Disková stanica je výborná vec, ak má ešte aj poriadne možnosti, už to nebude miesto iba na sťahovanie dát z internetu.

Je to skrinka, ktorá si potichu pradie v kúte a poskytne ďaleko viac možností, ako obyčajný externý disk. Vaše dáta zostávajú stále zabezpečené a môžete sa k nim pripojiť aj cez internet.

NAS – Network Attached Storage, čiže diskové úložisko pripojené do LAN siete.

Výbava

Kým doteraz sme sa venovali väčšinou sieťovým diskom pre malé firmy alebo do domácností, teraz tu máme niečo iné. Disková stanica Synology DS916+ je pripravená do náročnej prevádzky, vzhľadom na svoju výbavu do firemného prostredia. Má dva gigabitové LAN porty na možné pripojenie k dvom nezávislým sieťam alebo možnosť agregovať rýchlosť dátového prenosu.

Nechýba trojica USB 3.0 portov a jeden e-Sata port. Výbava je nadštandardná a keď k tomu pripočítame možnosť inštalácie štyroch diskov, získavate slušný server aj s porSiSadnou dátovou kapacitou.

Rozdiel je aj v použitom CPU. Ten je typu Intel Pentium N3710, čo je 4-jadrový procesor s frekvenciou 1,6 GHz a možnosťou krátkodobého pretaktovania až na 2,56 GHz. Systém podporuje hardvérové šifrovanie AES-NI a hardvérový dekodér na video zvládne 4K rozlíšenie pri 30 sn./s.

Inštalácia balíčkov

V prípade takto veľkej stanice zabezpečujú chladenie dva ventilátory. Dajú sa nastaviť na vyššie otáčky tak, aby prioritou bolo chladenie diskov. V prípade, že disky nebudú hlásiť prehrievanie, môžete zvoliť tichý režim. Treťou voľbou je vysokootáčkový režim. Ventilátory pôjdu pri tomto nastavení na maximum.

Stanica podporuje zobudenie na príkaz cez sieť LAN, vybrať si môžete, na ktorom porte budete WoL príkaz fungovať. Funguje tu aj plánovanie vypnutia a zapnutia. Pri spotrebe 30 W v režime prevádzky plánované vypínanie a zapínanie príde vhod. Táto spotreba sa počíta s dvomi WD Red diskami.

Prehľad pripojených diskov

Kapacita diskov

Tu je totiž možné vyskladať disky s maximálnou kapacitou 40 TB. To je niečo, čo vzhľadom na dnešné kapacity diskov poskytne rezervy. No, ak sa rozhodnete ísť ešte ďalej, dostanete sa na 90 TB. K modelu DS916+ sa dá pripojiť samotný rozširovač diskov, Synology DX513. Je to expanzná jednotka na päť diskov, ktorá sa k diskovej stanici pripája prostredníctvom e-Sata portu.

Rovnako ako ostatné riešenia tejto značky v oblasti NAS, podporuje rôzne typy diskov. Použiť môžete SSD alebo HDD a to v oboch veľkostiach, teda 2,5 a 3,5″. Takto sme disky použili my v DS916+. Dvakrát WD Red vo veľkosti 3,5″ a jeden 240 GB SSD disk a do štvrtej šachty sme vložili HDD s kapacitou 2 TB a veľkosťou 2,5″.

Šachty sú hot-swapové a disky môžete pridávať za chodu. Samozrejme, závisí to od spôsobu ich zapojenia. V správcovi diskov si vyberiete možné scenáre pripojenia do diskových polí. Je treba použiť rovnaké disky. Spôsobov pripojenia je niekoľko a konfigurácia umožňuje vybrať SSD disk ako cachovaciu jednotku.

Dobrý nápad a ak by ste chceli na vašom NAS rozbehať nejakú multimediálnu stanicu alebo zálohovací server s kontinuálnym zálohovaním dát z PC, môže byť SSD ako „keška“ dobrý nápad.

Operačný systém

Bezpečnostný poradca kontroluje systémové nastavenia

DiskStation Manager 6.1 je aj v tomto prípade neodmysliteľným systémom pre toto zariadenie. V prípade, že je toto vaša nová stanica a migrujete disky zo starej, po zapnutí to operačný systém oznámi. Ten je totiž na diskoch, a tak ich pri kúpe novej NAS-ky len vyberiete a umiestnite do nového modelu. Vyskúšali sme aj čistú inštaláciu.

Inštalátor opäť poskytne balíčky podľa zamerania, a tak si môžete nainštalovať všetko potrebné na fotografie, video, zálohovanie alebo si brať z programov samostatne. Funkcie si prispôsobíte podľa seba a primárne určenie tejto stanice takisto. Silnou stránkou je najmä počet podporovaných diskov a možnosť rozšírenia o expanznú stanicu. Na rozdiel od domácich riešení je tu silnejší procesor. NAS-ka sa tak hodí aj na streamovanie 4K filmov.

Hodnotenie

+ až na 4 disky, dve sieťové karty, silný procesor, podpora dekódovania 4K, šifrovanie diskov
– vyššia cena (dodáva sa totiž bez diskov)

Cena: 549 EUR
Zapožičal: Synology

Verdikt

Synology DS916+ je výkonný sieťový disk. Jeho silná hardvérová výbava ho predurčuje skôr do firmy ako na doma. V každom prípade, nech už bude umiestnený kdekoľvek, stále je tu operačný systém DSM 6.1. Vďaka nemu vytvoríte pre tento disk akýkoľvek scenár použitia.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.