Zdá sa, že patentové trezory sú plné zaujímavých prekvapení.

Jedným z nich je aj OLED displej s nafukovacou klávesnicou, ktorá vychádza priamo z neho. Ide teda o fyzickú klávesnicu, ktorá sa v moderných smartfónoch už nenachádza. Pokým v minulosti výhradne slúžila na ovládanie tlačidlových telefónov, tak do sveta smartfónov ju doslova prepašovala značka BlackBerry, ktorá, ako iste viete, telefóny už nevyrába.

Práve telefóny BlackBerry boli obľúbené práve kvôli rozumnej kombinácii veľkých displejov a pohodlnej hardvérovej klávesnice pre písanie dlhých textov. Teraz však výskumníci idú ešte ďalej a pripravili skutočne futuristickú technológiu. Rozhodne však nejde o nejaké prvoplánové rozhodnutie a rýchly vývoj tohto riešenia. Portál GSMArena informuje, že výskumníci zo skupiny Future Interfaces Group na tomto riešení pracujú už 15 rokov, pričom až teraz dosiahli prvý významný úspech.

Flat Panel Haptics - Nafukovací OLED displejZdroj: Future Interfaces Group
Flat Panel Haptics – Nafukovací OLED displej

Zdroj upresňuje, že technológia s názvom Flat Panel Haptics poskytuje hmatovú spätnú väzbu na plochom povrchu pomocou nafukovacích tlačidiel. FPH má hrúbku 5 milimetrov a obsahuje zabudovanú elektroosmotickú pumpu. Pomocou malých čerpadiel sa tekutina tlačí na pružný povrch obrazovky, po čom vznikne tlačidlo s hrúbkou 5 milimetrov.

OLED panel je potiahnutý mäkkým silikónovým povrchom, ktorým sú potiahnuté hlavné displeje skladacích telefónov. Ten je však v tomto prípade oveľa pružnejší, keďže po nafúknutí dokáže výrazne zmeniť tvar, ktorý udrží na požadovaný čas. Pružnosť tohto materiálu samozrejme musí fungovať aj opačne, keďže po skončení používania sa klávesnica musí vrátiť do svojho pôvodného plochého tvaru. 

Flat Panel Haptics - Nafukovací OLED displejZdroj: Future Interfaces Group
Flat Panel Haptics – Nafukovací OLED displej

Možnosti nafukovacej vrstvy displeja však iba pri klávesnici nekončia. Displej môže napríklad nafúknuť ikonu aplikácie alebo zvýrazniť určitý prvok používateľského rozhrania, aby pomohol (nielen) nevidiacim ľuďom pri navigácii po displeji. Vynikajúcou by však bola možnosť dynamicky zobrazovať napríklad aj Braillovo písmo. 

Keďže panel sa nachádza v štádiu vývoja, tak výskumníci sa stále stretávajú s viacerými problémami a obmedzeniami tejto technológie. Pravdepodobne najzávažnejším nedostatkom je veľmi krátka životnosť nafukovacej vrstvy, ako aj vysoká energetická náročnosť celého systému. Významný vplyv na celý projekt má aj stále nevyhovujúca hrúbka vrstvy (5 mm). 

Flat Panel Haptics - Nafukovací OLED displejZdroj: Future Interfaces Group
Flat Panel Haptics – Nafukovací OLED displej

Teraz je dokonca veľmi ťažké odhadnúť, kedy by sa mohol tento prevratný objav dostať aj do praxe. Predpokladáme, že to nebude v najbližších rokoch.

Keďže vedci, stojaci za týmto projektom mu obetovali 15 rokov svojho času, ich hlavným cieľom je komerčné nasadenie tejto technológie. Otázne však je, či sa im to skutočne aj podarí.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.