Rozmýšľali ste nad tým, na čo by vám bol 4K televízor? V tomto prípade môžete rozmýšľať dvojnásobne.

Sharp prináša do Európy svoj model 8K LCD televízora pod označením Sharp LV-70X500E. Dostupný bude koncom tohto mesiaca. Na ostatných trhoch už bol uvedený do predaja. Japonci ho majú od decembra minulého roka. Prvenstvo však zažil v Číne, tam si ho mohli kúpiť od októbra 2017. V každom prípade pôjde o prvý 8K TV prijímač dostupný v Európe.

Jeho rozlíšenie je 7680 × 4320 px. Správnu odpoveď na otázku prečo si kupovať 8K panel si musí dať každý sám. Minimálne tí, ktorí sú zaň ochotní zaplatiť 11 199 EUR. Pôjde o 70“ verziu, čo v metrických mierach znamená mať uhlopriečku s dĺžkou 177 cm.

Ako sme sa na prezentácii dozvedeli, nejde len o kvalitu obrazu. Tú výrobcovia TV dosahujú rôznymi technológiami so svojimi obrazovými procesormi. Tu ide najmä o počet bodov. Hodiť sa bude nielen do domácnosti pre tých, čo jednoducho niečo takéto chcú mať ale aj pre firmy pracujúce v oblasti medicíny alebo zabezpečovacích systémov. Sledovať kamerové záznamy na takejto telke už môže byť prínosom. Už len o tomto prínose presvedčiť účtovné oddelenie vo firme.

Otázka natívneho obsahu? Vyriešená. Takmer žiadny nie je, ak si neurobíte vlastný. Na čo teda je 4K / 8K keď nemáme poriadne obsah? Pri videu je to do veľkej miery pochopiteľné. V prípade fotografií je situácia o niečo jasnejšia. Totiž už aj smartfóny vytvoria obsah vhodný pre 8K televízory, o 4K nehovoriac, to už je takmer samozrejmosťou.

Ide o upscaling, ktoré TV prijímače majú. Vytvorí veľmi kvalitný obraz a obrazové procesory z neho spravia krajší obraz ako na natívnom rozlíšení. Teda napríklad pri Full HD na Full HD TV.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Sharp pozitívne narušil veľtrh ISE 2018, boli sme pritom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.