

Aj samotné podsvietenie sa pri našich testoch správalo trochu chaoticky. Najprv počas nabíjania svietilo modro, potom sa preplo na zelenú, neskôr opäť na modrú. Telefón však stále uvádzal, že sa nabíja „superrýchlo“ a ani subjektívne nedošlo k žiadnemu spomaleniu nabíjania.

Konkrétne rýchlosti nabíjania výrobca neuvádza a na samotnom displeji sa okrem podsvietenia nezobrazujú žiadne informácie o priebehu nabíjacieho procesu. Nabíjačka by mala konkrétne podporovať štandardy rýchleho nabíjania PPS/PD 3.0, QC 3.0, AFC, Apple 2.4 A a PE 2.0.

Pre niektoré značky telefónov nie je ideálna

Nabíjačku sme testovali s celkovo troma smartfónmi. Samsung Galaxy Note 10 Plus nabíjala z 20 na 80 % kapacity batérie celkovo 31 minút, zatiaľ čo originálna nabíjačka to zvládla za 38 minút. Na nabitie novšieho Galaxy Note 20 Ultra potrebovala 36 minút, čo je rovnaký čas ako u originálnej nabíjačky. Tu však treba dodať, že novší model, paradoxne podporuje len 25-wattové nabíjanie namiesto 45 u Note 10 Plus.

Veľké rozdiely sme zaznamenali u Realme GT Neo 3T. Naň potrebovala nabíjačka Shargeek až 56 minút, keďže tento výrobca nepodporuje všeobecné štandardy rýchleho nabíjania, akým je napríklad Power Delivery 3.0. Telefón sa teda nabíjal len základnou rýchlosťou.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Balenie nabíjačky

Naopak, pri nabíjaní originálnou 80-wattovou nabíjačkou Realme bol z 20 na 80 % nabitý za 16 minút a 30 sekúnd. Vyskúšali sme ju pripojiť aj k staršiemu telefónu Huawei P Smart 2019, ten ale podporuje len 10-wattové nabíjanie a s touto nabíjačkou mu to trvalo vyše hodiny.

Nabíjačku Shargeek tak nemôžeme odporučiť vlastníkom čínskych značiek ako napríklad Xiaomi, Huawei, Oppo či vivo, pretože títo výrobcovia často používajú vlastné nekompatibilné štandardy rýchleho nabíjania. To by sa ale v budúcnosti malo zmeniť, o čom sa dočítate v našom článku.

Verdikt

Shargeek Retro 35 GaN je po stránke dizajnu naozaj výnimočná nabíjačka, ktorej sa ťažko hľadá konkurencia. Určite poteší oči každého milovníka klasických počítačov, prípadne zanietených applistov.

Po technickej stránke však nejde o nič výnimočné. Nabíjanie na úrovni 35 wattov je už dnes prinajlepšom priemer, ak nie rovno mierny podpriemer. Nabíjačka nezaujme ani väčším počtom portov či inými nadštandardnými možnosťami.

Navyše, nehodí sa pre majiteľov telefónov rôznych čínskych značiek s vlastnými nabíjacími štandardmi, ak nechcú zostať pri základnej rýchlosti nabíjania 10 wattmi. Naopak, používatelia s Apple či Samsung telefónmi by nemali byť sklamaní, pretože ich telefóny sú v oblasti rýchleho nabíjania kompatibilné s touto nabíjačkou a najvyššia rýchlosť nabíjania ich zariadení je buď nižšia ako 35 wattov, alebo ju prekračuje maximálne o desať wattov.

Nabíjačka sa ešte stále dá kúpiť na portáli Indiegogo.com za 30 eur (plus 5 eur sieťové adaptéry), prípadne na stránke výrobcu, kde stojí 59,99 dolára. Po zadaní kódu RETRO sa ale cena zníži na 48 dolárov.

Páči sa nám

  • Zaujímavý retro dizajn
  • kompaktné rozmery (bez adaptéra)
  • kvalitné spracovanie

Nepáči sa nám

  • Nutnosť použiť adaptér v prípade európskych zásuviek
  • iba 35 wattov

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.